Ötven hét, ötven állam, ötven maratoni

Rendhagyó kihívást próbál meg teljesíteni ötvenedik születésnapja alkalmából egy texasi férfi – Aaron Burros ötven maratonit futna le ötven hét alatt ötven államban.

Ha figyelembe vesszük, hogy hat évvel ezelőtt csaknem meghalt egy lövöldözésben, ráadásul 180 kilóról fogyott le, még inkább jár neki a kalapemelés.

Egy maratoni önmagában is nehéz kihívás, hetente egyet futni pedig végképp kemény, pláne, ha két teljesítés között nagy távolságokat is meg kell tenni. Éppen ezért kíváncsian figyeljük a texasi Aaron Burrost, aki elhatározta, hogy ötven maratonit fut le ötven hét alatt, ráadásul ötven államban.

Az előzményeket figyelembe véve elképesztő kihívás előtt áll: hat évvel ezelőtt csaknem meghalt, miután egy lövöldözésben ötször lőttek rá. A farpofáit is lövések érték, de túlélte a történteket, igaz, azóta is nyögi a lelki és fizikai fájdalmakat.

A trauma feldolgozását immár a futás is segíti: 50. születésnapja alkalmából vállalkozott a nagy kalandra, amellyel 50 ezer dollárt is szeretne gyűjteni egy gyermekkórháznak.

A nagy feladatba az év elején vágott bele. A Canadian Running Magazine június utolsó napján számolt be a történetről, akkor Burros 24 versenynél tartott, azaz valamivel elmaradt a remélt tempótól. Tegyük hozzá, különböző okok miatt néhány tervezett maratonin végül nem tudott rajthoz állni, olykor ki is maradt egy-két hét.

A futómagazin felidézi, hogy Burros más tekintetben is nagy utat járt be. Tizenegy éve még négyszáz fontot, azaz nagyjából 180 kilogrammot nyomott, és bár jelentős túlsúllyal érdemes meggondolni a futást, ő úgy döntött, ezzel a módszerrel igyekszik leadni a kilókat. Lassan haladt, napi legfeljebb 15 percig futott, de kitartása meghozta a sikert: egy év alatt majdnem 45 kilótól szabadult meg. A 2015-ös támadás idején remek állapotban volt, és már ötven mérföldes távon akart elindulni.

A sport összehoz – bármerre jár Burros, többen mellé szegődnek

Noha az eseményt mindössze két héttel a lövöldözés után rendezték, Aaron Burros nem akarta lemondani róla, az orvosa pedig nem tiltotta meg: jelezte, hogy fájdalmas lesz, ám további sérüléseket nem okoz a futás. Burros elszenvedte magát a 40. mérföldig, ám utána – hiába fogadta meg a tanácsot, és lassított – egy mérföldön belül rátörtek a lövöldözés emlékei. Végül nem ért célba, és a pályát is csak segítséggel tudta elhagyni, de nem a fizikai, hanem a lelki fájdalmak győzték le.

Az elszenvedett trauma az elkövetkező években is sok nehézséget okozott neki. Hiába próbáltak szakemberek segíteni rajta, még a futással is felhagyott, újra meghízott, nagyjából 135 kilót nyomott.

Ez a testsúly, a 299 font azonban életet lehelt bele, nem akart még egyszer a háromszázasok klubjához tartozni. Nemcsak fogyott, hanem elhatározta, hogy teljesíti a World Marathon Majors-sorozatba tartozó hat maratonit, amelyek közül Londont, Berlint, Chicagót és New Yorkot már kipipálta, a tokiói és a bostoni futást pedig csak a koronavírus-járvány akadályozta meg.

S ha már ezeket nem teljesíthette 2020-ban, kitalálta magának a nagy ötvenes kihívást – fél éven belül meglátjuk, sikerült-e véghez vinnie.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.