Kijött a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni versenyének útvonala

A Hősök terén, az Andrássy úton, a Lánchídon, az Alagúton át és a Várkert bazár előtt is elfutnak majd a budapesti atlétikai világbajnokság maratonistái.

Összesen egymilliárdan is nézhetik majd az atlétikai világbajnokság közvetítéseit, és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói Budapesten, az UNESCO világörökség részét képező történelmi városrészeken versenyeznek.

„A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között. Láss csodát! – így szól a mottónk. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország” – mondta Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A versenyzők négy kört futnak majd a tíz kilométeres pályán, összesen nyolcszor kell majd átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a budai Vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros terei, műemlékei.

„A budapesti atlétikai világbajnokság segítségével szeretnénk mindenkit ösztönözni a rendszeres testmozgásra. A maratoni során a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait, ami óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait” – fogalmazott Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Augusztus 26-án reggel 7-kor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maratoni mezőnye, és szintén az Andrássy úton rendezik a gyaloglóversenyeket. Az augusztus 19-én 8:50-kor rajtoló férfi 20 km-es gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 km egy nappal később, 7:15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki az embert próbáló 35 kilométernek.

A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz. A budapesti atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik, ez lesz Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt rajta, és a nézőkkel együtt több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek el külföldiek ebből az alkalomból az országban.

Szabó Nóra, a Margitsziget AC hosszútávfutója egyébként vasárnap futott új magyar csúcsot a sevillai maratoni versenyen, 2:28:25-tel ért célba, 25 másodpercet faragva a régi rekordból, és bár 25 másodperccel kicsúszott a szintidőből, jelenleg 63. helyen áll a ranglistán, és mivel százan indulhatnak a vb maratoni versenyén, szinte biztos, hogy ő is ott lehet.

A maratoni verseny útvonala videón:

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja fiatalokat megszégyenítő elszántsággal edz
Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör
A Budapest alatt húzódó 31 kilométeres barlangrendszer és a felfedezés izgalma
A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Ideje elkezdeni készülni a nyárra: négy hatékony gyakorlat a kockás has eléréséhez

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.