Szemerei Levente két-három éven belül megdöntené a maratoni magyar csúcsát

A Wizz Air Budapest félmaratoni verseny első helyezettjének önbizalmat ad Csere Gáspár legyőzése, de úgy véli, az lenne az igazi, ha a klasszikus távon is felül tudná múlni.

Ha a World Athletics oldalának statisztikája helyes, a félmaratonin 1:04:39 az egyéni csúcsa egy februári spliti versenyről. Ettől csak tizennyolc másodperccel maradt el a Wizz Airen. Elégedett az eredményével?

Teljesen elégedett, mert ez csak edzőverseny volt. Néhány nappal a rajt előtt neveztem, azért is, mert láttam a listán Csere Gazsi és Jenkei Peti nevét. Gazsival korábban nem tudtam versenyezni félmaratoni távon, ezért szerettem volna elindulni – felelte a Csupasportnak Szemerei Levente, aki 1:04:57-es pályacsúccsal nyerte meg a hétvégén a Wizz Air Budapest Félmaratont .

Rögtön le is győzte Csere Gáspárt. Ad pluszönbizalmat?

Ad önbizalmat, de az lenne a legjobb, ha a maratoni távon is sikerülne felülmúlnom.

A jövő évi atlétikai világbajnokság miatt most egyértelműen a maratoni versenyzés az elsődleges, hogy legyen esélyem kvalifikálni magam szabadkártyával.

Mit takar ez a szabadkártya?

A vébét kétévente rendezik meg, és a rendező ország minden olyan versenyszámban adhat szabadkártyát valakinek, amelyben senki sem érte el a nevezési szintet, vagy nincsen elég világranglistapontja a kvalifikációhoz. Erről a nemzetközi szövetség vagy a Magyar Atlétikai Szövetség dönt, ebben a lehetőségben bízom.

Fotó: Mártonfai Dénes, Tolnai Népújság

Mennyire gyors pálya a budapesti?

Először futottam a Wizz Airen, nem tűnt lassúnak, egy-két emelkedő tarkította csupán. Az utolsó két kilométer kicsivel nehezebb volt, mert macskakövön kellett felfutni a Szabadság hídra, azon a részen értem el a leglassabb kilométeremet, de alapvetően gyors volt a pálya. Szerencsére a szél sem volt annyira zavaró, hogy befolyásolta volna a tempót.

Hol edzőtáborozott a versenyt megelőzően, és mire készült specifikusan?

Kenyában edzőtáboroztam öt hétig, a maratoni felkészülést csináltam, mert december negyedikén elindulok Valenciában, ahol nagyrészt az elmúlt évek legjobb időeredményeit érték el, ott próbálkozom 2:13-2:14-es maratonit futni.

Ez lesz az első hivatalos maratoni versenye?

Főversenyként igen, de október kilencedikén elindulok edzésként a Spar Maratonon, amely nem annyira gyors pálya, hogy jó időt lehessen futni.

Milyen volt Kenyában?

Arra számítottam volna, hogy lesznek edzőtársaim, találkoztam is néhány ismerőssel, de sajnos nem voltak ott sokan, mert nyáron rendezték a világbajnokságot Amerikában, míg az Európa-bajnokságot Münchenben augusztus közepén.

A körülményekkel elégedett voltam, kellemes időben dolgozhattunk, s bár hátráltatott egy kis betegség, jól sikerült az edzőtábor.

Rebesgette, hogy szeretné megdönteni a magyar maratoni csúcsot, ennek mikor lehet realitása? Akár már a valenciai viadalon?

Mivel a legelső maratonim lesz, Valenciában leginkább tanulni szeretném a távot. Jól ment a felkészülés, de csak 2021 szeptemberétől kezdtem el a hosszabb távokra edzeni, szóval leginkább 2024-2025 körülre várom a rekorddöntést 2:12-es, esetleg 2:10 körüli idővel (a 2:12:10-es magyar rekordot Szűcs Csaba futotta 1993. április 25-én Párizsban – a szerk). Ettől függetlenül az időkkel megpróbálok annyira nem foglalkozni, szeretnék egészségesen edzeni, nem akarom túledzeni magam a jó idők hajkurászása miatt.

Huszonkét évesen nem korai a váltás? Nem lehet, hogy – mondjuk – tízezer méteren, pályán is sok tartalék van még önben?

Lehet, hogy sok tartalék van még bennem, de a jövő évi budapesti világbajnokságon a maratoni távon a legreálisabb kivívni az indulást, és a későbbi céljaim, a 2024-es párizsi olimpia vagy a 2025-ös vébé is a maratonihoz köt. Egy-két évet maradhattam volna még a pályán, de így, hogy a magyar főváros rendezi a vébét, szerettem volna váltani. Az is motivált, hogy Európában nagyon sok 21-23 éves maratonista ér el jó eredményeket, és éppen Magyarországnak nincs ilyen kiemelkedő futója.

Nyitókép: Mártonfai Dénes, Tolnai Népújság

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.