„Nem titok, egyéni csúcsot szeretnék futni!”

Heti rendszerességű sorozatunk hatodik részében a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni számának mezőnyébe várólistáról bekerülő Kovács-Garami Katalin mesél arról, milyen állapotban van nagyjából egy hónappal a nagy esemény előtt, és milyen célt fogalmaz meg a versenyre.

„Úgy gondolom, jól haladok – közben az edzőm már elkezdett stresszelni, hogy emeljük az adagokat, csak egy hónap van hátra, fogy az idő… Ő találja ki az edzéstervet, én azt csinálom, amit mond. Érezhető, hogy közeledik a verseny, nagyon várom, hogy ott legyünk. Nem állítom, hogy minden edzés előtt megünneplem, hogy százszor körözhetek a pályán, de várom, mi lesz az eredménye a sok nehéz tréningnek. Jó lenne még egy pluszhónap – igaz, minden maraton előtt ezt érzem! Már tervezzük a vébé hetét, próbáljuk összerakni, mi lesz a gyerkőcökkel, hogyan tudok majd pihenni. Úgy hallottam, be kell majd költözni a csapatszállóba, de erről semmilyen hivatalos értesítést sem kaptam. Bízom benne, hogy így lesz, mert tudnék kicsit pihenni és csak a vébére koncentrálni. Itthon a két gyerek mellett nehéz pihenni, a beköltözés egyszerűsítené a helyzetet – ha nem lesz ilyen lehetőség, még kitaláljuk, mi és hogyan legyen. Valószínűleg akkor is vendégségbe mennek a kicsik, hogy legalább otthon tudjak aludni és pihenni, amire nagy szükségem lenne. Rebesgették azt is, hogy rendeznek kötelező edzőtábort, de csak valakinek a valakijétől hallottam az információt.

A helyezést illetően nem lehet célom, nem ismerem annyira a mezőnyt, viszont kitaláltam egy időt, jó lenne a környékén teljesíteni.

Sohasem futottam maratont augusztusban, az is előfordulhat, hogy 32-35 Celsius-fok lesz. Hogy elérjem az álmomat, abba beleszólhat az időjárás, amit nem befolyásolhatunk. Sikerülhet nagyon jól is, meg borulhat is az egész…

Meglátjuk, remélhetőleg a mi szempontunkból jó idő lesz. Nem titok, egyéni csúcsot szeretnék futni, 2:40 órán belüli időt. Azt, hogy mennyivel lennék a 2:40 alatt, még én sem nagyon fogalmaztam meg, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy foggal-körömmel ragaszkodom a megálmodott időhöz, nem veszem figyelembe a körülményeket, elfutom az elejét, mert annak csúnya vége lenne. Tisztességgel végignyomom a távot az elejétől a végéig, remélhetőleg jó idővel zárok, okos futással, viszonylag kellemes hőmérsékletben. Svájcban megtanultam, hogy az időjárás-előrejelzésre nem érdemes alapozni. Azt hosszú ideje hallani, hogy augusztus huszadika után itthon vége a nyárnak és jön a hűvösebb idő, de az elmúlt néhány évben annyira meleg lett, hogy ez már nem is biztos, hogy érvényes.

Igyekszem pozitív lenni, bízom a kellemes időben – szeretem a meleget, de a nagy meleget nem.

A keddi edzést korán tartottuk, hétfőn viszont kettőkor futottam, akkor már nagyon meleg volt. Edzőm, Káldy Zoltán örök elégedetlen, úgy véli, mindig lehetne többet és jobban csinálni, de az edzések végén általában megdicsér, mert látja az erőfeszítéseket. Túl nagyokat nem lehet lépdelni a sérülésveszély miatt, a fokozatosság elvét be kell tartani. Jól állunk, jól haladunk!”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.