Mi lesz a hat nagy maratoni sorsa?

Összeszedtük a hat meghatározó maratonival kapcsolatos friss információkat – egyelőre nagy a bizonytalanság, de a berlini versenyt ebben az évben szinte biztosan nem rendezik már meg.

Hol van már a tavalyi hó, tehetnénk fel a költői kérdést a hat nagy maratoni verseny kapcsán is. A koronavírus-járvány természetesen a hosszútávfutók naptárát is átírta, a kiemelt fontosságú viadalok közül csak a tokióit sikerült megrendezni még március elsején – a férfiaknál az etióp Birhanu Legese megvédte címét, a nőknél új pályacsúccsal a kenyai-izraeli Lonah Chemtai Salpeter győzött. Hozzá kell tenni azonban, hogy a pandémia ezen a versenyen is nyomot hagyott, csak az elit atléták és a kerekesszékesek indulhattak, így 38 ezer induló helyet nagyjából 300 állhatott rajthoz…

Az eddigi egyetlen biztos „áldozatnak” a berlini maratoni tűnik, az egyik leggyorsabb pálya, az egyéni (és magasabb) csúcsra törők Kánaánja. A tavalyi futás emlékezetesre sikeredett, az etióp Kenenisa Bekele csupán két másodperccel maradt el a kenyai Eliud Kipchoge egy évvel korábban ugyanott felállított világrekordjától (a Kipchoge által tavaly Bécsben kis túlzással laboratóriumi körülmények között futott 1:59:40-es idő csodálatos teljesítmény, de nem hivatalos eredmény). A német fővárosban esedékes verseny szervezői április 21-én jelentették be, hogy eredeti, szeptember 27-i időpontjában nem rendezhető meg, miután a német kormányzat október 24-ig betiltott minden eseményt, amely ötezernél több résztvevővel zajlana.

 

Kenenisa Bekele tavaly megnyerte a Berlin Maratont.

 

A berlini maratoni szervezői két hete úgy nyilatkoztak, szükségük lenne még egy kis időre, hogy eldönthessék, a verseny megtartható-e még 2020-ban – erről június vége előtt nem várható döntés, de hiú ábrándokba senkit sem ringatnak…

A bostoni maratonit április 20-ról szeptember 14-re, a londonit április 26-ról október 4-re halasztották. Előbbihez kötődően viszonylag friss információ, hogy Martin Walsh polgármester szerint ezen a héten vagy a következőn eldől, megrendezhetik-e ősszel a patinás viadalt, merthogy törölni mégsem lehet a start előtt négy nappal. A versenyt egyébként 124 éves története során még sosem törölték.

London ügyében Hugh Brasher versenyszervező a múlt héten arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy nem tudják, a halasztott időpontban megrendezhető-e az esemény, s ha igen, milyen feltételekkel – a következő híradás június 21-én várható.

Csak mi tesszük hozzá, hogy nyilvánvalóan a maratoni futás is olyan tömegrendezvény, amelyre a világ minden pontjáról gyűlnének össze emberek, s jelenleg megjósolni sem lehet, néhány hónap múlva milyen utazási korlátozások lesznek érvényben, ahogy azt sem, mekkora veszélyt jelent majd a vírus újabb hullámának esetleges elterjedése kapcsán, ha mondjuk száz náció képviselői találkoznak. Könnyen elképzelhető, hogy regionálissá teszik a top maratonikat is, hogy megmenthessék őket.

 

Londonban még reménykednek az őszi időpontban. Fotó: Reuters

 

Két amerikai verseny időpontjához, a chicagóihoz és a New York-ihoz még nem nyúltak hozzá, de az október 11-re kiírt chicagói maratoni esetében a szervezők nevezési díjjal kapcsolatos terve verte ki a biztosítékot.

Aki ugyanis a járvány miatt nem szeretne elindulni, mert aggódik az egészségéért, nem kap visszatérítést, viszont a jelentkezését átrakathatja a 2021-es versenyre. Egyébként Tokiónál is felvetődött hasonló probléma, mivel az amatőröket nem engedték rajthoz állni, a nevezésük automatikusan érvényes lesz ugyan 2021-re, de a kínai versenyzőket leszámítva a díjat ismét be kell fizetniük.

A végére maradt a világ legnagyobb maratonija, a New York-i, amely egyelőre szintén őrzi eredeti, november 1-jei dátumát. Bill de Blasio polgármester és a város utcai futóinak egyesülete tárgyal, hogyan lehetne az egészséget szem előtt tartva biztonságosan lebonyolítani a rendezvényt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.