Micsoda szám: verseny 57 ezer indulóval!

Az elmúlt másfél év koronavírus-járvány okozta nehézségeinek megélése után igencsak népes volt a mezőny a Great North Run elnevezésű félmaratoni versenyen Newcastle-ben.

A koronavírus-járvánnyal másfél éve sújtott világban igencsak felkapjuk a fejünket, ha egy futóversenyen 57 ezer induló áll a startvonalhoz. A 40. alkalommal megrendezett brit Great North Runon pontosan ez történt, okkal nevezik a világ legnépesebb félmaratonijának.

A némileg módosított útvonalon ezúttal Newcastle-ben jelölték ki a rajtot és a célt is; a világ- és Európa-bajnok, a versenyt 2003-ban megnyerő, ezúttal a BBC kommentátoraként jelen lévő Paula Radcliffe igazán érzelmesnek nevezte a nagy érdeklődést kiváltó eseményt.

 

A női mezőnyben a kenyai Hellen Obiri futott a leggyorsabban. Fotó: Ben Stansall/AFP

 

„A futókkal megtelt utcák emlékeztettek rá, mennyi munka kellett a rendezéshez. Egyszerűen szükség volt rá, hogy ismét összejöjjenek, találkozzanak az emberek, és közösen megéljék az örömüket” – idézte a BBC.

Ahogy az ilyen eseményeken természetes, jótékonysági célokra gyűjtöttek; egészségügyi dolgozókat is meghívtak, hogy tisztelegjenek az elmúlt másfél évben végzett munkájuk előtt. A meghívottak kivétel nélkül elmondták, kedves gesztus és jó érzés a 18 hónapnyi megfeszített munka után.

 

Fotó: Getty Images

 

A női elitbe tartozó atléták versenyét a kenyai Hellen Obiri nyerte meg 1:07:42-vel, a második helyen – hat másodperccel lemaradva – a brit Eilish McColgan követte, akinek édesanyja a kilencvenes években háromszor is győzött. A férfiaknál fordult a kocka: a brit Marc Scott (1:01:22) kilenc másodperccel megelőzte a kenyai Ed Chesereket.

 

Elnézést, amiért hosszabb lett a táv…

A BBC a kisebb botránnyal fűszerezett brightoni maratoniról is beszámolt. A rendezők a verseny befejezése után nem győztek elnézést kérni, miután 568 méterrel hosszabb távot mértek ki, a 7500 futó ezzel a plusszal teljesítette a 42.195 kilométert. Elsőre legyinthetnénk, hogy végtére is mindenkinek ugyanannyit kellett teljesítenie, ám tegyük hozzá, a győztes Neil McClements (2:33:44) nagyjából kétszáz méterrel a vége előtt (azaz hozzávetőleg négyszázzal a vége „után”) előzte meg az addig élen haladó Ollie Garrodot.

 

Címlapfotó: Getty Images

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.