Nagy László kutyás futóversenyre készül

Nagy László, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának klasszisa szabadidejében is sok időt tölt sportolással. Ebben kitűnő partnere két dobermannja, Jolly és Joker, akik rendszeresen elkísérik egy-egy kiadós futóedzésre.

A futás alapvetően magányos tevékenység, de tehetünk róla, hogy ne legyen mindig az. Futhatunk együtt ismerősökkel, barátokkal vagy munkatársakkal, sőt kedvenc háziállatainkkal is. Egyre több állatbarát ismeri fel, sokkal kellemesebb a futás, ha a kutyájuk is velük tart. Hasonlóan vélekedik Nagy László, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának vezéregyénisége is. Ha teheti, együtt fut két dobermannjával, Jollyval és Jokerrel, így össze tudja kötni a kellemest a hasznossal.

Melyik a nyerő típus: Jolly vagy Joker?

Ha futásról van szó, mindkettő. Vélhetően azért, mert bár nem ugyanabból az alomból származnak, egyidősek, testfelépítésük is nagyon hasonló, és persze mindketten imádnak mozogni. Talán Jolly, a szukakutya kissé mozgékonyabb, de a teherbírásuk egyforma.

Megszokták már a Nagy László-féle hajtós tempót?

Nagyon jól bírják, általában én vagyok az, aki jobban elfárad. A futás gyakoriságát és intenzitását a meccsek számához igazítom: amikor van egy kis szünet a versenynaptárban, magamnak és a kutyáknak is nagyobb tempót diktálok. Persze nem mindig vagyok ilyen „szigorú”, néha csak könnyed kocogásra megyünk, ilyenkor kevésbé terheli meg őket a mozgás.

A szavaiból az derül ki, hogy a kutyusok jól bírják a „kiképzést”. Hogyan lett belőlük hűséges edzőpartner?

Már amikor kölyökkorukban hozzánk kerültek, tudtuk, hogy nagy mozgásigényű mindkettő. Ezért az elejétől fogva figyelni kellett rá, hogy mindig fárasszuk le őket, máskülönben a kertben élik ki magukat, amit leginkább a bokrok és a virágágyások sínylenek meg. Egyéves koruk után elérkezettnek láttuk az időt, hogy hozzászoktassuk őket a futáshoz.

Azt tudni kell, hogy kiskorukban a dobermannokat még nem szabad sokat futtatni, mert a hosszú végtagjaik sérülékenyebbek. Kis idő elteltével hozzá lehet őket szoktatni a hosszabb futótávokhoz is.

Valahányszor rájuk teszem a nyakörvet és a pórázt, izgatottak lesznek, hiszen tudják, most végre a futáson a sor. Mivel szeretik a sok mozgást, ideális edzőpartnernek bizonyulnak.

Mennyire fegyelmezett futók a kutyái? Nemegyszer látni olyat, hogy a házi kedvenc egyszer csak megunja a futást, és hanyatt-homlok menekülni kezd…

Nálunk szerencsére nem volt még ilyen. Nyolc-tíz hónapos koráig mindkettő kutyaiskolába járt, ahol szépen megtanították őket arra, hogyan kell az emberek között viselkedni. Amikor elviszem őket futni, soha sincs velük probléma: nem mászkálnak el, nem támadnak sem gyalogosra, sem biciklisre.

Arra is figyelek, hogy futás közben pórázon legyenek, mert vannak, akik félnek a kutyáktól. Ha valaki kutyával jár futni, jó, ha ezeket a szempontokat is figyelembe veszi.

Ki volt a futótársa, amikor a Barcelonában játszott?

Leginkább a csapattársaim… Tartottam kint egy amerikai buldogot, de ő inkább lustálkodni szeretett, mintsem mozogni. A kényelmes sétákra azonban ő is mindig jött velünk.

Sűrű a tavaszi program, hiszen hamarosan Bajnokok Ligája-negyeddöntő és vélhetően magyar bajnoki döntő is vár önre. Nem gondolt rá, hogy a kézilabdapályán kívül máshol is megméresse magát? Mondjuk, kutyás futásban…

A kislányom teniszezni jár, és az edzője tud arról, hogy futni járok Jollyval és Jokerrel. Ő javasolta, hogy április végén, májusban induljunk el egy kutyás futóversenyen. Ezt a felajánlást nem utasíthattam vissza.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Felkészülési verseny volt számára, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen
Lemaradt, aztán feltámadt a New York-i félmaraton női győztese
Ez az indiai túraútvonal könnyedén kigyógyíthat a tériszonyból
Akadtak hátráltató tényezők, mégis országos csúccsal győzött
Irány a tízemeletes teteje – így formáljuk a vádlinkat!

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.