Kizárólag kíváncsiságból próbálná ki az aszfaltos maratonit vagy félmaratonit

Lembacher Viktor szeretne betonon is futni, de inkább a rengeteg izgalmas terepverseny vonzza.

Lembacher Viktor hét éve, havas körülmények között hat kilométerrel kezdte a futást, mára a Kör teljesítésére a legbüszkébb, ám a május végi Ultra Trail Hungary is remekül sikerült neki.

„Hét éve kezdtem el futni, akkor hobbi szinten mellette országúti kerékpároztam és mountain bike-oztam – mondta a Csupasportnak Viktor. – Emlékszem, november volt, nagy hó, felvettem a futócipőmet, és nekiindultam. Hat kilométert tettem meg, nagyon tetszett. Innentől nem volt megállás, egyértelműen a futás lett az elsődleges és a kerékpározás a háttérbe szorult.”

Gyorsan növelte a távokat, jött a tíz kilométer, majd hamar teljesítette az első félmaratoniját is, ami két óra alatt sikerült neki. Ezek után egyre jobban érdekelte, hogy hol a határ, egyre többet akart futni, majd következett az első maratoni is.

„Terepen futok, ott érzem jól magam. Aszfalton csak egyszer voltam maratonin, de kíváncsiságból indulok még aszfaltos félmaratoni vagy maratoni versenyen. De így, hogy ennyi jó terepverseny és instant kör van, nem tudom, ezeket mikor iktatom be. Az első ultrámnak a Piros 85-öt nevezném.”

Három éve Jakus Béla az edzője, folyamatosan fejlődik a keze alatt, s remek a kapcsolatuk.

„Maximálisan meg vagyok vele elégedve, azért választottam őt, mert olyan eredményei voltak, amelyekre én is vágytam akkoriban. Remek páros Kör-teljesítés, Ultra Trail Hungary- és szuper Mátrabérc-teljesítések vannak mögötte, úgy éreztem, ő az az edző, akivel közösen jó eredményeket érhetünk el. Remek döntés volt, folyamatosan javítok a korábbi eredményeimen, egyre rutinosabbnak érzem magam, ráadásul mindig megtaláljuk a közös hangot.”

Kétezerhúsz decemberében Viktor kitalálta, hogy a 150 kilométeres Kör lesz a 2021-es év fő versenye, így mindent ennek rendelt alá. A Börzsönyben amúgy is sokat járt, mert ez az egyik kedvenc helye. Edzőjének először nem tetszett az ötlet, mivel nem volt rutinos a száz kilométer feletti távok teljesítésében.

„Mondtam Bélának, hogy ne féltsen, segítővel megyek, nem lesz probléma. Ha úgy van, maximum kiszállok, lesz, ami lesz.

Huszonhat órát lőttem be, de huszonnégy óra negyvenkét perc alatt teljesítettem, ami nagyon meglepett. Mondanom sem kell, mennyire boldog voltam.

Egyértelműen ez az eddigi legnagyobb sikerem.”

A múlt évben néhány további terepversenyen is részt vett, amelyek ötven és száz kilométer közöttiek voltak. Idén márciusban elkapta a koronavírust, amely ledöntötte a lábáról, több mint két hétig nem futott, és az egyik tavaszi fő megméretést, a Vércse100-at is el is kellett halasztania.

„Idén az ötvenöt kilométeres Ultra-Trail Nagymaros versenyen is részt vettem, második lettem. Megmondom őszintén, nem volt túl erős a mezőny, mivel sokan az előtte nem sokkal megrendezett Mátrabércen voltak. Persze voltak remek futók, az első helyezettel kemény csatát vívtunk. Nem tudtam, hogy mögöttem mi a helyzet, ezért nyomtam végig becsülettel.”

Május végén az Ultra Trail Hungaryn 15:16:04-es időt ért el, amivel kifejezetten elégedett, ugyanis jócskán megjavította 2019-es idejét.

„A felkészülést nehezítette a márciusi Covid-betegségem, de az edzőmmel kihoztuk a maximumot. Szerencsére jól ment, annak ellenére, hogy ezt az időjárást nagyon nehezen viselem. Az elején nagy volt páratartalom és a sár az erdőben, nem is volt kedvem az egészhez. A harmadik órában sikerült elkapni a fonalat, és élvezni kezdtem az egészet, kisebb-nagyobb holtpontokkal, de sikerült tervezett időn belül teljesíteni. Szerencsére nagyon profi frissítőcsapatom volt, akik mindig ott voltak időben a megbeszélt helyen. Ezúton is nagy köszönet nekik. Majdnem egy órát sikerült javítanom a legutóbbi, kétezertizenkilences időmön, ezért maximálisan elégedett vagyok.”

Címlapfotó: Ultra Trail Hungary

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.