Indul a tájfutó Sprint Liga

A rövidtávú versenyforma népszerűsítésére hozta létre a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség a Sprint Ligát, amely első évében három futamból áll, az elsőt május 22-én Szentgotthárdon rendezik meg.

Új hazai versenysorozat indul a legjobb magyar tájfutóknak. Az elmúlt két évtizedben előtérbe kerülő rövidtávú versenyforma népszerűsítésére hozta létre a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség a Sprint Ligát, amely első évében három futamból áll. A nyitó futamra május 22-én Szentgotthárdon kerül sor – kaptuk a tájékoztatást.

A tájékozódási futás hagyományosan a természetben űzött sportág, az elmúlt 20 évben viszont egy új versenyforma bontakozott ki: a rövidtávú, avagy sprinttájfutás. A hagyományos erdei versenyszámokkal szemben a rövidtávú futamokat városi környezetben bonyolítják le, a pályák hossza pedig mindössze 12–15 perc, azaz nagyjából 3.5-4.5 kilométer. A feladat ugyanakkor nem változik, vagyis az a győztes, aki sorrendben megfogja a térképen szereplő összes ellenőrzőpontot, és elsőként ér a célba.

A rövidtávú tájfutás népszerűségét jól jellemzi, hogy az elmúlt évtől különvált az erdei és a sprintszakág világbajnoksága is. Páratlan években erdei, páros években városi rövidtávú világbajnokságra kerül sor – a tavalyi világbajnokság kényszerű halasztása miatt ugyanakkor 2022-ben rendezik meg először önállóan a sprint-vb-t. A városi tájfutóversenyek a médiában és a szurkolók körében is népszerűek, mert könnyebben közvetíthetőek és követhetőek, mint az erdei versenyek.

A rövidtávú tájfutás ettől az évtől itthon is önálló versenysorozatot kap, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) ugyanis első alkalommal kiírta a legjobbaknak szóló Sprint Ligát. A sorozat három futamból áll. Az első két futamra májusban és júniusban kerül sor, a helyszín Szentgotthárd belvárosa, illetve Óbuda lesz. A döntőt októberben rendezik egy még nem ismert helyszínen. Az első két, egyaránt egyéni indításos futamon elért eredmények alapján a döntő futam vadászrajtos lesz, így végül az lesz a sorozat összetett győztese, aki elsőként szakítja át a döntőben a célszalagot.

A női mezőny nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú, ott lesz a rövidtávon egyetemi világbajnok Weiler Virág (Tabáni Spartacus) és a szintén rövidtávon junior-világbajnoki harmadik helyezett, a versenyszámban országos bajnoki címvédő Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) is, ők a legnagyobb esélyesek az összetett aranyéremre. A férfiaknák rendkívül szoros a mezőny: a tavalyi országos bajnok Tugyi Leventének (Diósgyőri VTK) a legnagyobb kihívója a még juniorkorú Jónás Ferenc (Szegedi VSE) vagy a tavaly az év tájfutójának választott Bakó Áron (Tabáni Spartacus) lehet, ugyanakkor további három-négy versenyző is reális eséllyel pályázik az első helyre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.