BLOGRA FUTOTTUNK Léleknyugtató hófutásra felkészülni!

Fájdalmas pillanat miatt is mereng rajta blogszörfösünk, hogy a trauma feldolgozásához is szükség van a magányos futásra – még akkor is, ha az elmúlt napokra a vidámabb versenyek és kihívások voltak jellemzők.

Beköszöntött a Mikulás-futások időszaka, rengeteg helyszínen rendeznek ünnepi futást a rajongók nagy örömére. Kicsik és nagyok többféle távon indulhatnak, a feltétel a Mikulás-sapka vagy a Mikulásra hajazó felszerelés. Nos, ebből a cukiságból minden évben kimaradok, bár már előfordult, hogy – szó szerint – összefutottam a Mikulás-futókkal. A helyzet az, hogy ők nem „antiszocik”, nem úgy, mint én, ezért sem szoktam velük tartani. Egyébként sem lennék jó hangulatban a „happy futáshoz”, sőt mondhatni, megroggyant állapotban vegetáltam, így kerültem minden olyan szituációt és eseményt, ami normál esetben örömöt ad. Történt ugyanis, hogy a cukorfalat kiscicánk, aki már tíz éve volt velünk, pár napja elhunyt, és bár korábban nem gondoltam volna, mennyire fájdalmas lesz ezzel szembesülni, a hiánya nehezen feldolgozható. Nem is volt kedvem semmilyen mozgáshoz, semmi sem érdekelt. Futás közben egyébként is sokat agyalok, még a zenehallgatás mellett is, és tudtam, ha nekiindulok, végigbömbölöm az utat.

A kiscicánk nagyon sokszor várt a kapuban, amikor hazaértem futásból, a lenyújtást is végignézte, tekergett a lábaim között, vagy nekifutásból felkapaszkodott a barackfára, hogy lássam, milyen sportos ő is.

Rossz érzés, nem könnyű helyzet ez…

Közben leesett az első hó is. Normál esetben imádok ilyenkor futni, de most nem vágytam rá. Bízom benne, hogy hamarosan felhúzom a nyúlcipőmet, és trappolhatok a fagyos talajon, szerencsésebb esetben a hóban, hiszen a téli futásban ezt szeretem a legjobban.

 

NEMMARATONMAN.HU
Marcsinkó Péter méltóképp elköszönt az utóbbi időben használt Saucony cipőjétől, aztán – hogy, hogy nem – elment a Budapest Maraton helyszínére. Itt megcsapta a versenyszellem, a futóforgatagban rájött, mennyire hiányzik neki ez az őrület! Nem is kérdés, egy csapat tagjaként jövőre elindul az Ultrabalatonon!

FUTNIMENTEM.HU
Evetovics-Balla Hajnalka hosszútávfutó, futóedző az egyik korábbi anyagát osztotta meg újra, mert nagyon is időszerű. Azoknak ad hasznos tanácsokat, akik a téli időszakban is futnak. Bár magam is futok télen évek óta, úgy éreztem, nem árt ezeket feleleveníteni!

ZERGETALPAK (Facebook)
A szerző a Dobogókői Hegyi Futóversenyen indult a maratoni távon, és olyan jó időt futott, hogy másodikként ért célba. A helyszín és az útvonal magáért beszél, szerencsére fotók is készültek, és a felvételeken látszik, milyen szép helyen zajlott a nagy teljesítés!

21097.KK.WORDPRESS.COM
Koffein Kapitány hosszabb kihagyás után indult futóversenyen, amelyre nem is készült különösebb stratégiával. Az volt a lényeg, hogy huszonhat hónapnyi kihagyás után nem szabad nagyon túlpörgetnie magát és a lábait (ő nem ezt a kifejezést használta), hiszen nagy valószínűséggel elkapja majd a „harci hév”. Várjuk a beszámolót a versenyről!

MINTHAELNEL.WORDPRESS.COM
A szerző a Peaks of Budai útvonalát teljesítette, amelynek gyakorlatilag minden helyszínét érintette már korábbi futásai alkalmával. Most jó kis zimankós időben futott csaknem huszonhárom kilométert 3:49 óra alatt, 943 méter szinttel. Hazafelé már fázósan igyekezett, de otthon finom lakomát dobott össze magának, és hát ilyenkor a forró zuhany is megfizethetetlen!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Irány a magyar hegy – de csakis jó felszereléssel!

KREMLICZA LEVENTE

A tél nem csak az alapozás, hanem a túrázás ideje is, sokan indulnak ilyenkor a hegyekbe kirándulni. Ez remek kikapcsolódás, de némiképp több előkészületet igényel, mint a nyári természetjárás.
Ha tehetjük, ne egyedül menjünk, és szeretteink is tudják, nagyjából merre és mennyit megyünk. A ruházat legyen az időjárásnak megfelelő, legyen nálunk még egy pluszréteg, a lábbeli legyen vízálló, és ha nincs is annyira hideg, kesztyűt akkor is vigyünk. Enyhén elfagyott lábujjakkal még el lehet botorkálni, de fagyott kézzel nagyon nehéz bármit is csinálni. Az életmentő (izolációs) fólia alapfelszereltség kell legyen, ahogy a zseb- vagy fejlámpa is. Érdemes magas szénhidráttartalmú élelmiszert és legalább fél napra elegendő vizet vinni, mert korántsem biztos, hogy működő vízforrást találunk. Én szoktam vinni még tűzgyújtó eszközöket és vékony pokrócot is. Ha csapadék várható, akkor az egy számmal nagyobb, magas hegyre is alkalmas héjkabátomat is viszem, ami a télikabátra vagy pehelykabátra rávéve nem csak a víztől óv meg, de javítja a szigetelést és a szélvédelmet is. Havas, jeges terepen a csúszásgátló vagy a túrabot is nélkülözhetetlen társ, sokszor megóvja a testi épségünket, megmentheti az életünket. Ugyanígy a jó elsősegélykészlet fáslival kiegészítve is hasznos lehet. Sokszor a felszerelés mennyisége, az óvatosság túlzónak hat, de bajban derül csak ki, mennyire fontosak ezek az „apróságok”.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.