Unaloműzésként félmaratonin lett harmadik a vb-ezüstérmes öttusázó

Barta Luca úgy gondolta, feldobja kicsit a hétvégi hosszú alapozó futását – ez annyira jól sikerült, hogy dobogóra állt a Balaton Félmaratonon.

Ahogy arról portálunkon is beszámoltunk, szombaton nagy érdeklődés mellett zajlott az idei JYSK Balaton Maraton és Félmaraton, amelyet Siófokon rendeztek. A női mezőny harmadik helyezettje Barta Luca lett, a 23 éves sportoló öttusázóként vett részt a versenyen, és kifejezetten jól teljesített, igaz, lehetett róla tudni, hogy fő sportága lövészettel és futással kombinált száma remekül megy neki. Az UTE versenyzője idén a székesfehérvári Európa-bajnokságon a magyar csapattal ezüstérmet szerzett, míg három évvel ezelőtt a budapesti világbajnokságon szintén második helyen végzett Réti Kamilla társaként váltóban (abban az évben ők ketten szintén váltóban Eb-bronzérmesek is lettek).

Októberben kezdődött az alapozási időszak, és úgy gondoltam, feldobom kicsit a hétvégi hosszú futást, hogy ne legyen olyan unalmas – mondta a Csupasportnak Barta Luca, miután megkérdeztük tőle, miért döntött az indulás mellett a nagyszabású futóeseményen. – Edzésnek nagyon jó volt ez a verseny, nem is számítottam rá, hogy ennyire jó időt futok majd, egy óra huszonöt perc körüli eredményt vártam.”

Ehhez képest 1:23:26 óra lett a nettó ideje, kevesebb mint egy percet kapott a győztestől, az abszolút kategóriában 23. helyen záró Bátai Rékától. Nagyon örült neki, hogy sikerült négypercesnél gyorsabb kilométerekkel haladnia, meg is lepődött ezen. Hozzátette, azért is ment neki ennyire jól, mert hajtotta őt a tömeg, a közeg, nagy buzdítást kapott a közönségtől – az első köre ezért is sikerült ennyire remekül.

Szerencsére nem volt holtpontom, miután túljutottam a két körből az elsőn, kissé tartottam attól, hogy a 14 és 17 kilométer közötti szembeszeles szakaszon lesznek majd problémáim, de minden rendben ment, és utána már hátszeles kilométerek következtek.

Abban, hogy ne legyenek gondjaim, biztosan segített, hogy mindig kerestem valakit, akivel együtt futhattam, a leghosszabb időn keresztül az edzőmmel, Kuttor Csabával.

Maratonit eddig nem teljesítettem, de korábban háromszor vettem részt félmaratoni versenyen, kétszer a Wizz Airen indultam, és egyértelműen kedvet kaptam ahhoz, hogy a jövőben is megméressem magam félmaratonin” – hangsúlyozta a szombatig másfél óra körüli egyéni csúcsot teljesítő Barta, aki az öttusával kapcsolatban úgy véli, hogy bár a versenyszezon elején sérüléssel küszködött, jó évet zárt, ám a jövő esztendővel kapcsolatos célkitűzések előtt még szeretne eredményes felkészülést zárni, ez jelenti mindennek az alfáját.

Kuttor Csaba, a 47 éves, korábbi kétszeres olimpikon triatlonista pedig végül 47 másodpercet kapott tanítványától, a férfimezőnyben 32. lett.

Fotók: Dömötör Csaba

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.