Spartan Race: irány a kiképzőpálya!

Leginkább katonai kiképzéshez hasonlít. A Spartan Race versenyzői fizikai és szellemi határaikat feszegetik, szögesdrót alatt kúsznak, sárban dagonyáznak, vagy éppen falat másznak. De mi is pontosan a Spartan Race?!

Ha valaki szereti a kihívásokat, adott esetben a sárban dagonyázást, és megközelíteni teljesítőképessége határait, a Spartan Race-t neki találták ki!

„Ez a sport az akadályfutó-versenyek egyik legnépszerűbb, világszerte elterjedt mozgásformája – adott betekintést ebbe a különleges sportágba Csatos Mónika személyi edző, aki maga is gyakran indul Spartan Race-versenyeken. – A lényege a fizikai és szellemi határok feszegetése, méghozzá úgy, hogy a versenyzőknek a táv legyőzése mellett változatos akadályokat kell leküzdeniük.

Lényegében katonai kiképzésre hasonlít leginkább, a versenyzők szögesdrót alatt kúsznak, sárban dagonyáznak, falat másznak, tüzet ugranak, hogy csak néhányat említsek a legyőzendő akadályok közül.”

Az első Spartan Race-t 2010-ben rendezték Vermontban, s rövid időn belül világszerte elterjedtté vált. Jelenleg 14 országban rendeznek Spartan-versenyeket, többek között Kanadában, Európa-szerte, Dél-Koreában és Ausztráliában.

ELENGEDHETETLEN KÉPESSÉGEK

Az első és egyben legfontosabb az elszántság és kitartás. A mentális felkészültség azért fontos, mert a Spartan-versenyen bármikor jöhet váratlan fordulat, ami megnehezíti a versenyt vagy akár véget is vethet neki. Azoknál az akadályoknál ugyanis, amit a versenyző nem tud legyőzni, 30 burpee-vel, azaz négyütemű fekvőtámasszal kiváltható a teljesítés.

„A Spartan Race egy életérzés, aminek hihetetlen motiváló ereje van – folytatta Csatos Mónika. – Aki egyszer kipróbálja, valószínűleg örökké rabul ejti. Van, akit a kihívás fog meg benne, a csapatszellem, vagy hogy ismét önfeledten futhat, dagonyázhat, kúszhat-mászhat. Egy ilyen verseny akár az egész életmódunkat átformálhatja, a felkészülés pedig segít rászokni a rendszeres mozgásra, megfelelő táplálkozásra.”

NÉGY NEHÉZSÉGI FOKOZAT KÖZÜL VÁLASZTHATUNK

Az egész ötlet hét őrült ultraversenyző fejéből pattant ki. Maga a verseny 2010-ben indult, és olyan sportolóknak találták ki, akik elszántak, igénylik az embert próbáló kihívásokat, különleges és meglehetősen alternatív állóképességi versenyre vágynak.

A versenynek különböző típusai, nehézségi fokozatai vannak.

1. Spartan Sprint: A versenyek „előszobája” (5 kilométer, minimum 20 akadály), ami megfelelő felkészülés mellett legyőzhető táv azoknak is, akik csak ismerkednek az akadályversenyekkel.

2. Spartan Super: (13 kilométer, minimum 25 akadály) már komolyabb tervezést, előkészületeket igényel.

3. Spartan Beast: Nem véletlenül hívják „szörnynek”. A Spartan-versenyek nehézfiúja, még a legelszántabb, rutinos versenyzőknek is jelentős kihívás a 20 km-es (tehát közel félmaratoni!) táv, minimum 30 akadállyal. A táv hegyes területen, sáros, vizes és különböző nehézségi fokozatú feladatokkal tarkított.

4. Death Race: A legdurvább, legnehezebb és a leginkább embert próbáló verseny, amelyen csak a legkeményebb futók mernek indulni. Kiemelkedő mentális és fizikai erőre van szükség, s a végén minden erőtartalékra. Ezen a távon a versenyzők 90%-a elbukik.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.