Nem szívbajos, máris Kipchoge csúcsára tör

A kenyai Titus Ekiru ugyan nem indulhat az olimpián, ám a májusi milánói maratonin elért parádés ideje és az edzésmunkája felbátorította: úgy érzi, képes áttörni a kétórás álomhatárt.

A kenyai Titus Ekirunál a jelek szerint a teljesítmény kellő önbizalommal párosul. A 29 éves kenyai futó nemrég remek egyéni csúcsot ért el, 2:02:57 órával nyerte meg a milánói maratonit, talán ez is hozzájárult, hogy kijelentse: képes lehet versenyen teljesíteni a két óra alatti maratonit.

„Keményen edzettem, hogy erősítsem a gyenge pontjaimat – kezdte a kenyai The Star magazinnak. – Eddig minden rendben, az edzéseim alapján hiszek benne, hogy lehetséges két órán belüli maratonit futnom. A vezetőséggel tárgyalunk a lehetőségekről, hogy többek között induljak a chicagói és a londoni maratonin is.”

A londoni maratonit október 3-án, a chicagóit egy héttel később, október 10-én rendezik meg.

Ha Ekiru jól ítéli meg a képességeit és az edzésmunkáját, a világon a második ember lehetne, aki 2 óra alá megy a 42.195 kilométeres távon, ami elsőként Eliud Kipchogénak sikerült, aki a bécsi INEOS Challenge-en érte el az 1:59:40-es űridőt.

Abban viszont első lenne a kenyai honfitárs, hogy versenykörülmények között töri át a bűvös kétórás álomhatárt, ami természetesen világrekord is lenne.

Ugyanis Kipchoge már-már laboratóriumi körülmények között futott, ezért az időeredményét nem ismerték el világcsúcsként. A rekord azért az övé, csak éppen 2:01:39-cel.

Mint arra a Canadian Running Magazine emlékeztet, Titus Ekiru 2:04:46-os egyéni csúccsal vágott neki az évnek, ezt javította meg alaposan Milánóban, sőt az olaszországi siker után arról beszélt, 2:01-gyel kezdődő legjobbra számított. Azért a 2:02:57 sem akármi, minden idők ötödik legjobb teljesítménye.

Ekirunak beteljesítetlen álmát pótolná a két órán belüli maratoni, hiszen szeretett volna szerepelni a tokiói olimpián, ám a februári csapatkijelölés alapján Kipchoge, Lawrence Cherono, Vincent Kipchumba és Abel Kirui képviselheti hazáját a játékokon.

Az álomhatáron belüli futás elégséges vigasz lehetne.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.