Kettős siker, afrikai csata, múmiafutás: tíz érdekesség a Londoni maratoniról

A 42. rajt következik a verseny 1981 óta íródó történetében, rengeteg futóval, de nagy hiányzókkal.

 

Kezdetek: Az 1956-os olimpián 3000 méteres akadályfutásban győzött a brit Chris Brasher. Huszonhárom évvel később ő is részt vett a New York-i maratonin, és egyből felvetődött benne, miért ne tudna London is hasonló eseményt rendezni. A gondolatot tett követte, 1981-ben tartották az első londoni versenyt, 20 ezren akartak futni, de csak 6747 sportoló kapott rajtengedélyt. Ez volt az egyetlen Londoni maratoni, amelyen páros győzelem született: az amerikai Dick Beardsley és a norvég Inge Simonsen sokáig egymás mellett futott, majd együtt érkeztek a célba.

Népszerűség: Minden évben egyre többen és többen akartak rajthoz állni a versenyen, általában kétszeres-háromszoros volt a túljelentkezés. A 20 ezres határt 1984-ben, a 30 ezreset 1989-ben, a 40 ezreset 1998-ban lépte át az esemény, de 2007-ben már 50 ezren futottak, a csúcs pedig a 2019-es 56 ezer (akkor már 414 ezren neveztek volna). Egy évvel később jött a vírus, így csak az elit rajtolhatott, mindössze 77 futó indult a Londoni maratonin.

Időpont: A Covid nemcsak a létszámra, hanem az időpontra is hatással volt. A hagyományos április végi időpontot felváltotta az október eleje, három alkalommal is az őszre csúszott a verseny, de a tervek szerint 2023-ban újra tavasszal rendezik.

Rekordok: Világcsúcsokat is hozott a londoni maratoni, a nőknél 1983-ban a norvég Grete Waitz, két év múlva honfitársa, Ingrid Kristiansen ünnepelhetett. Az amerikai Khalid Khannouchi 2002-ben a férfivilágrekordot faragta le, egy évvel később a brit Paula Radcliffe a női világcsúcsot előbb vegyes mezőnyben, majd 2005-ben csak női futótársak között szárnyalta túl. A legutóbbi rekord 2017-es, a kenyai Mary Jepkosgei Keitany nevéhez fűződik.

Győztesek: Na igen, a kenyaiak. És az etiópok. A férfiaknál 2003 óta csak ebből a két országból került ki győztes (14–5 Kenya javára, de a legutóbbi kettőt az etiópok húzták be), a nőknél kicsit később, 2010-ben indult be az afrikai henger (azóta 10–2 Kenyának). A hölgyeknél így is még a „hőskorból” a norvég Kristiansen a csúcstartó négy győzelemmel, az uraknál természetesen Eliud Kipchoge, szintén négy sikerrel. A kenyai klasszis egy hete Berlinben futott új világrekordot (2:01:09), ezúttal is ott lesz Londonban, de csak protokollszerepben.

Pénzdíjak: A Londoni maratoni egyike a hat nagy versenyt tömörítő Abott World Marathon Majors sorozatnak (a másik öt: Tokió, Boston, Berlin, Chicago, New York), nem véletlen, hogy szépen fizet a jó szereplés. A férfi és női győztes 55-55 ezer dollárt kap, világcsúcsnál, pályarekordnál természetesen még többet. A legjobb kerekesszékes versenyzők 35 ezer dollárt vihetnek haza.

Kerekesszékes verseny: Rendkívüli presztízse van, hiszen már 1983-ban megrendezték. Ezúttal csaknem 200 ezer dollárt osztanak ki a legelőkelőbb helyen végzők között. Természetesen itt sem csak az elit indulhat, hanem az amatőr kerekesszékes versenyzők is ott lehetnek, újdonság ebben az évben, hogy már a segítőik is velük futhatnak.

 

Szórakozás: Tizenöt éve tart a szervezők együttműködése a Guinness-rekordokat hitelesítő bizottsággal, ezáltal néhány futó komolytalanabbra veszi a maratonit, és furcsa öltözékben próbálja teljesíteni a távot. Tavaly például hivatalos rekorder lett az is, aki a legfürgébben futott sícipőben, pizsamában vagy éppen múmiának, netán égitestnek öltözve, mint ahogy díjazták a leggyorsabb összebilincselt kezű párost is.

Magyarok: Mivel Berlin mellett ez a legkönnyebben elérhető helyszín a nagy maratonik közül, számos magyar futó bakancslistáján szerepel. Az elmúlt években rajthoz állt például az ultrások közül Bogárdi Szilvia, Fűrész Edit, Mihalik Norbert, Bajzáth Gergely is.

Esélyek: Az angolok nagy bánatára Mo Farah sérülés miatt mégsem indulhat, és nincs Kipchoge sem, így az etióp futósztár, Kenenisa Bekele és honfitársa, a tavalyi győztes Sisay Lemma vívhat nagy csatát. A nőknél Brigid Kosgei lépett vissza néhány nappal a verseny előtt, szintén sérülés miatt, ott a címvédő kenyai Joyciline Jepkosgei és az etióp Yalemzerf Yehualaw küzdhet az első helyért.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.