Ötven hét, ötven állam, ötven maratoni

Rendhagyó kihívást próbál meg teljesíteni ötvenedik születésnapja alkalmából egy texasi férfi – Aaron Burros ötven maratonit futna le ötven hét alatt ötven államban.

Ha figyelembe vesszük, hogy hat évvel ezelőtt csaknem meghalt egy lövöldözésben, ráadásul 180 kilóról fogyott le, még inkább jár neki a kalapemelés.

Egy maratoni önmagában is nehéz kihívás, hetente egyet futni pedig végképp kemény, pláne, ha két teljesítés között nagy távolságokat is meg kell tenni. Éppen ezért kíváncsian figyeljük a texasi Aaron Burrost, aki elhatározta, hogy ötven maratonit fut le ötven hét alatt, ráadásul ötven államban.

Az előzményeket figyelembe véve elképesztő kihívás előtt áll: hat évvel ezelőtt csaknem meghalt, miután egy lövöldözésben ötször lőttek rá. A farpofáit is lövések érték, de túlélte a történteket, igaz, azóta is nyögi a lelki és fizikai fájdalmakat.

A trauma feldolgozását immár a futás is segíti: 50. születésnapja alkalmából vállalkozott a nagy kalandra, amellyel 50 ezer dollárt is szeretne gyűjteni egy gyermekkórháznak.

A nagy feladatba az év elején vágott bele. A Canadian Running Magazine június utolsó napján számolt be a történetről, akkor Burros 24 versenynél tartott, azaz valamivel elmaradt a remélt tempótól. Tegyük hozzá, különböző okok miatt néhány tervezett maratonin végül nem tudott rajthoz állni, olykor ki is maradt egy-két hét.

A futómagazin felidézi, hogy Burros más tekintetben is nagy utat járt be. Tizenegy éve még négyszáz fontot, azaz nagyjából 180 kilogrammot nyomott, és bár jelentős túlsúllyal érdemes meggondolni a futást, ő úgy döntött, ezzel a módszerrel igyekszik leadni a kilókat. Lassan haladt, napi legfeljebb 15 percig futott, de kitartása meghozta a sikert: egy év alatt majdnem 45 kilótól szabadult meg. A 2015-ös támadás idején remek állapotban volt, és már ötven mérföldes távon akart elindulni.

A sport összehoz – bármerre jár Burros, többen mellé szegődnek

Noha az eseményt mindössze két héttel a lövöldözés után rendezték, Aaron Burros nem akarta lemondani róla, az orvosa pedig nem tiltotta meg: jelezte, hogy fájdalmas lesz, ám további sérüléseket nem okoz a futás. Burros elszenvedte magát a 40. mérföldig, ám utána – hiába fogadta meg a tanácsot, és lassított – egy mérföldön belül rátörtek a lövöldözés emlékei. Végül nem ért célba, és a pályát is csak segítséggel tudta elhagyni, de nem a fizikai, hanem a lelki fájdalmak győzték le.

Az elszenvedett trauma az elkövetkező években is sok nehézséget okozott neki. Hiába próbáltak szakemberek segíteni rajta, még a futással is felhagyott, újra meghízott, nagyjából 135 kilót nyomott.

Ez a testsúly, a 299 font azonban életet lehelt bele, nem akart még egyszer a háromszázasok klubjához tartozni. Nemcsak fogyott, hanem elhatározta, hogy teljesíti a World Marathon Majors-sorozatba tartozó hat maratonit, amelyek közül Londont, Berlint, Chicagót és New Yorkot már kipipálta, a tokiói és a bostoni futást pedig csak a koronavírus-járvány akadályozta meg.

S ha már ezeket nem teljesíthette 2020-ban, kitalálta magának a nagy ötvenes kihívást – fél éven belül meglátjuk, sikerült-e véghez vinnie.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.