Rakonczay Gábor születésnapjára teljesítette a privát Ultrabalatont

Rakonczay Gábor huszonnyolc óra és egy perc alatt kerülte meg a Balatont, a nagy szél azonban megnehezítette a dolgát. Ez évre három nagy célt tűzött ki maga elé.

Születésnapra privát Ultrabalaton? Miért ne?

Rakonczay Gábor extrém sportoló pénteken töltötte be 41. születésnapját, s ennek örömére aznap elindult körbefutni a Balatont. A kiváló sportember huszonnyolc óra és egy perc alatt teljesítette a 221 kilométert, bár eléggé megnehezítette helyzetét az orkán erejű szél.

„Valóban, volt benne tudatosság, hogy éppen a születésnapomon indultam – nyilatkozta a célba érkezés másnapján a Csupasportnak Rakonczay. – Be volt tervezve egy hosszabb januári futás, gondoltam, a privát Ultrabalaton pont jó lesz. Három héttel korábban döntöttem el, hogy futok egy PUB-ot. Nagyjából kipihentem magam, bár besavasodnak ilyenkor az izmok, hetekbe telik míg regenerálódik a test. Sok minden kiürül ilyenkor a szervezetből, kell egy kis idő, amíg minden helyreáll. Ám ha a célba érkezés másnapján maratonit kéne futnom, nem lenne probléma vele, csupán az időm lenne gyengébb, mint egyébként.”

Rakonczay Gábor hetedik alkalommal futotta körbe a Balatont, ám először teljesítette a privát Ultrabalatont jelenlegi formájában. Elmondta, korábban volt, hogy egyik barátja negyvenkettedik születésnapján maratonit futottak, s hogy pénteken 41 esztendős lett, ki akart találni valamit, így esett a választás erre a futásra. Ez egyfajta élmény volt egy kis poénnal megfűszerezve, ám stratégiailag is remekül illett a felkészülésébe.

„Normál időnek számít, ebben az időjárásban ez volt a maximum. Ha a szél nem fújt volna, akkor szerintem huszonöt óra alatt beérek. Az északi parton folyamatos szembeszélben haladtam, ott lassabb voltam. Több helyen nyolcvan kilométer per órás szél fújt, ám Fonyódnál a száz közelében volt.

Indulás előtt néztem az előrejelzést, láttam, hogy arra a térségre ezt jósolták. A hőmérséklettel nem volt különösebb probléma, ám az utolsó hetven kilométer túlélősre sikerült. Az órám azt jelezte, hogy 14 400 kcal kalóriát égettem el, ez elég derekas.”

Az extrém sportoló kerékpáros kísérővel teljesítette a privát Ub-t, s elmondta, a déli parton haladva éjjel két órakor érdekes hangokat hallott. Mintha kamionok haladtak volna egymás után nagy sebességgel, még gondolkozott is, hogy miért van ekkora forgalom ilyen későn. Mint kiderült, a szél letolta a Balaton jegét a déli partra, s több száz méteren törte össze, ennek volt az az érdekes morajlása.

„Általában ha Ultrabalatont futok, a szüleim kísérnek autóval, további két családtag pedig kerékpárral. Sok dolgot kell vinni, rengeteg folyadékot, ruhát vagy éppen cipőket, a kísérőknek is nagy kihívás ez. Most egyedül Vámos Nóra kísért, tavaly a Magyarország-átfutásnál is ő volt velem. Sokat köszönhetek neki – tette hozzá Rakonczay, aki az idei céljairól is beszélt a Csupasportnak. – Idén három fő projekt van kitűzve, köztük két futás és egy expedíció. Utóbbit hamarosan bejelentjük, hogy pontosan mi és hol lesz. Annyit elárulok, hogy régóta dolgozunk rajta. A két hosszú futás két hatnapos verseny lesz, az egyik Magyarországon, a másik pedig Olaszországban. Ezeken kívül lesznek még kisebb versenyeim, úgyhogy idén sem fogok unatkozni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.