Rekorddal indult a nagy kaland

Az amerikai futó, Tyler Andrews dél-amerikai kalandba vágott, az a célja, hogy tíz különleges útvonalon minden idők legjobb eredményét állítsa fel. Csúccsal indult a történet.

Nem mindennapi kihívásra vállalkozott az amerikai ultrafutó, Tyler Andrews – idézi fel a Canadian Running Magazine. A 30 éves férfi elhatározta, hogy nem is egy, hanem tíz útvonalon minden idők leggyorsabb idejét futja meg az Andokban. A dél-amerikai hegység bőven kínál lehetőséget az extrém terepekre és futásokra, hiszen a Föld leghosszabb hegységrendszere.

A Los 10 FKT névre keresztelt projekt (az FKT az angol fastest known times kifejezésből ered, jelentése a leggyorsabb ismert idő) jól startolt, hiszen Andrews már két terepen is futott, és az elsőn, a világ legmagasabb aktív vulkánján, a chilei Ojos del Saladón (6893 méter) sikerült új csúcsot felállítania.

A tíz klasszikus útvonalban közös, hogy nemcsak futnia, másznia is kell, illetve időkorlát is él, egy éven belül a végére kell érnie a nagy kalandnak.

„Olyan célokra van szükségem, amelyek megijesztenek – fogalmazott az Instagram-oldalán még február elején. – Olykor ezek a nagy, félelmetes célok katasztrófának bizonyulnak a túl agresszív versenyterv vagy a – szó szerint – élet-halál helyzetek miatt. Csakhogy az elmúlt év megtanította: miközben a célok az adott pillanatban valóban rémisztően hatnak, mégis ezektől leszek igazán elégedett.”

Andrews egyáltalán nem ismeretlen, hiszen túl azon, hogy szerepelt az amerikai olimpiai maratoni válogatón (2:22:51-gyel ért célba, a legjobbja 2:16-os idő), tavaly futópadon maratonin (2:17:56) és 50 km-en (2:42:51) egyaránt világcsúcsot állított fel, ami korábban sikerült neki félmaratonin is.

A kihívás ötlete onnan jött, hogy csatlakozott a fastestknowntimes.com nevű oldalhoz, és meglepve tapasztalta, hogy milyen kevés dél-amerikai útvonal szerepelt az adatbázisban. A kevés (dokumentált) próbálkozásnak is tudható be, hogy például az Ojos del Saladón a 9:29:46-os eredménnyel 12 órát javított a korábbi ismert leggyorsabb időn. A különbséget persze az is adja, hogy míg Andrewst kísérők támogatták, a korábbi rekorder egyedül futott.

Következő próbálkozásakor, a Tungurahua vulkánon már nem járt sikerrel, ám van még ideje kipipálni ezt is. A 30-tól 120 kilométerig terjedő, Chilében, Ecuadorban, Peruban, Bolíviában és Argentínában haladó futások teljes listáját itt találja.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.