„Olyanokért futok, akik nem tehetik meg” – példát akar mutatni

A felvidéki Csajka Tímea a közelmúltban teljesítette élete első hatórás versenyét, majd a július eleji Ultra Tisza-tón is befutott a célba.

Csajka Tímea a fogyás miatt kezdett futni, majd ahogy nőttek a gyermekei, egyre több ideje lett a sportolásra. Május végén teljesítette élete első hatórás versenyét, amely nagyszerűen sikerült neki, és ott volt az idei UTT-n is.

„Kétezertizenháromban kezdtem futni, azzal a céllal, hogy lefogyjak – mondta a felvidéki Somorján élő Csajka Tímea. – Azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal űzöm a sportot, kétezertizenkilenc óta viszont rendszeresen szaladok. Először minél gyorsabb akartam lenni, minél jobb időt teljesíteni, ám az utóbbi időben már az élvezetre »mentem rá«, szinte nem is számít, hogy milyen tempóban futok. Fontos, hogy olyanokért fussak, akik nem tehetik meg, illetve a sportolásommal példát szeretnék mutatni gyermekeimnek.”

Edző nélkül, saját tapasztalatai szerint készül, s megpróbál arra figyelni, hogy mindig legyen előtte cél. Tavaly az Ultra Lupa-tó 50 kilométeres távján vett részt, elmondása szerint jobban is sikerülhetett volna a verseny, ám a meleg és a magas páratartalom miatt sokat szenvedett. Most májusban a férjét elkísérte Lisszabonba egy félmaratonira, s ha már ott volt, teljesítette ő is a távot, majd Csehországban vett részt egy csapatversenyen; ezek után a felvidéki Somorján életében először egy hatórás versenyt teljesített.

„Korábban nem volt egyértelmű, hogy kipróbálom magam az ultratávokon, és még most is alig hiszem el, hogy teljesítettem életem első hatórás versenyét. Szeretek kint lenni a természetben, s mivel már mindkét gyermekem nagyobb, egyedül hagyhatom őket, s szinte bármikor felhúzhatom a futócipőt.”

Foglalkoztatja, hogy meddig tud elmenni, mire képes. A júliusi Ultra Tisza-tó előtt szeretett volna még egy hosszabbat futni, és bár nagyon vonzzák a magyarországi futások, a sok munka miatt végül a környékükön kellett versenyt keresnie. Véletlenül találta ezt a hatórás futást, tőlük három kilométerre volt a rajt, így örült, hogy belebotlott a hirdetésbe.

„A célom az volt, hogy ötven és ötvennégy kilométer között teljesítsek, de a végére majdnem ötvenhetet futottam – tette hozzá Csajka Tímea. – Nagyon jól éreztem magam, nem volt holtpont, elképesztően boldog voltam, hogy ilyen jól ment az első hatórás versenyemen. Kilencen voltunk, összetettben az ötödik helyen végeztem, az egyetlen nő voltam a futók között.”

Az idei Ultra Tisza-tón 7:07:33-as idővel ért célba, az ősszel egy 80 kilométeres versenyen szeretne részt venni. Ahogy mondta, jelenleg egyedül tréningezik, ám amikor a 100 kilométeres futásokra fog készülni, elképzelhető, hogy edzőt keres magának.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.