Maratoni út a vb-re – „Nagyszerű érzés segíteni a gyerkőcöknek, a szülőknek, és hatalmas felelősség is”

Heti rendszerességű sorozatunk tizedik részében a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni számának mezőnyébe várólistáról bekerülő Kovács-Garami Katalin arról beszél, mit tanul és mivel foglalkozik a hétköznapokon.

„TSMT (tervezett szenzomotoros tréning)-terapeuta végzettségem van, idén januárban szereztem, egyéni foglalkozásokat tarthatok gyerekeknek. Most azért csinálom a szeptember közepéig tartó képzést, hogy csoportokat is fejleszthessek, ez évente csak egyszer indul, így kénytelen voltam elkezdeni, mert több helyen várják a csoportos tornát. Sajnos az iskola összecsúszik a világbajnoksággal, sűrű így a program, a múlt héten úgy nézett ki egy napom, hogy reggel gyorsan elvittem a kisebbik gyermekemet az édesanyámhoz, ő vigyázott rá a héten, miközben a nagyobbik a keresztszüleivel nyaralt, aztán fél négykor végeztem a suliban, összeszedtem magam és ötre mentem edzeni, majd felvettem a kisebbik fiút – a nagyobbik múlt pénteken jött vissza a nyaralásból.

Jelenleg tehát egyéni terapeutaként dolgozom, felmérjük a gyerkőcöket három hónapostól 11 évesig, hogy milyen fejlettségi szinten vannak. Olyanokkal foglalkozunk, akik valahol elakadtak, lemaradtak, a beszédük, a mozgásfejlődésük kicsit eltér attól, ami a koruknak megfelelő lenne, és a torna segítségével igyekszünk felzárkóztatni őket. A kognitív és a beszédbeli képességeket, a térbeli tájékozódást fejlesztjük, segítünk a jobb és a bal differenciálásában, hogyan forduljon jobbra vagy balra a gyerek.

Emellett a torna nagyon sokat segít a mozgásban, ez az alapja, hasznos a figyelemzavaros, az ADHD-s és az autista gyerkőcöknek a kommunikációban, az eligazodásban, a napi szabályok betartásában, a szabálykövetésben, az impulzusgátlásban.

Segít az iskolában is, hogy javuljon a teljesítmény, végigülje az órát a gyerek, betartsa az instrukciókat, a szabályokat – amennyire lehet, mindenkit felhozunk arra a szintre, hogy minderre képes legyen. Vannak persze adottságok, amelyek nem módosulnak, mint például az autizmus, de a kommunikációt és a mozgást illetően jelentős eredmények érhetőek el ebben az esetben is.

Amikor Zalán kicsi volt, körülbelül kétéves, akkor gondolkodtam el rajta, mivel kellene foglalkozni, merre tovább. Egy multinacionális cégnél dolgoztam, oda nem szerettem volna visszamenni, és egy kedves barátnőm közreműködésével rám talált a TSMT, elkezdtem utánaolvasni, s rögtön rájöttem, hogy ez való nekem. Sajnos egy évet várnom kellett rá, hogy elkezdődjön a tanulás, mert hosszú a várólista, csak egyetlen helyen oktatják, de egyértelmű volt, hogy ezt nekem találták ki. Ebben látom a jövőmet, nagyon szívesen foglalkozom vele, jól érzem magam benne, nagyszerű érzés segíteni a gyerkőcöknek, a szülőknek, és hatalmas felelősség is egyben.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Világbajnoki címek, rekordok, kerékpáros-baleset – ilyen volt Brown Viktória éve
Még mindig nem hordanak elegen bukósisakot
Garantált a minőségi edzés az első személyzet nélküli, automata teremben
Miből áll össze az ideális sportolói reggeli?
Jól választ versenyt: Kínában még senki sem futott gyorsabb maratonit nála

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.