Indul Lubics Szilvia sivatagi kalandja!

Lubics Szilvia is részt vesz a 4 Desert Race-sorozat vasárnap kezdődő namíbiai versenyén, ennek apropóján kicsit körüljárjuk ezt a különleges, sivatagi szériát.

Ezer kilométer a sivatagban.

Még akkor is sok, ha négy különböző sivatagról beszélünk, négy különböző időpontban, és a sivatagonkénti 250 kilométerre is jut hat nap – márpedig a 4 Desert Race Series pontosan ez. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a megméretés kapcsán.

Lubics Szilvia. Nyilván önmagában is különleges a sorozat vagy éppen annak aktuális, namíbiai állomása, nekünk azonban jelentős pluszt ad Lubics Szilvia részvétele. A Spartathlon- és Ultrabalaton-győztes magyar futó több mint egy hete érkezett meg a dél-afrikai Fokvárosba, és a Facebook-oldalán olvasható beszámoló szerint néhány napot ott készült, hétfő óta pedig már Namíbiában hangolódik a versenyre, amelyen speciális cipőben indul – pontosabban tépőzárat varrtak rá, ahhoz tapad majd a kamásli, megakadályozva, hogy a homok belemenjen a cipőjébe. Egy hónapja hosszabb interjút készítettünk a nagykanizsai ultrafutóval a Namib Race kapcsán, és természetesen most is időről időre igyekszünk beszámolni, hogyan áll az afrikai versenyen. Tavaly az Atacama-sivatagban futott, ebben a cikkünkben chilei élményeiről beszél.

Egyheti élelem. A verseny egyik szabálya, hogy a résztvevőknek mindent magukkal kell vinni, így a hátizsákban helyet kap a hálózsák, a sok ruha, no meg az ennivaló, hiszen arról is gondoskodni kell – sőt kötelező legalább naponta kétezer kalóriát fogyasztani.

Lubics Szilvia menüje zabkásából, kávéból, waffelből, energiazseléből, italporból, elektrolitkapszulából, regeneráló italból és egy speciális szárított ételből áll, amelynek kifejezetten magas az energiatartalma.

A part mentén és beljebb. Az útvonal Swakopmundból indul, amely 350 kilométerre található Namíbia fővárosától, Windhoektől, a versenyzők pedig a hat nap alatt a part mentén – no meg egy kicsit beljebb – észak felé futnak, a Csontváz-part felé. A résztvevőknek 42, 40, 43, 81, 40 és 10 kilométert kell megtenniük, a verseny legalacsonyabb pontja 0, a legmagasabb pedig 600 méter a tengerszint felett. Az út során tíz kilométerenként vannak ellenőrzőpontok, ahol vizet kapnak a versenyzők. A legjobbak három-négy óra alatt teljesítik a maratonit naponta, de a szintidőben bőven van tartalék, tíz óra alatt kell a 40 kilométert megtenni.

Szerte a világban. A 4 Desert Race-sorozat része Chilében, az Atacama-sivatagban, valamint Mongóliában, a Góbi-sivatagban rendezett megméretés, a negyedik állomás pedig az Antarktisz, ahol természetvédelmi okok miatt csak kétévente rendeznek versenyt a körülbelül –20 Celsius-fokos hidegben, s az időjárás nagyban befolyásolja a szakaszok helyszínét.

Grand Slam. 2008 óta eddig 78 futónak sikerült teljesítenie a Grand Slamet, ami azt jelenti, hogy egy adott évben az illető mind a négy sivatagi viadalt lefutotta. A Time magazin kétszer is beválasztotta a 4 Desert Race-t a világ legnehezebb versenyei közé, többek között a Tour de France kerékpárosverseny vagy a Vendee Globe földkerülő vitorlásverseny mellé.

A Grand Slam mellett a Grand Slam Plus kategóriát is számon tartják, ezt a címet mindössze nyolcan mondhatják magukénak.

Négy, ami öt. Noha a versenysorozat neve 4 Desert Race, valójában négy plusz egy versenyről beszélhetünk – ebből áll a Grand Slam Plus –, mert folyamatosan változó helyszíneken rendezik meg a Racing The Planet-sorozatot, amelynek otthont adott már Vietnám, Namíbia (a mostani namíbiai verseny korábban Egyiptomban volt), Ausztrália, Nepál, Jordánia, Izland, Madagaszkár, Ecuador és Patagónia. 2019-ben Új-Zéland, 2020-ban pedig Grúzia és a Kaukázus lesz az extra helyszín.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.