Spartan, futás, tánc, jóga: minden sport tanított valami nagyon fontosat

Páhn Adél szenvedélye a mozgás, és ma már azt is tudja, miként kell egy éjszakai versenyen a Dunába ejtett fejlámpa nélkül futni.

Mindig fontos szerepet játszott az életében a sport?

A sport szeretete egészen gyerekkoromig nyúlik vissza – nyilatkozta a Csupasportnak Páhn Adél. – Tizenhárom évig versenyszerűen táncoltam és lovagoltam, a szüleim mindig mindenben támogattak. Egyedül az volt a kikötésük, hogy a sport ne menjen a tanulás rovására. A prioritás az iskola volt, éppen ezért mindig kitűnő tanuló voltam. Az egyetem alatt is mozogtam, csak a versenyzés hiányzott – a felsőfokú tanulmányaim befejezése után kezdtem ismét több időt fordítani a sportolásra. Elmondhatatlanul hiányzott a rendszeres mozgás az életemből, így került képbe a futás és a Spartan.

Ha jól tudom, nem régóta fut.

A koronavírus-járvány kitörése után kezdtem el. Furcsa, de azelőtt mindig is utáltam, igaz, sosem voltam benne rossz: még az iskolában több olyan sportversenyen értem el szép eredményt, amelyen a futás volt a középpontban.

Mivel a Covid alatt zárva volt minden, eldöntöttem, elkezdek a szabadban kocogni, s egyetlen célom volt: nem akartam még jobban megutálni. Egy évre rá már félmaratoni versenyen vettem részt…

Féltem a rajt előtt, nem akartam az utolsók között célba érni, aztán több ezer induló közül az első százban végeztem, egy óra ötvenhárom perc alatt teljesítettem a távot. Ez volt az áttörés, ekkor jöttem rá, hogy milyen csodás dolog a futás, mára már nagyon megszerettem.

A félmaratoni után nem akart maratonit is teljesíteni?

Dehogynem! Egyből motivált lettem, ám egy sérülés eloszlatta a maratoni vágyaimat. Sajnos éppen egy futóverseny lett a vesztem, ugyanis egy tíz kilométeres esemény hetedik kilométerénél megsérültem. Sérülten teljesítettem a maradék három kilométert, talán nem kellett volna…

Három orvosnál voltam, s mindegyik ugyanazt mondta: hiperextenzió van a térdemben. Ez sportolók körében gyakori, ám legfőképp a balettosoknál fordul elő.

Tíz-tizenöt fokban túlnyúlik vagy a kelleténél jobban visszahajlik a térd, így könnyebben sérülök meg, mint mások. Mivel gyerekként sokat sportoltam, izmos a lábam, emiatt valamelyest tudom kontrollálni. Ám érzem, egyszer egészséges lesz a lábam, nem adtam még fel a maratoni dolgot. Majd elmegyek egy negyedik orvoshoz, hátha ő talál valami megoldást.

Hogy jött képbe a Spartan?

Sportos lányként talán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy szinte minden sportban jó vagyok. Kipróbáltam a táncot, a futást, a jógát, az úszást, a konditermi edzést, a snowboardot vagy a szörföt is. Aztán gondolkoztam, hogy mit lehetne még kipróbálni, nézegettem a közösségi oldalakat, s egy Spartan-hirdetés felkeltette a figyelmemet.

Hogyan sikerült az első versenye?

Minden decemberben összeírom a következő évre kitűzött céljaimat, s tavaly a Spartan is felkerült a listára. Idén áprilisban a Rakaca-tónál lett volna az első versenyem, ám egy nappal az esemény előtt pozitív lett a koronavírustesztem. Sírva fakadtam, mert rengeteget készültem a versenyre, végül nem tudtam részt venni rajta. Nem tudtam úgy felkészülni, ahogy szerettem volna, de felépülésem után Szlovákiában versenyeztem a Sprint távon. Hátráltatott a térdsérülésem, ám jó eredményt értem el. Több mint nyolcszáz részt vevő közül huszonnegyedik lettem, korosztályomban pedig hatodik.

Noha fájt a térdem, megcsináltam, teljesítettem a versenyt. Itt jöttem rá, hogy megvan a belső motivációm, s hogy mennyire fontos a család támogatása.

Ott voltak mellettem, végig szurkoltak a pálya szélén, nekik is köszönhetem, hogy végigmentem a pályán. A verseny után két-három napig fájt a térdem, ám ezt követően elmúlt.

Aztán jött Vácon élete első éjszakai versenye, amely kalandosra sikerült.

Rögtön az elején beleesett a Dunába a fejlámpán, ez pedig rendesen átírta a forgatókönyvet. Előttem megláttam egy fejlámpás fiút, szorosan rátapadtam, hogy lássak valamit az ő fényében, így nem én diktáltam a tempót. Mivel nem volt versenyző a közelben, nem hagyhattam, hogy eltávolodjon tőlem. Egyébként hálás vagyok neki, hogy mehettem vele, így a saját idejét és eredményét kockáztatta miattam. Itt is megmutatkozott, hogy a spartanosok milyen segítőkész közösséget alkotnak. Egyébként a korosztályomban a harmadik helyen zártam.

Októberben élete első Super távját teljesítette Komlón.

Féltem, hogy mennyit bír a lábam. Erre a versenyre sokat készültem fizikailag és mentálisan is, bár nem voltam jó formában. Sajnos a kutyámról a verseny előtt rossz hírt kaptam, nehéz volt maximálisan ott lennem fejben. Rengeteg sportpszichológiával kapcsolatos könyvet olvasok, ennek folyamatosan érzem az eredményét.

Akkor is tudtam motiválni magam, s tudtam azt is, mire szabad és mire nem szabad gondolnom. Nehéz verseny volt, de tanulságos.

Nagy szeretettel beszél a sportról, jó hallgatni.

Rengeteget kaptam a sporttól, minden sportág másra tanított meg. Mindegyikben van valami csodálatos, szenvedélyem lett a sport. A futás kitartásra és fegyelemre, a lovaglás az állatok és a természet szeretetére, a tánc a barátok és a közösség fontosságára tanított, a jóga arra, hogy miképp figyeljek magamra, az úszás pedig arra, hogy kikapcsoljam az agyam, és csak egy dologra összpontosítsak. A sport miatt váltam azzá, aki vagyok.

Milyen céljai vannak a következő évre?

Jövőre mindenképpen Age Group kategóriában szeretnék versenyezni, hogy legyen lehetőségem kvalifikálni az Európa-bajnokságra. Illetve szeretnék két nap alatt mindegyik távon elindulni, jó lenne egy Trifecta hétvége. Remélem, bírni fogja a lábam.

Fotók: Páhn Adél/archív

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.