Nagy baj, ha makacs a nyavalya

Miközben már be-bekukucskál az életünkbe a tavasz, sok futó éppen most szenvedi meg a különböző sérüléseket, problémákat, amelyekből nem olyan könnyű kigyógyulni.

Sajnos ismét a „nem futók, nem sportolók” táborát erősítem, a jelek szerint a múltkori nyavalya makacsabb, mint gondoltam: ismét visszatért. Ráadásul a nagy nehezen sportolásra kipréselt időm is még kevesebb (szinte a nullára redukálódott), a napi huszonnégy óra egyszerűen nem elég az ügyeim intézéséhez. Az alvással is úgy vagyok, ha sikerül hat órát abszolválnom, jó esélyekkel vághatok neki az aznapi teendőim sikeres elvégzéséhez, mert szinte már kipihentnek érzem magam.

No de mindegy is… Ha jól számolom, hét napja nem edzettem, ami még nem a világ vége, sőt a blogokat olvasva vannak nálam sokkal rosszabb helyzetben levők.

Például azok, akik hosszú rehabilitáció után apró lépésekkel próbálnak visszatérni a futás világába, mások pedig még bőven a sportmentes kényszerpihenőjüket töltik.

 

21097KK.WORDPRESS.COM

Koffein Kapitány végre térdfájás nélkül futott ! Mondjuk, nem ultratávon, de így is kell visszatérni – szépen, apránként. A lényeg, hogy csak izomláz, és maximum szuflahiány lépjen fel, ezek megengedhetők ilyen hosszú kihagyás után.

Hétköznapi hősünk most még alulmaradt Pókemberrel szemben, na de lesz ez másképp is – hajrá!

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM

Milyen jól is tud esni a bringázás, ha futni nem lehet! Szigorú szabályozások közepette remek kikapcsolódás a lesérült futónak. Dicséretes hozzáállás az egyébként szomorkás helyzetben, bízzunk benne, hogy nem lesz hosszú ez az átmeneti állapot!

 

GYEREFUTNI.BLOG.HU

Krátky Egon számomra is aktuális kérdést boncolgat bejegyzésében: a hobbifutóknak néha dönteniük kell, hogy elinduljanak-e edzeni, vagy inkább hagyják ki. Veszítünk ezzel, vagy éppen, hogy nyerünk?

Természetesen nem könnyű a kihagyás mellett dönteni, de mindig mérlegelni kell, hogy hosszú távon mi a jobb!

 

FUCKIN’ RUNNING (Facebook)

Helló, Pilis Trail, Helló, Pap Rét-beszámoló, sajátos stílusban a „könnyed” harminc kilométer teljesítésének története, avagy néha nem is rossz a sárban dagonyázni!

 

FUTOLEPES.COM

Őry István videobejegyzésében arról beszél, milyen okai lehetnek, hogy a teljesítményünk stagnál, s a szorgosan elvégzett edzések ellenére sem tudjuk hozni az elvárt eredményeket. A gátló tényezők, amelyeket megemlít tulajdonképpen teljesen hétköznapi ügyek, de a hobbifutónak mégsem egyértelmű, hogy ezek mennyire befolyásolhatják és gátolhatják a fejlődésünket.

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Itt a tavasz, töltsük fel a raktárainkat!

KREMLICZA LEVENTE

Úgy tűnik, megérkezett a tavasz, és vele a tavaszi fáradtság is, ami a futók körében sem ismeretlen. Ilyenkor valahogy nem mennek az edzések, fáradékonyabbak vagyunk, kevésbé tudunk teljesíteni. Ezt elsősorban vitaminhiány okozza, de más tényezők is közrejátszanak. Elég könnyen tudunk ellene tenni: pihenjünk többet, legyünk sokat a természetben, lehetőleg napsütésben, szedjünk D- és C-vitamint, esetleg komplex B-vitamin-készítményt. A változatos, vitamindús táplálkozással is tudunk segíteni a helyzeten, sok zöldség, hal, olajos magvak, fehér húsok fogyasztásával könnyen feltölthetjük a télen kiürült raktárakat. Ilyenkor még inkább érdemes kerülni a drasztikus diétát, fogyókúrát, ez a feltöltés ideje. Edzések terén is érdemes a rövidebb, intenzívebb tréningeket választani ebben az időszakban. Ez ellentmondásos lehet elsőre, de a terheléssel töltött idő jobban befolyásolja a fáradtsági szintünket, mint az intenzitás. A hosszú, közepes intenzitású edzés sokkal többet vesz ki belőlünk, mint a rövid, keményebb futás. Az aktív pihenés is jó választás tavasszal, a wellness, a túrázás mind-mind segít, hogy újra energikusak legyünk, és teljes gőzzel belevethessük magunkat a felkészülésbe.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.