Pályacsúcs a Hardrock 100 terepversenyen

Két év szünet után rendezték meg ismét a százmérföldes versenyt az egyesült államokbeli Coloradóban, ahol a francia Francois D’haene megdöntötte a spanyol Kilian Jornet korábbi legjobb idejét.

Tavalyelőtt az extrém hóveszély, míg 2020-ban a koronavírus-járvány miatt törölték az Egyesült Államok legnehezebb és legtechnikásabb terepfutóversenyét, idén azonban elrajtolt a mezőny Colorado államban, és több rekord is született. Az Ultra Trail du Mont Blanc (az UTMB a Francia Alpokban megrendezett terepfutóverseny, leghosszabb távja nagyjából 170 kilométer) korábbi háromszoros bajnoka, Francois D’haene ugyanis elképesztő, 21:45:50-es idővel új pályacsúcsot állított fel, az idén az óramutató járásával ellentétes irányban haladó versenyen. A francia terepfutó ezzel a teljesítménnyel megdöntötte Kilian Jornet 2014-ben futott csúcsidejét is, amely 22:41:33 volt, amelyet a spanyol futó az óramutató járásával megegyező irányú pályán ért el. Az új pályacsúcstartónak nem egészen hat hét áll rendelkezésére, hogy regenerálódjon az augusztus végi UTMB rajtja előtt.

A verseny további érdekessége, hogy a győztes mellett futott személyes iramfutóként az amerikai Jim Walmsley is, az ötven mérföldes világcsúcstartó. Az idei Hardrockot a 146 indulóból 101 futó teljesítette.

A női mezőnyben az amerikai Sabrina Stanley nyert, miután a favorit, a szintén amerikai Courtney Dauwalter a fél táv után nem sokkal gyomorproblémák miatt feladta a versenyt. Sabrina Stanley 27:21:48-as ideje abszolút hatodik helyet ért az idei mezőnyben. A legidősebb befutó a 70 esztendős Scott Mills volt, akinek ez volt a tizedik sikeres célba érkezése.

 

 

A Hardrock 100 az amerikai Colorado államban, a San Juan hegységben zajló 100.5 mérföldes, tízezer méter pozitív szintemelkedést tartalmazó útvonal, amelyet egyik évben az óramutató járásával megegyező, míg a másik évben ellentétes irányában futnak le a versenyzők. Az eddigi rekordot mindkét irányban Kilian Jornet tartotta, az abszolút leggyorsabb időt is a spanyol versenyző tartotta, amelyet most a francia D’haene megdöntött. A verseny szintideje 48 óra.

 

Fotók: Hardrock 100/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.