Kizárólag kíváncsiságból próbálná ki az aszfaltos maratonit vagy félmaratonit

Lembacher Viktor szeretne betonon is futni, de inkább a rengeteg izgalmas terepverseny vonzza.

Lembacher Viktor hét éve, havas körülmények között hat kilométerrel kezdte a futást, mára a Kör teljesítésére a legbüszkébb, ám a május végi Ultra Trail Hungary is remekül sikerült neki.

„Hét éve kezdtem el futni, akkor hobbi szinten mellette országúti kerékpároztam és mountain bike-oztam – mondta a Csupasportnak Viktor. – Emlékszem, november volt, nagy hó, felvettem a futócipőmet, és nekiindultam. Hat kilométert tettem meg, nagyon tetszett. Innentől nem volt megállás, egyértelműen a futás lett az elsődleges és a kerékpározás a háttérbe szorult.”

Gyorsan növelte a távokat, jött a tíz kilométer, majd hamar teljesítette az első félmaratoniját is, ami két óra alatt sikerült neki. Ezek után egyre jobban érdekelte, hogy hol a határ, egyre többet akart futni, majd következett az első maratoni is.

„Terepen futok, ott érzem jól magam. Aszfalton csak egyszer voltam maratonin, de kíváncsiságból indulok még aszfaltos félmaratoni vagy maratoni versenyen. De így, hogy ennyi jó terepverseny és instant kör van, nem tudom, ezeket mikor iktatom be. Az első ultrámnak a Piros 85-öt nevezném.”

Három éve Jakus Béla az edzője, folyamatosan fejlődik a keze alatt, s remek a kapcsolatuk.

„Maximálisan meg vagyok vele elégedve, azért választottam őt, mert olyan eredményei voltak, amelyekre én is vágytam akkoriban. Remek páros Kör-teljesítés, Ultra Trail Hungary- és szuper Mátrabérc-teljesítések vannak mögötte, úgy éreztem, ő az az edző, akivel közösen jó eredményeket érhetünk el. Remek döntés volt, folyamatosan javítok a korábbi eredményeimen, egyre rutinosabbnak érzem magam, ráadásul mindig megtaláljuk a közös hangot.”

Kétezerhúsz decemberében Viktor kitalálta, hogy a 150 kilométeres Kör lesz a 2021-es év fő versenye, így mindent ennek rendelt alá. A Börzsönyben amúgy is sokat járt, mert ez az egyik kedvenc helye. Edzőjének először nem tetszett az ötlet, mivel nem volt rutinos a száz kilométer feletti távok teljesítésében.

„Mondtam Bélának, hogy ne féltsen, segítővel megyek, nem lesz probléma. Ha úgy van, maximum kiszállok, lesz, ami lesz.

Huszonhat órát lőttem be, de huszonnégy óra negyvenkét perc alatt teljesítettem, ami nagyon meglepett. Mondanom sem kell, mennyire boldog voltam.

Egyértelműen ez az eddigi legnagyobb sikerem.”

A múlt évben néhány további terepversenyen is részt vett, amelyek ötven és száz kilométer közöttiek voltak. Idén márciusban elkapta a koronavírust, amely ledöntötte a lábáról, több mint két hétig nem futott, és az egyik tavaszi fő megméretést, a Vércse100-at is el is kellett halasztania.

„Idén az ötvenöt kilométeres Ultra-Trail Nagymaros versenyen is részt vettem, második lettem. Megmondom őszintén, nem volt túl erős a mezőny, mivel sokan az előtte nem sokkal megrendezett Mátrabércen voltak. Persze voltak remek futók, az első helyezettel kemény csatát vívtunk. Nem tudtam, hogy mögöttem mi a helyzet, ezért nyomtam végig becsülettel.”

Május végén az Ultra Trail Hungaryn 15:16:04-es időt ért el, amivel kifejezetten elégedett, ugyanis jócskán megjavította 2019-es idejét.

„A felkészülést nehezítette a márciusi Covid-betegségem, de az edzőmmel kihoztuk a maximumot. Szerencsére jól ment, annak ellenére, hogy ezt az időjárást nagyon nehezen viselem. Az elején nagy volt páratartalom és a sár az erdőben, nem is volt kedvem az egészhez. A harmadik órában sikerült elkapni a fonalat, és élvezni kezdtem az egészet, kisebb-nagyobb holtpontokkal, de sikerült tervezett időn belül teljesíteni. Szerencsére nagyon profi frissítőcsapatom volt, akik mindig ott voltak időben a megbeszélt helyen. Ezúton is nagy köszönet nekik. Majdnem egy órát sikerült javítanom a legutóbbi, kétezertizenkilences időmön, ezért maximálisan elégedett vagyok.”

Címlapfotó: Ultra Trail Hungary

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.