Még soha nem futott ilyen lassú maratont a világcsúcstartó Kipchoge

Eliud Kipchoge csak hatodik lett a Boston Maratonon, ezzel már túl van a harmadik versenyén a klasszikus távon, amit nem nyert meg.

Magyar idő szerint hétfő kora este óta mindenki azt találgatja, mi történhetett Eliud Kipchogével, hogy fordulhatott elő, hogy csak a hatodik helyen ért célba a patinás bostoni maratonon, amin életében először indult el? Bő másfél órája futottak már, heten maradtak elöl, amikor a tanzániai Gabriel Geay támadására nem tudott reagálni a világcsúcstartó, s végzetesen elvesztette a kontaktust az élbollyal.

Krízishelyzetét az is mutatta, hogy nem sokkal később nem tudta megfogni a frissítőt – ennek persze mentális zavar is lehetett az oka, nemcsak fizikai probléma. Az esős időben zajló viadalon, az emelkedőkkel egyébként is alaposan megtűzdelt pályán a gyors első öt kilométer utáni jelentős lassulás miatt hamar világossá vált, hogy Geoffrey Mutai 2:03:02-es, igen masszív pályacsúcsa nem dől meg.

Javarészt Kipchoge vezetett, aki igyekezett volna taktikusan futni, de egyetlen vetélytársa sem tette meg azt a szívességet, hogy vezessen, folyamatosan a kétszeres olimpiai bajnok hátát nézték, aki egy ízben intett is a többieknek, hogy hahó, uraim, szíveskedjenek legalább egy kis ideig diktálni a tempót.

Mindhiába, a leglátványosabban egyébként éppen a későbbi győztes, a világ második legjobb maratoni futójaként számon tartott Evans Chebet volt az, aki úgy bebújt Kipchoge mögé, hogy még a tévé kamerái sem nagyon tudták mutatni őt. Kipchoge elmondása szerint dombos pályán készült a bostoni viadalra a kenyai Kaptagat nevű faluban található edzőbázisa közelében, hogy ezzel modellezzék azt a hullámzást, ami várt a futókra az amerikai nagyvárosban.

Evans Chebet és Hellen Obiri, a 2023-as Boston Maraton győztesei. Fotó: AFP

A számításaiba valahol, valamilyen módon biztosan hiba csúszott, talán az év e szakaszában még nem jutott el a csúcsformáig, esetleg túlságosan megviselte, hogy folyamatosan neki kellett a mezőny élén haladni, de azt sem zárhatjuk ki, hogy maga a versenypálya sajátosságai fogtak ki rajta. Mindenesetre 18. hivatalos maratoni futásán (Monzát és Bécset nem számolva) harmadszorra történt meg, hogy nem ő győzött – a 2013-as berlini maraton második és a 2020-as londoni maraton nyolcadik helye után 2023-ban hatodik lett Bostonban.

A tanulságokat biztosan levonja a 38 éves csillag, aki a jövő évi párizsi olimpia előtt még két versenyen tervez rajthoz állni. New Yorkban még sohasem indult, így ott és Bostonban nem tudott eddig nyerni a hat major maraton közül.

Eliud Kipchoge egyébként még sosem ért ennyire rossz idővel célba, mint április 17-én: 2:09:23-at mutatott az óra, amikor befutott.

Evans Chebet természetesen megérdemli a dicséretet, a 2:05:53-as idővel nyerő kenyai az első férfi 2008 és Robert Cheruiyot sikere óta, aki megvédte a címét Bostonban. Tavaly New Yorkban is nyert, egyértelmű, hogy immár a legveszélyesebb kihívója Kipchogének, akinél ráadásul négy évvel fiatalabb is, és nagyszerűen teljesít azokon a viadalokon, amelyeken fontos szerepet játszanak az emelkedők.

A női viadalt a kenyai Hellen Obiri nyerte meg, aki élete második maratoni versenyén némi meglepetésre lehajrázta az etióp Amane Berisót. Vasárnap Londonban újabb majort rendeznek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.