Mi kell a futó boldogságához?

A karácsony előtti blogszemle nem is szólhat másról, mint arról, milyen ajándékkal lehet meglepni futómániás szeretteinket. Szerzőnk utazást, utalványt is ajánl, miközben maga is letesztelt egy remek, fa alá való kütyüt.

AJÁNDÉKÖTLETEK:

MARATONI PIHENÉS

Közeledik a karácsony, és ilyenkor mi, futók is elgondolkodhatunk azon, milyen ajándékoknak tudnánk örülni… Például egy futóóra nagyszerű ajándék (erről néhány sorral később bővebben is írok)!

Ha nem kütyüben gondolkodunk, akkor ott a lehetőség, hogy meglepjük futó családtagunkat egy külföldi maratonifutás-nevezéssel.

Ezzel kapcsolatban a futazas.hu remek lehetőségeket villant fel. A honlapon egyébként még rengeteg egyéb ötletet is adnak! Aztán találtam olyan hotelajánlatot, amelyek kifejezetten futóknak kínálnak kikapcsolódást! Összeállítottak nyolc darab öt és negyvenkét kilométer közötti futókört az ideérkezőknek.

TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKA:

ÁLLAPOTFELMÉRÉS A FA ALÁ

Nagyon hasznos ajándék lehet például egy állapotfelmérés vagy egy futásvizsgálat. Ha pedig végképp nem tudjuk, minek örülne futóismerősünk, akkor vegyünk neki bátran ajándékutalványt valamelyik sportboltban, ahol kedvére válogathat magának!

Ne feledjük, egy futónak mindig szüksége van valami újdonságra, cuccra, kiegészítőre, kütyüre, cipőre. Úgyhogy ne aggódjunk azon, mennyire személytelen az ajándékutalvány! Lepjük meg minél több ilyennel! 🙂

A FUTÓBOLOND JELENTKEZIK:

TEREPFUTÁS, KIFULLADÁSIG!

Kedvenc bloggerem még a múlt hét végén indult a Nyúlcipőbolt Budai Trail huszonhét kilométeres versenyén, s az abszolút rangsorban huszonkettedik lett – ezúton gratulálunk neki! Természetesen ezúttal sem maradhatott el a vicces beszámoló – én sokat nevettem most is rajta!

TESZTELT A CSUPASPORT:

FUTÓÓRA VS. MOBILAPPLIKÁCIÓ

S ha már az ajándékok között említettem a kütyüket, mint nagyszerű meglepetést, akkor e helyütt elárulhatom, hogy szerencsés vagyok, mert még karácsony előtt tesztelhettem egy Polar M200-as gps-es futóórát.

A szerkentyűvel kapcsolatos élménybeszámolómat kezdem azzal, hogy ugyan a tél beálltával megjöttek a mínuszok és a fagyos időjárás, viszont ez futás szempontjából érdekes és izgalmas időszak. Szeretek ilyenkor is edzeni, a vasárnap reggeli futásom kifejezetten boldogságos volt. A frissen leesett hóban, ami szinte ropogott a lábam alatt, teljes nyugalomban kocogtam, mert hétvégén reggel nyolc órakor még senki sem volt az utcákon, maximum egy-két tulajdonos takarította a járdát a háza előtt.

Hóban futni boldogság!

Összesen egy futóval találkoztam közben, jókedvűen köszöntünk egymásnak, míg néhány, mellettem elhaladó autós arcán láttam a megütközést, mennyire nem vagyok normális, hogy ilyenkor futok – no de hát ők nem tudják, amit mi, futók igen… Mármint, hogy ezek az igazi örömfutások!

Mindösszesen egyszer vágódtam el, de azon is csak mosolyogni tudtam, ahogy elterültem a puha hóban.

Ami azonban egyre bosszantóbb, hogy a telefonom nem bírja a hideget, előbb-utóbb leáll, „lefagy”, így megdermed az az applikáció is, ami méri a futásomat. A legjobbkor jött tehát a hófehér kis Polar. Alapszintű óra, de így is meg kellett szoknom a használatát, viszont éppen az egyszerűségének köszönhetően már az első pillanattól kezdve megkedveltem, mert egyáltalán nem bonyolult a programozhatósága, használata, és elég sokat is tud. Soha nem szerettem az olyan kütyüket, amin rengeteg gomb van; hogy itt kell nyomni hosszan, amott röviden, néha egyszerre több gombot is kezelni kell, egyszóval a rengeteg variáció között eltéved az ember lánya, és mire az óra elkezd mérni, nemhogy a futástól, az élettől is elmegy a kedve. Egyszerűen képtelen vagyok megjegyezni a modern kütyük működésének elveit, és bevallom – hiszen ilyenek a csajok – engem ez nem is érdekel. Azonban ezen a kis M200-as órán összevissza két gomb van, úgyhogy nem okozott problémát belépni a menübe, s elindítani a futás mérését. Ráadásul ez a futóóra a csuklóról méri a pulzust (nincs pánt, nincs szorítás, nincs dörzsölődés), kommunikál a műholdakkal, úgyhogy méri a megtett távolságot is – nekem ennyi kell, nem több.

Vasárnap gondoltam egyet, és felcsatoltam a pulzusmérő pántos órámat, de felvettem a Polart is, illetve még a mobiltelefonos applikációt is elindítottam, hogy megnézzem, a három különböző kütyü mennyire (vagy mennyire nem) méri ugyanazt.

Azt hallottam, olvastam ugyanis, hogy a csuklóról mért pulzus nem olyan pontos, mint a pánttal mért. Jelentem, ez a tétel nem állja meg a helyét!

Az óráim nagyjából hasonló értéket mértek, sőt többször volt, hogy teljesen egyforma pulzusszámot mutattak. A mobilos applikáció viszont tizenöt-huszonöt másodperccel rosszabb időt mér a kilométer/perc bontások során, ami azért ezerméteres távon elég jelentős különbség – arról nem beszélve, hogy le is fagy egy idő után.

Pulzuspánt vagy csuklós mérés: az érték ugyanaz, azaz 92 itt is és 92 ott is

Szóval, nálam a Polar futóórája a nyerő, annak fényében főleg, hogy miután szinkronizálom a telefonomra letöltött edzésnaplóval, akkor az összes adatot (pulzusértékek, tempó, szintemelkedés, idő, megtett táv) feltölti azonnal – no természetesen csak azután, hogy a mobilom felmelegedett, és újra működőképesé vált. A Polar Flow szuper elemzéseket ad, s ha edzéstervet szeretnék (mondjuk félmaratonira…), összeállítja nekem a programot, vagy akár én magam is beprogramozhatom! Már előre látom, ahogy jobb idő lesz, jöhetnek az intervalledzések az órám irányítása szerint!

 

Lám, ennyi elég a futóboldogsághoz: pulzusátlagok, tempó, megtett távolság…

Nagyon boldog karácsonyt mindenkinek!

Ja, és az ünnepek alatt is fussatok, fussatok!!!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.