Korábbi válogatott futballisták kihívásai félmaratoni, maratoni és ultratávokon

Dombi Tibor és Ferenczi István összesen 44-szer léptek pályára a nemzeti csapatban, visszavonulásuk után pedig futócipőt húztak.

Dombi Tibor 2016 nyarán, Ferenczi István 2018 júliusában hagyta abba a profi futballt, s egyikük sem gondolta, hogy 2022-ben nem a gólokról, hanem a kilométerekről beszélnek majd.

„Akkor persze csak a futball érdekelt – mondta a 48 éves Dombi Tibor, korábbi 35-szörös válogatott játékos. – Amikor profi játékos voltam, sokkal hosszabb volt a téli szünet, mint most, s én a pihenő alatt is futottam. Mindig szerettem a száraz futásokat, nem volt problémám vele. Lukács Lászlóval, a Tankcsapda frontemberével és néhány barátunkkal közösen vettem részt az első versenyemen, amely egy félmaratoni volt Barcelonában. Először indultam ilyen jellegű eseményen, több tízezer versenyző és hatalmas hangulat fogadott. A huszonegy kilométeren végig szurkoltak a helyiek, szólt a zene, mindenki mosolygott, elképesztő volt. Alig vártam, hogy ott legyek a következő versenyen.”

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A ZTE jelenlegi erőnléti edzője, Ferenczi István elmondta, játékoskorában mindig jól bírta a futótréningeket, mindig a legjobbak között volt a felméréseken, s úgy érzi, előnyt jelent neki, hogy egész életében sportolt.

„Tibihez hasonlóan én sem gondoltam, hogy egyszer a futás világában találom magam – vette át a szót a 44 éves, korábbi kilencszeres válogatott csatár. – Olvastam az ultrafutásról, tudtam róla, hogy kik a leghíresebb magyarok. Teljesen más sport, mint a futball, nagyon örülök, hogy belecsöppentem, hiszen remek időtöltés, óriási kihívásokat találok benne.”

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksandr Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

A Vasasnál Szanyó Károly mellett kezdett dolgozni erőnléti edzőként, majd a korosztályos válogatottal sokat voltak edzőtáborban, ahol rengeteg olimpikont láttak keményen készülni.

„Az első versenyem egy félmaratoni emlékfutás volt, amelyen sok olimpikon is részt vett, és jól éreztem magam futás közben. Előtte nem voltam hasonló eseményen, így bennem volt, hogy vajon miképp fogok teljesíteni, de megbirkóztam vele, majd annyira bejött ez a közeg, hogy nagyobb célokat kezdtem kitűzni. Előbb minél jobb félmaratonit szerettem volna, majd jöhetett a maratoni táv is. Később a futóközegben találkoztam olyan barátokkal, ismerősökkel, akik miatt belekezdtem az ultrába.”

A DVSC másodedzője, Dombi Tibor 2014-ben hagyta abba a focit a Loki első csapatában, utána két évig a második együttesben szerepelt. Elmondta, Ferenczihez hasonlóan ő is úgy érzi, könnyebb dolga volt, hogy futballistamúltja miatt nem a nulláról kellett kezdenie a futást. Félmaratonin 1:26:08 a legjobb ideje.

„Jöttek sorra a félmaratonik, Ausztriában futottam az eddigi legjobb időmet – folytatta Dombi. – Esett az eső, hideg volt, éppen olyan időjárás uralkodott, amit szeretek. Nem kedvelem a meleget, futni is jobban szeretek hidegben. Ezután úgy voltam vele: ahogy öregszem, nem fogok gyorsulni, ezért inkább a távot kellene növelnem.”

Elkezdett hát maratoni távokat futni, s azt vette észre, hogy egyre jobb időt akar teljesíteni, egyre fontosabb neki az eredmény. Tavaly, a kilencedik maratoniján futotta eddigi legjobbját, 3:22:06 óra alatt ért célba.

„Az első Ultrabalatonomon öttagú csapatban voltam, a rá következő évben hárman futottuk körbe a magyar tengert, akkor Ferenczi Pistával voltunk egy csapatban. Ekkor már hetvenöt kilométer jutott nekem, élveztem a távot. A hazafelé úton Jakab Viktorral megbeszéltük, hogy legközelebb párosban teljesítjük az Ub-t, így is lett. Egyébként a párosteljesítésem megerősített benne, hogy egyéniben nem tudnám lefutni, és jelenleg ez nem is izgatja a fantáziámat.”

Ferenczi István az egyik futóeseményen megismerkedett Blaskó Mihállyal, akivel azóta is jó barátságot ápol. Az ő invitálására vett részt az első igazán nagy távján, majd következett az Ultrabalaton.

„A maratonik után az egyik kedvenc versenyemre, a Balaton Szupermaratonra mentem el, amelyen négy nap alatt kell körbefutni a Balatont – folytatta Ferenczi. – Napi ötven kilométer környékén kellett futni, ezen vettem részt a családommal. Itt ismerkedtem meg Blaskó Mihállyal, ő csalt el az instant hetvenhét kilométeres VérKörre. Onnantól jött az érzés, hogy ha ez ment, bizony teljesíteni akarom egyéniben az Ultrabalatont is. Az Ub-t először háromtagú csapatban futottuk le, s ahogy említette az imént, Tibi is a csapattársam volt; majd jött a páros, és a harmadik évben vágtam bele az egyénibe. Fokozatosan építettem fel.”

A teljes cikket elolvashatja a Futás 2022 magazinunkban, a 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

Címlapon: Ferenczi István

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szemerei Levente megnyerte a varsói maratonit!
Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.