Utolsó versenyén már esélytelen a britek olimpiai bajnok legendája

Vasárnap visszavonul a profi sporttól Mo Farah, aki a londoni major maratonon Kenenisa Bekelével futhat együtt. A nőknél ragyogó csatára van kilátás, elnézve a bombaerős mezőnyt.

A vasárnap délelőtt kezdődő londoni maraton (a majormaraton-versenysorozat idei harmadik állomása) legnagyobb attrakciója kétségkívül a britek ikonikus futója, Sir Mo Farah visszavonulása lesz. A negyvenéves, szomáliai születésű atléta nem tudott kvalifikálni 10 000 méteren a 2021-ben rendezett tokiói olimpiára, ami már jelezte, hogy a négyszeres ötkarikás aranyérmes karrierje a végéhez közelít.

Farah érzelmes és könnyes búcsúra számít, elmondta, hogy a teste már nem bír többet, éppen ezért a klasszikus távon elért egyéni csúcsa, a 2:05:11 egyáltalán nem forog veszélyben, hiszen nem számít esélyesnek a viadalon.

A másik húzónév az etióp háromszoros olimpiai bajnok Kenenisa Bekele, aki minden idők második leggyorsabb maratonistája, ám az utóbbi három-négy évben nem kápráztatja el eredményeivel a közvéleményt, ráadásul már ő is negyvenesztendős. Ami reménykeltő a szempontjából, hogy tavaly októberben az őszre halasztott londoni maratonon 2:05:53-at ment, ezzel ötödik lett, és a negyvenet betöltők között világrekordot állított fel. Jó lenne látni, hogy a két legenda végig vállt vállnak vetve halad előre, és küzd a győzelemért, de ennek csekély a realitása.

És most jöjjenek azok, akik megnyerhetik a versenyt: a kenyai Kelvin Kiptum, aki a tavalyi valenciai maratonon 2:01:53-as brutális idővel mutatkozott be a távon. Ez lesz a történelem első olyan maratoni viadala, amelyen ott van a mezőnyben két ember is, aki 2:02-nél gyorsabban futott a több mint 42 kilométeren (Bekele a másik). Megvédheti a címét Kiptum honfitársa, Amos Kipruto, aki a héten Bostonban győző Evans Chebet edzőtársa, és futott már 2:03:13-as maratont.

Beleszólhat a küzdelembe a korábbi kétszeres New York-i győző, Geoffrey Kamworor, ő először fut a londoni majorön, a tavalyi világbajnokságon ötödik lett, ami mondjuk nem nagy érdem, mert a mezőny korántsem volt veretes. Ha nagy lesz a tempó, az jelentősen csökkenti az esélyeit. Több etióp is indul, így a regnáló világbajnok Tamirat Tola, ők is halászhatnak majd a zavarosban.

A nők között bemutatkozik a holland Sifan Hassan, mármint először fut maratoni versenyen – két éve öt- és tízezer méteren is a nyakába akasztották az olimpiai aranyérmet.

Lesz kivel megharcolnia a győzelemért: a földkerekség jelenlegi legjobbja, az olimpiai bajnoki címvédő kenyai Peres Jepchirchir; a világcsúcstartó, tokiói ezüstérmes kenyai Brigid Kosgei; a tavalyi győztes, 10 kilométeren világrekorder etióp Yalemzerf Yehualaw, valamint két honfitársa, Genzebe Dibaba és Almaz Ayana egyaránt szép reményekkel indul csatába. A britek reménysége, Eilish McColgan sérülés miatt visszalépett.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Motiválta a hazai pálya, 2 másodperces előnnyel lett 2.
Bevállalta egyéniben, magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.