Mióta edzővel dolgozik, félmaratonit nyert, és az ultraversenyek felé kacsingat

Tordai Richárd már az ultra világát kóstolgatja, kedvenc versenye azonban a Naplemente Félmaraton, ahol abszolút első helyen végzett a május 29-i viharos vasárnapon.

Richárd 2019-ben kezdett el futni, bár elmondása szerint ez még inkább csak szaladgálás volt, ekkor még kint élt Németországban. 2020 márciusában vett részt élete első futóversenyén, a Gánt Trail huszonöt kilométeres távján.

„Előtte sosem futottam még ennyit, a maximum körülbelül húsz kilométer volt, így igen, tudom, merész voltam, hogy az első versenyemen rögtön ennyit bevállaltam. Nehéz is volt, főleg, hogy a második körön volt egy olyan emelkedős szakasz, ahol lábszárközépig érő avarban kellett haladni, ahol nemhogy a futás, hanem a gyaloglás is kihívásnak számított.”

Majd jöttek a „Futniszép” eseményei, mint például a Napfelkelte vagy a Tihany félmaraton. Mindig csupán pár perccel maradt le a dobogóról, amit egy idő után kezdett megelégelni.

„Ekkor ajánlották nekem Szabó Csabát az Ensporttól, akivel 2020 októberétől kezdtünk el együtt dolgozni. Innentől mondhatom el magamról azt, hogy futok.”

Tordai Richárd csapatban az Ultrabalatont is teljesítette, összesen ötven kilométer jutott rá

Richárdot ezután elkapta a versenyzés láza. Minden féle-fajta eseményen indul, legyen az terep vagy aszfalt, öt kilométer, hét kilométer vagy éppen félmaraton, sőt, nemrégiben az ultra világába is belekóstolt. Szinte minden hétvégére akad egy megmérettetése. Részt vett többek közt a Vértes Trail M távján, a Vivicittán, valamint az Ultrabalatonon nyolc fős csapatban, ahol körülbelül ötven kilométer jutott rá.

„Szeretek versenyekre járni, mindig én választom ki, melyikre mennék, persze ha nagyon sokat tervezek be, akkor jelzi az edzőm, hogy nem kell ennyit vállalni.”

Május 21-én párosban indult Kassa-Miskolc Ultramaratonon, ahol a száztizenöt kilométeres távból hatvan jutott neki, amit öt etapban futott le összesítve 4 óra 15 perc alatt.

„Popovics Adrienn volt a társam, aki Maráz Zsuzsának a futója. Igazából csak az okozta a nehézséget a versenyen, hogy habár én bírom a meleget, itt semmi árnyék nem volt. Nem csak aszfalton futottunk, hanem terepen is, például még az elején, Szlovákiában erdőben és folyó mentén is haladtunk, illetve az utolsó szakaszon, ahogy beértünk Miskolcra, ott töltésen jöttünk be majdnem egészen a városig.”

Szakadó esőben is remek időt futott Tordai Richárd a Naplemente Félmaraton

Az ultra utáni hétvégén jött a IV. Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaraton. Ez a verseny nőtt legjobban a szívéhez, mivel még 2020-ben itt szerezte meg az első félmaratoni dobogós helyezését, akkor kategória második lett, tavaly pedig már abszolút első. Most is az első helyen végzett 1:16:03-as idővel, holott szakadó esőben kellett megküzdenie a távval.

„Másfél perccel az indulás előtt álltam be a rajtzónába, és még így is sikerült teljesen elázni, mire elstartoltunk. Igazából a körülményekkel nem szoktam foglalkozni, de a tizennégy-tizenöt fok és a szakadó eső azért engem is megviselt.”

Richárd Győrben él a Szabadhegyen, így edzésein többnyire kifelé fut a városból. A bicikliúton akár Pannonhalmáig is el tud menni, ami oda-vissza harminc kilométer, bár ennyit csak ritkábban szokott futni edzéseken. Sok kedves emléket őriz a versenyekről, és barátságok is születettek ez idő alatt.

„Van négy-öt olyan személy, akiket a versenyeken ismertem meg, és azóta barátok lettünk, vagy régebbi ismeretségből lett barátság a sport által. Sokat köszönhetek a futásnak, mondjuk így.”

A sportoló elsődleges célja, hogy a félmaratoni idején javítson, nagy álma, hogy megdöntse a magyar félmaratoni rekordot. Az ultra világa is foglalkoztatja, de ez még csupán távlati terv, amit inkább jövőre tud elképzelni. Bár javasolták neki, hogy menjen az idei UTT-re, de ezt még korainak tartja.

„Maratonit sem futottam még egyben, nem is vonz annyira, az ultra közelebb áll hozzám. Jövőre egy 65 kilométert, vagy egy Korinthosz 80-at megpróbálnék, hogy lássam, mit tudok kihozni magamból.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.