Siratódal, fájdalom és a szörnyű 32. kilométer: mit tegyen a futó, ha fáradt?

Pozitív hozzáállás, felkészülés vagy vicces gondolatok? Ultrafutót, versenyszervezőt és pszichológust kérdeztünk, mi a teendő, ha futás közben egyszer csak beáll a holtpont.

Nagy Katalin, az Egyesült Államok 24 órás válogatottjának tagja, a Spartathlon kétszeres győztese szerint csakis a pozitív gondolkodás segíthet.

„Minden futó átélt már holtpontot, miközben mindenki szeretné elkerülni. Könnyen holtpontra juthatunk, ha egy versenyen a határainkat feszegetjük, emellett valamilyen hibát is elkövetünk. Ez különösen igaz az ultratávokra, egyszerűen azért, mert ezek a versenyek időben is hosszúak. Itt már nem is az a kérdés, hogy volt-e holtpont, hanem hogy kinek hány, és mennyi ideig tartott. Jó eredményt elérni úgy lehet, ha a holtpontok számát és hosszát is minimalizáljuk.

Amikor én kerülök ilyen helyzetbe, próbálom észrevenni a pozitívumokat körülöttem. Arra gondolok, mennyi utat tettem már meg. Sohasem gondolkodom azon, mi van még előttem.

Átgondolom, mi történt az elmúlt időszakban, és igyekszem rájönni, mit rontottam el, és ezt hogyan tudnám kijavítani. Tudom, hogy csupán átmeneti állapot, és úgyis túljutok rajta, javul az állapotom. Nem szabad ilyenkor a negatív dolgokra figyelni, mert ezzel csak még jobban – a gödör mélyére – lehúzzuk magunkat. Úgy gondolom, ez tényleg fejben dől el. Leírni és elmondani a megoldást egyszerűnek tűnik, de fáradtan és rossz fizikai állapotban szörnyen nehéz megvalósítani. Bizonyos mértékig azonban lehet készülni ezekre a helyzetekre, illetve az elkerülésükre. Minden fő versenyen van segítőm, aki nemcsak a frissítésemre figyel, hanem gondolkodik, szükség esetén döntést is hoz helyettem.”

Menczel Zsuzsa sportpszichológus úgy véli, érdemes előre felkészülni a holtpontokra.

„Kétféle holtpontot különböztetnék meg: az edzésmunka és a futás közbeni holtpontot. Az edzésmunka holtpontjai motivációhiányra utalnak, ilyenkor érdemes az edzőt bevonni és megvizsgálni, mivel lehetne motiválóbbá tenni a tréningeket. Változatosabb futásokkal, esetleg keresztedzéssel. A futás közben bekövetkező holtpontokra mindenkinek magának kell megtalálnia a saját stratégiáját. Kutatások szerint a profi sportolók befelé figyelve lendülnek túl a kritikus időszakokon, az amatőrök pedig figyelemeltereléssel. A kutatók a mai napig vitáznak arról, létezik-e holtpont a fizikai valóságban, bár leírták, hogy a maratoni harminckettedik kilométere és az Ironman-táv szintén harminckettedik kilométere a holtpont. Ezt sokan átélték már, ám objektíven vizsgálva a sportteljesítmények paramétereit – azaz mérhető módon, a teljesítmény fizikai megnyilvánulásában – sehol sem jelentkezik mentális holtpont, vagyis nem lassul a tempó adott pulzusnál. A holtpont oka sokféle lehet. Az eléhezés a vércukorszint esését jelenti, és helytelen tápanyagbevitelre utal. Az elsavasodás az izomláz előjele, szintén okozhat holtpontot. Miként a százhetvenes pulzus feletti futás is és a túlhevülés, amely a túl nagy tempó és a hidratálás hiányában következhet be.

Egy másik elmélet szerint amikor a test a cukorraktárát felhasználta, a zsírraktárhoz nyúl, de ennek a folyamatnak a beindulása kicsit több időt vesz igénybe, az átmenet okozhat holtpontot.

Segíthet a figyelmi fókusz áthelyezése a negatív gondolatokról a pozitív gondolatokra, verseny előtt felkészülhetünk rá, mire fogunk gondolni, ha eljön a holtpont. Lehetnek belső képeink, szlogenjeink, amelyeket ilyenkor mozgatunk: például rohanó párduc vagyok, elképzelem magam, amint célba érkezem. De bármilyen kis mondat is megteszi, amelyről tudom, hogy továbblendít a holtponton.”

Márkus Öcsi versenyszervező és ultrafutó alighanem nevetéssel kezeli a szorultabb helyzeteket, lévén kérdésünkre is vicces választ adott.

„Nem szeretnék tippeket adni, de elmesélem a saját tapasztalataimat. Az ultrafutásnak három szakaszát különböztetném meg mentális és fizikai aspektusból. Amikor a futó jól érzi magát, az a nevezés pillanatában van, és talán még a rajt előtt. A második szakaszban rosszul érzi magát, ez a rajt után elég hamar bekövetkezik. Aztán nagyon rosszul érzi magát, ami a mentális és a fizikai holtpont elérkezésekor következik be, amelyek nem feltétlenül esnek egybe. A mentális holtpont bekövetkeztekor személy szerint siratódalokat kántálok, vagy Seress Rezső Szomorú vasárnap című dalát énekelgetem órákon keresztül.

Miután ezen túllendülök, elmerengek a létezés értelmén, és ha még marad energiám, akkor az állapotomhoz leginkább illő Grabovoj-számsorokat ismételgetem.

A fizikai holtpont könnyebb, ilyenkor egyszerűbb dolgokkal kell küzdeni, úgymint fáradtság, fájdalom, bélproblémák. Ezen segít, ha órákon keresztül ücsörgök, ami körpályás versenyeken hatékony is, mert tudok szurkolni is a többieknek, miközben titokban örömmel tölt el a szenvedésük. A-ból B-be versenyeken a padkán ülve hamar elhúz a mezőny, ezután kóbor kutyák inzultálnak, esetleg hölgyek tesznek ajánlatokat, bár sajnos ők jellemzően nyolcvan felettiek…”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Arra figyelt, nehogy elájuljon a magabiztos győzelmet hozó Európa-bajnokságon

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.