Kipchogével törne a csúcsra a sydney-i maraton

Az ausztráliai viadal szeretne a csúcssorozatba kerülni, s a kenyai világcsúcstartóval erősítené pozícióját a kandidálók között.

Több cikkünkben is foglalkoztunk a majormaratonok helyzetével, és leszűrhettük, hogy a pénzdíjazás jelentős csökkentése miatt sokkal kevésbé vonzóbb a hat legrangosabb verseny, mint volt korábban. Most úgy tűnik, számottevő vetélytársat (vagy éppen partnert) kap a tokiói, a bostoni, a berlini, a chicagói, a londoni és a New York-i maraton, mivel Sydney is bejelentkezett, szívesen csatlakozna a „nagyvadakhoz”.

Ahogyan arról a The Sydney Morning Herald beszámolt, a portált fémjelző város maratoni versenyének szervezői tárgyalnak Eliud Kipchoge részvételéről a 2024-es, vagyis jövő évi viadalon (idén szeptember 17-én rendezik meg az eseményt). Ha a tavaly szeptemberben Berlinben saját világrekordját 2:01:09-es időeredménnyel tovább javító kenyai szupersztár elutazna Ausztráliába, és rajthoz állna Sydney-ben (ahol először 1999-ben rendezték meg a klasszikus táv 42.195 kilométeres versenyét), egész biztosan hatalmas érdeklődést generálna, annál is inkább, mert természetesen nemcsak az elit atléták, hanem az amatőrök is bátran elindulhatnának az erőpróbán. Pláne akkor, ha tényleg a majormaratonok sorába kerülne Sydney, hiszen sokan pályáznak arra, hogy mind a hat (illetve Sydney-vel együtt már hét) helyszínen érmet szerezzenek, vagy teljesítsék a távot mindenütt.

Sydney tavaly júliusban jelentkezett, hogy felvételt nyerjen a legnagyobb versenyek közé, rajta kívül még Csengtu és Fokváros próbálkozik hasonlóval, s bár Sydney tűnik a legerősebb kandidálónak, az értékelési folyamat nem kevesebb mint három évig tart, szóval le kell nyűgözni a döntéshozókat.

Főként, hogy az sem mindegy, milyen látványosságokat érintenek az útvonalak, ebből a szempontból sem áll rosszul Sydney a csodálatos Operaházával vagy a Harbour Bridge-dzsel.

Kipchoge kampányarcnak sem rossz

Wayne Larden versenyigazgató elmondta, hogy már a futótömeg miatt megéri bekerülni a World Marathon Major-sorozatba, mindegyik eseményre 250 000 és 400 000 közötti számban jelentkeznek a profi és a hobbifutók.

Larden hatalmas létszámnövekedésre, egyúttal a rendezés megtérülésére is számít, hiszen a turisták nagy bevételeket generálnak, a chicagói maraton tavaly például 600 millió dollárt (225 milliárd forint) termelt a városnak.

Nemrégiben egyébként a nemzetközi szövetség „platina” szintűre emelte a sydney-i viadalt, vagyis a világon a nyolcadik helyet foglalja el, viszont a nagy versenyek 50 000 célba érkezőjével szemben ott csak körülbelül ötezren teljesítik a távot, igaz, közben a félmaratoni és a tíz kilométeres távon is ezrek futnak. Nos, ezt az ötezres létszámot legalább meg kell háromszorozniuk a szervezőknek, hogy labdába rúghassanak – ha az egyik közülük Kipchoge lesz, az azért sokat nyomna a latban.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.