Sósivatagi álmodozás a jégkockákról

Lubics Szilvia újabb beszámolója a chilei versenyről, amely most is férje, Lubics György tolmácsolásában olvasható, de bővebb tartalomért az ultrafutónő Facebook-oldalát érdemes felkeresni.

Nem győzzük elégszer leírni: Chilében fantasztikus futóverseny és -kaland részese a klasszis ultrafutó, a háromszoros Spartathlon-győztes Lubics Szilvia. A 4Deserts-sorozathoz tartozó Atacama-crossingon a sivatagi futók már a harmadik etapot is maguk mögött hagyták, azaz nagyjából a felénél tart a nem mindennapi kihívás – a történtekről ismét Lubics Szilvia Facebook-oldalán számolt be Lubics György.

A nagyszerű versenynaplóból kiderül, hogy a keddi etap távja 39 kilométer volt, s a szervezők leírása szerint az egyik legkeményebb szakasz. Az előző napokhoz mérten kevesebb volt a szintemelkedés és -csökkenés, de a talajviszonyok nagyon nehézzé tették a futást, mert a sósivatagos rész olyan terület, mintha fagyott brokkolikon kellene lépkedniük a futóknak, ugyanakkor sok homokos, dűnés rész is próbára tesz. Az útvonal elég közel vezetett San Pedro de Atacamához, ahol Lubics Szilvia a verseny előtti napokat töltötte, és futott is párszor. Az Atacama-crossing honlapján sok információ olvasható, ám a kommunikáció akadozik – ugyanakkor Szilvi levele „szokás szerint” hajnali fél háromkor landolt férje virtuális postaládájában.

„Éjjel nagyon hideg volt, de azért aludtam. Nem tudom, de talán most volt a leghidegebb éjszaka – vagy csak fáradok, és annak érzem. Mindenesetre jó, hogy hoztam magammal plusz vastag ruhát, amiben alszom, még ha végig is kell cipelnem az úton.”

Szilvi éjjelre elvitte magával a legvastagabb téli futónadrágját, pizsama helyett egy hosszú vékony, valamint egy vagy két hosszú vastag futópólót ölt magára, van nála széldzseki, egy melegítő bélés, plusz a hálózsák, amelynek felső része olyan, mint egy téli kabát.
Napközben 43 Celsius-fok volt, a „megszokott” hűtés és jegelés nélkül durva is a meleg, és ahogy Szilvi írta, amikor már órák óta menta napon, és kezdett elbódulni, jégkockákról álmodozott.

 

A megfelelő lábbeli a sivatagban is meghatározó lehet
Fotó: 4deserts.com

 

„A mai nap futás szempontjából is nagyon kemény volt, az első szakaszon (kb. 14 km) még rendesen haladtam, de aztán jött a sósivatag, kb. 10 km. Csak gyalogolni lehetett, így sem volt egyszerű.

Minden lépést meg kellett fontolnom, nehogy kimenjen a bokám. Utána homok és szikla felváltva, majd kb. 5 km bazi nagy dűnékre föl-le. Az utolsó szakaszon egy dél-afrikai sráccal mentünk, ami jó volt, mert nem mindenhol látszottak a zászlócskák, amelyekkel az utat jelzik – én meg nem szerettem volna a szomszédos Bolíviában kikötni… A látvány hihetetlen, de a tegnapi flow nem jött, hiába másztam fel egy csomó dűnére. A hátam brutál mód kivan, úgy nézem, két körmömnek annyi, plusz egy kisebb vízhólyagom is lett.

Szóval adtam is, kaptam is. Igazságos ez a sport. Jó volt beérni a célba. A táborban már mindenki fáradt és büdös, de alapvetően élvezzük.”

Szerdán hosszú nap lesz, sok só – szorítsatok! Egyébként a lábam teljesen jó izomzatilag, a gond csak a vállam és a hátam. A vállamhoz, ha hozzáérek is fáj, pedig le van ragasztva. Ez ilyen szakma 😉

 

A magyar ultrafutónő (jobbra) fájós vállával is megküzd a sivatagban
Fotó: 4deserts.com

 

Lubics György az utolsó mondathoz kommentárt is fűzött:.

„Azt hiszem, ezt az utolsó félmondatot nekem szánta Szilvi, mert a Badwateren ezzel a nem túl szerencsés mondattal próbáltam »biztatni«, amikor nagyon kivolt – amit már el is felejtettünk volna, ha nem látjuk újra a »Halálvölgy«-ben. Azóta is sokszor a fejemhez vágta, milyen »empatikus« voltam akkor.”

Lubics Szilvia végül 7:22 óra alatt teljesítette a keddi szakaszt, ezzel a harmadik etapban hetedik lett a női mezőnyben, és három nap után az összesített versenyben szintén a hetedik helyen áll.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.