Két előadás között is terepfutóversenyre jár az Operaház énekese

Tarnai Dávid nem csupán a színpadon ér el sikereket, futóversenyeken is egyre jobban szerepel. Legutóbb a Libegő Trail 14 kilométeres Fun távján lett második.

„Abszolút poénként fogtam fel a versenyt, mivel nem akartam túlhajtani magam – meséli. – Előző este az Operaház énekkarával a Tündérkirálynő előadásban léptem fel, ami jóval este tíz óra után fejeződött be, így tudtam, hogy nem sokat fogok aludni. Gondolkodtam is, hogy elmenjek-e a versenyre, lévén utána, még aznap este Újpesten a János vitézben a strázsamestert alakítva szólószerepet kellett énekelnem. Szerencsére az előadás is jól sikerült, és nem bántam meg a futást sem. Főleg, hogy második lettem, amire nem is számítottam.”

Dávid húsz évvel ezelőtt azért kezdett el futni, hogy fogyjon. Négy hónap alatt száz kilóról hetvenhatra sikerült lemennie. Pár évvel később bátyja, aki nagy teljesítménytúrázó, csábította ki a természetbe, ezután egy ideig futás helyett inkább csak túrázott, amit nagyon megszeretett.

Tarnai Dávid a Libegő Trailen

„A pandémia alatt, amikor sajnos nem volt előadásunk az Operaházzal, rengeteget jártam a természetet, aminek köszönhetően egyre edzettebb lettem. A távokba egy idő után már bele-belekocogtam, így szép lassan átváltottam a terepfutásra. Több versenyen is indultam, ám a nagy változás tavaly következett be, amikor is felkértem edzőmnek Varga Józsit, akit a Pilis Vertikálon ismertem meg. Innentől vált komolyabbá a futás.”

Az énekes olyan versenyen vett részt, mint például a Garmin Patakparti Futónap, a BBU Föld alatti futás, a Kékes Csúcsfutás, az Intersport Terep Félmaraton vagy a a Nyúlcipő Budai Trail. Leghosszabb távja a teljesítménytúrákban a Kék Balaton száztíz kilométeres útvonala volt, amelyet tavaly huszonöt óra alatt teljesített. Futóként pedig 2020 őszén a maratoni távon próbálta ki magát.

„Mikor elkezdtem hosszabbakat futni, teljesítettem a Szénás kört is. Ez egy harminc kilométeres, nyolcszáz méter szintemelkedéssel járó útvonal a Budai-hegységben – meséli. – Egyszer volt egy olyan őrült napom, hogy lefutottam egy húsz kilométeres teljesítménytúrát, majd utána még nekivágtam a Turul Trailnek is, ami egy nagyon jó, huszonegy kilométeres edzőpálya a Gerecsében, a végén elég durva, meredek emelkedővel. A kettő együtt már szinte egy maratoni távot tett ki.”

Dávid elmondta, hogy az Operaházban nagyon sokan űzik ezt a sportot. A „Fut a Színház” program keretén belül, amelyhez 2017-ben csatlakozott, a maratonit váltóban szokták lefutni a csapatok,

és előfordult, hogy az operások meg is nyerték a színházak közti belső versenyt. 2020-ban ez is elmaradt, akkor gondolta úgy, hogy egyedül is kipróbálja magát a Spar Maratonon. Sikerült is 4 óra 44 perc 35 másodperc alatt teljesítenie a távot.

„Úgy voltam vele, hogy lassan, nyugisan, a szintidőt kihasználva fogok futni. Saját magam készültem, ekkor még nem volt edzőm. Nagyon boldog voltam, hogy megcsináltam. Bár a barátaim viccelődtek, hogy miért nem futottam kilenc másodperccel lassabban, mert akkor minden számjegy négyes lett volna.”

WizzAir Félmaraton 2021 váltó, a győztes Operaház-trió a Papageno Varázsfutoda-kupán – Tarnai Dávid mellett Herczeg Ferenc és Somogyi Balázs

A futásban és az éneklésben nagyon sok a közös tényező, nem is gondolnánk, hogy mennyire kihat egyik a másikra, és segítik is egymást. Nem véletlen, hogy az operisták közül igen sokan sportolnak, hiszen a jó kondíció és az erős tüdő nemcsak az edzésekhez és a versenyzéshez, hanem az énekes szakmában, a színpadi szerepléshez is nélkülözhetetlen.

„Az éneklésnek köszönhetően a teljesítménytúráknál is éreztem, hogy jó a tüdőkapacitásom, a futásnál ez még inkább bebizonyosodott. Mikor edzőhöz mentem, ő is alátámasztotta ezt. De fordítva is igaz, a futás jót tesz az éneklésnek a tartásban, levegővételben. Amióta rendszeresen futok, a színpadon is érzem, hogy jobb a kiállásom” – összegezi.

Célba érkezés a BBU Föld alatti futáson

Tarnai Dávid célja, hogy a tíz kilométert negyven percen belül teljesítse. Elmondása szerint ez már alakulóban van, lévén a hét kilométert a Vivicittán már 27 perc 38 másodperc alatt, azaz négy percen belüli tempóval sikerült lefutnia. Következő versenye az Ultrabalaton lesz csapatban, amelyen, akárcsak a korábbi években, „OpeRush” néven indulnak énekesek és zenészek egyaránt.

Nyitókép: Tarnai Dávid „A kékszakállú herceg vára” c. előadásban Töreky Katalinnal (Fészek Művészklub, 2018. Fotó: Telegdy István)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.