Maratoni után jövőre jöhet az ultrafutás!

Groszné Szentirmai Márta hét éve fut, és két esztendeje készül edzővel, amit jócskán megérez a teljesítményén. Eddig a maratoni volt a leghosszabb teljesített távja, de a következő évben kipróbálja az ultrát.

Groszné Szentirmai Márta hét éve – két gyermeke mellett – kikapcsolódásképp kezdte el a futást, azóta négy maratoni van a háta mögött. Jövőre nagy céljai vannak, bele akar kóstolni az ultrafutásba.

„Hét éve futok – mondta a 37 éves Groszné Szentirmai Márta. – Akkoriban másfél és három évesek voltak a gyermekeim, és szerettem volna mellettük egy kis szabadidőt, egy kicsit ki akartam szabadulni a mókuskerékből. Emellett fogyni is akartam. Igazából a férjem ötlete volt a futás, és utólag már elmondhatom, remek ötlet volt.”

Nem volt semmilyen sportmúltja, saját bevallása szerint teljesen a nulláról indult, így először nagyon kicsi távokkal kezdett, majd szépen haladt előre. Az egyik futása során látott az előtte haladó sportoló hátán egy Bátor Tábor feliratot, jobban utánanézett, mi is ez, és megtetszett neki a kezdeményezés. Annyira, hogy legközelebb már a Bátor Tábor sportolójaként állt rajthoz a Spar Maratonon.

Az októberi Budapest Maratonon 3 óra 45 perc alatt szeretett volna célba érni, ám egy vírus átírta a felkészülését, így 3 óra 49 perc lett belőle.

„Az októberi Budapest Maraton már a negyedik egyéni maratonim volt, ám ez első kettőt csak zárójelben említeném meg – fogalmazott, mert úgy érzi, akkor még nem volt rendesen felkészülve, és bár nem gondolja, hogy hiba volt elindulni, mai fejjel máshogy látja. A legutóbbi két maratoni már teljesen más érzés volt. – Mindkettőt az idén futottam, áprilisban volt életem első négy órán belüli maratonija. Most, a Budapest Maratonon néhány perccel még jobbat akartam futni, végül nem voltam elégedett magammal. Három óra negyvenöt perc alatt akartam beérni a célba, ám négy perccel túlléptem a tervezett időt.

Az edzéseim alapján szinte biztos voltam benne, hogy meglesz, ám nem sokkal az esemény előtt a gyerekek hazahoztak az iskolából egy vírust, ami néhány napra ledöntött a lábamról. Hamar rendbe jöttem, de a tempómra rányomta a bélyegét. A rajt után már éreztem, hogy új céltempót kell kitűznöm, egy kicsit csalódott vagyok, de legközelebb elérem a célom.”

A sportoló a nyári Vivicittán nyolcéves lányával együtt teljesítette a hét kilométeres távot. Ő már a futás iránti szeretetben nőtt fel, hiszen másfél éves kora óta ez látja szüleitől, ugyanis mindketten futnak. Édesanyja szerint már óvodás korában is szeretett szaladni, négyévesen gond nélkül lefutott öt kilométert, a mozgása nagyon szép, az alkata remek, és csak vele szeret futni.

„A Vivicittán sem erőltette meg magát, beszélgetett, nevetgélt, vidáman haladt, hiszen még gyerek. Jövő tavasszal a félmaratoni váltó a célja – tette hozzá Szentirmai, aki immár két éve dolgozik együtt Stokinger Zoltánnal, ami egyértelműen visszatükröződik a teljesítményén. – Nagyon sokat fejlődtem, amióta ő az edzőm. Teljesen más futó vagyok, mint korábban. Előtte is lelkes és kitartó voltam, de sokszor túlhajtottam magam. Csak mentem előre, nem sok tudatosság volt bennem. Sokszor küzdöttem betegséggel, és nem tudtam miért – de már tudom: a futásommal terheltem túl magam.”

Az edzővel elkezdtek pulzusalapon készülni, alap-állóképességet fejlesztettek, ami azzal járt, hogy az elején szinte sétatempóban totyogott, annyira túl volt terhelve a szervezete. Emiatt sokszor majdnem sírva is fakadt, de utólag tudja, hogy erre volt szükség. És egyszer csak megindult, tempósabb lett, rengeteget javult a futása. Sőt nemcsak fejlődött, hanem az egészségi állapota is jelentősen javult, sokkal kevesebbet beteg.

Nem csoda, hogy Groszné Szentirmai Mártának nagy tervei vannak jövőre, az ultra- és a terepfutás a céljai között szerepel.

„Nagy terveim vannak. A három óra negyvenöt perces maratonit mindenképpen teljesíteni szeretném, valamint bele szeretnék kóstolni az ultrafutásba. Jövőre a Balatonalmádiban rendezett verseny ötven kilométeres távjára beneveztem, valamint cél az UTT hatvanöt kilométeres versenye.

Megnézem, hogy tetszik az ultra, sosem próbáltam még maratoni feletti távot futni, de érzem magamban a kellő motivációt. A terepfutásban is szemezek hosszabb, maratoni környéki távokkal, de sajnos nincs sok lehetőségem terepen edzeni. Lehet, ezt is kipróbálom, meglátjuk, mit hoz a jövő.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.