Kijött a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni versenyének útvonala

A Hősök terén, az Andrássy úton, a Lánchídon, az Alagúton át és a Várkert bazár előtt is elfutnak majd a budapesti atlétikai világbajnokság maratonistái.

Összesen egymilliárdan is nézhetik majd az atlétikai világbajnokság közvetítéseit, és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói Budapesten, az UNESCO világörökség részét képező történelmi városrészeken versenyeznek.

„A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között. Láss csodát! – így szól a mottónk. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország” – mondta Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A versenyzők négy kört futnak majd a tíz kilométeres pályán, összesen nyolcszor kell majd átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a budai Vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros terei, műemlékei.

„A budapesti atlétikai világbajnokság segítségével szeretnénk mindenkit ösztönözni a rendszeres testmozgásra. A maratoni során a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait, ami óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait” – fogalmazott Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Augusztus 26-án reggel 7-kor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maratoni mezőnye, és szintén az Andrássy úton rendezik a gyaloglóversenyeket. Az augusztus 19-én 8:50-kor rajtoló férfi 20 km-es gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 km egy nappal később, 7:15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki az embert próbáló 35 kilométernek.

A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz. A budapesti atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik, ez lesz Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt rajta, és a nézőkkel együtt több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek el külföldiek ebből az alkalomból az országban.

Szabó Nóra, a Margitsziget AC hosszútávfutója egyébként vasárnap futott új magyar csúcsot a sevillai maratoni versenyen, 2:28:25-tel ért célba, 25 másodpercet faragva a régi rekordból, és bár 25 másodperccel kicsúszott a szintidőből, jelenleg 63. helyen áll a ranglistán, és mivel százan indulhatnak a vb maratoni versenyén, szinte biztos, hogy ő is ott lehet.

A maratoni verseny útvonala videón:

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem mindenki lesz ultrafutó, de amit lefutsz, az a tiéd, nem veheti el senki!
Toldi Péter nyerte meg a világ egyik legkeményebb futóversenyét
Emberek a Dunában: több mint ezerötszázan úsztak Budapest szívében
Mészáros Tamás a Balaton-kör után dupla Spartathlont futna
Hasznos alkalmazások rövidebb és hosszabb túrákhoz

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.