Hogyan válasszak cipőt a futáshoz?

Kényelem, funkcionalitás és esztétikum – ha férfiak és nők esetében egyaránt mindez stimmel, s ha ténylegesen testre, sportcipő esetében konkrétan lábakra szabott, akkor minden rendben. (x)

Mi az? Naponta több millió embert vonz. Ha jön a hajnal, ha az este csendje közeleg, akkor kezdődhet a visszaszámlálás. Férfiak és nők, gyermekek és felnőttek egyaránt érintettek. Kortól, nemtől függetlenül. Ez bizony a futás, ami idővel sportágból életstílussá válhat.
A férfi divat a futás irányába mutat!
Sokféleképpen beszélhetünk trendről. Ruházatok, kiegészítők és kellékek szintjén. Valamint irányzatok tekintetében. Utóbbi kategóriába sorolható találós kérdésünk győztese, a futás. A nemek arányáról tulajdonképpen felesleges beszélni, mert eléggé kiegyenlített a mezőny. De az a tény megkérdőjelezhetetlen, hogy időről időre egyre több férfi húz nyúlcipőt. S nem azért, hogy a tettei, következményei elől meneküljenek, hanem azért, hogy versenyt fussanak – önmagukkal. Ez az a megmérettetés, amiből egyrészt csak győztesként lehet kikerülni, másrészt ami nemesít, lelkileg és testileg fejleszt és ad. Erőt, kitartást, lendületet, lelkesedést és elszántságot. Amiket aztán a hétköznapokban is kamatoztathatunk.

A futás, mint férfi divat kicsit megtévesztőnek tűnik. Mert ha úgy értelmezzük a trendet, mint valamilyen futó hóbortot, akkor a végén még kiderülhet, hogy a futás sem tart tovább, mint egy múló ábránd. Ám a statisztikák és főleg a gyakorlat egészen mást mutat.

Divatos, mert kedvelt, keresett és rajongott. Trendi, mert a hozzá társuló kiegészítők, ruházatok és kellékek behódolnak a divat diktálta írott és íratlan szabályoknak. De semmiképpen sem múlékony, erőtlen és elsöpörhető. A gyökerei sokkal mélyebben húzódnak annál, hogy azokat holmi irányzatok csak úgy kitéphessék, vagy egyáltalán megérinthessék. Szóval ideiglenességről szó nincsen. De tartósságról annál inkább, mind az elhatározás, mind a felszerelések területén.
S még mielőtt úgy tűnne, hogy a futás férfimunka, korántsem. A nők is jócskán beletehetik a magukét.

 

Mit kell figyelembe vennem, amikor futáshoz cipőt választok?

 

Milyen cipőt válasszunk?

Létezik-e tökéletes női sportcipő? Persze, hogy igen. De nem egységes és még kevésbé általános értelemben. Ami egyikőnknek tökéletes, az a másikunknak nem elfogadható. A sokszínűség, ami mindannyiunkra jellemző, s ami a termékpalettában is fellelhető pontosan ezért annyira tápláló és előre mutató. Mert bárki rátalálhat arra a sportcipőre, ami a szívének és nyilvánvalóan lábainak kedves.
Kompromisszumok nélkül. Ez a lényeg. Ha egyetlen mondattal kellene megválaszolni azt a kérdést, hogy hogyan fedezhetjük fel a számunkra tökéletes cipőt, akkor ez lenne rá a felelet. Úgy, hogy félretéve a kompromisszumokat nem érjük be a maximumnál kevesebbel.
Ha tartjuk magunkat ehhez az elgondoláshoz, akkor nem eshetünk bele abba a csapdába, hogy valamilyen félig-meddig jónak tűnő választásra voksolunk, ami később megbosszulja önmagát.
A kényelem, a funkcionalitás és az esztétikusság hármasa, ha stimmel, ha ténylegesen testre, sportcipő esetében konkrétan lábakra szabott, akkor minden rendben. Nem mindegy, hogy milyen mozgásformát részesítünk előnyben, s az sem mellékes, hogy a kimozdulásunkhoz milyen jellegű terepviszonyok társulnak. A gyakoriság, az igénybevétel mértéke szintén lényeges és figyelemre méltó kritériumok.
A praktikus jellemzők mindenkor elsőbbséget élveznek. Amint kipipáltuk őket jöhetnek a látványra vonatkozó jellemzők. S ha e kettő a szívünknek kedves, akkor a választásunk is garantáltan azzá válik, s beválik!

Fotók: ecipo.hu

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.