Méltóképpen, terepfutással emlékeztek a tavaly meggyilkolt klasszisra

Az Agnes Tirop emlékére megrendezett kenyai terepfutóversenyen ugyanazok az atléták nyertek, akik az országos bajnokságon is győztek.

Októberben, 26. születésnapja előtt tíz nappal kenyai otthonában meggyilkolták a kiváló hosszútávfutót, Agnes Tiropot, a tettes minden bizonnyal a férje, Emmanuel Rotich volt, ő végzett vele több késszúrással. A pályafutása csúcsán járó, szeptemberben tíz kilométeren utcai világrekordot döntő klasszis emlékére a hétvégén rendezték meg először a Memorial Agnes Tirop World Cross Country Tourt, amely egyperces gyászszünettel kezdődött.

A terepfutás sajátosságainak megfelelően saras szakaszokkal megspékelt tíz kilométeres viadalt Uasin Gishu megyében (Eldoret városában) rendezték, ahonnan Tirop származott. A férfi és a női győztesek ugyanazok, akik három héttel korábban ugyanezen a helyszínen megnyerték a kenyai országos bajnokságot. A férfiaknál a húszéves Samuel Chebolei 29:46 perccel ért elsőként a célba, a nőknél a 34:02-es időt futó Joyce Chepkemoi Tele bizonyult a legjobbnak.

Chebolei akkor és ezúttal is azt a taktikát követte, hogy két kilométerrel a finis előtt robbantott, ezzel leszakította az ob-n negyedikként végző Nicholas Kimelit, s végül kényelmes különbséggel, 14 másodperccel nyert, a harmadik Michael Kibet lett. Sikere után Chebolei elmondta, örül, hogy ismét győzött Lobo Village-ben, erre azzal teremtett lehetőséget magának, hogy az országos bajnoki cím megszerzése után sem lazított az edzéseken.

„Még inspirálóbb, hogy olyan eseményt nyertem meg, amelyet olyan nagyszerű sportoló emlékére rendeztek, mint Agnes Tirop” – tette hozzá Chebolei.

A női első, Chepkemoi rendkívül erős mezőnyt utasított maga mögé, a legnagyobb név az ötezren világbajnoki ezüstérmes Margaret Chelimo volt, aki másodikként haladt át a célvonalon, míg a dobogó harmadik fokára Nespine Jepleting állhatott fel. Edinah Jebitok kezdett a legjobban, de mivel ő 1500-as futó, nem meglepő, hogy hamar elfogyott a lendülete. A 2019-es U20-as terepfutó-világbajnok, Beatrice Chebet vette át tőle a képzeletbeli stafétát, de ő sem tudott érmet szerezni.

A Tirop iránti tisztelet jegyében a szokásoktól eltérően a női verseny volt a rendezvény záró eseménye. A húsz év alatti férfiak nyolc, a nők hat, míg a 18 év alatti fiúk szintén hat, a lányok öt kilométeres erőpróbán csillogtathatták meg a tudásukat.

A kenyai kormányzat sportért felelős államtitkára, Amina Mohammed beszédében hangsúlyozta a nemek közti egyenlőség fontosságát. A megemlékezésen Agnes Tirop szülei is részt vettek, ahogyan több megyei kormányzó és egyéb méltóságok.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) naptárában három további, a kenyaihoz hasonlóan „arany” kategóriájú terepfutóverseny szerepel, február 20-án Belgiumban csapnak össze legközelebb a szakág legjobbjai.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.