Viccből nevezett be a versenyre, azóta már ultrákat fut a Szavanna Trail dobogósa

Tuboly Bence csupán néhány éve kezdett el futni, előtte hosszú éveken keresztül futballozott. A terepfutást eleinte nem kedvelte, de barátai hatására ez is megváltozott.

„Aszfalton, rekortánpályán kezdtem kisebb távokkal, öt-hat kilométerekkel – meséli Tuboly Bence. – Az első nagyobb futóversenyem 2018-ban a Szilveszteri Hegyimaraton volt Zalaegerszegen, ahová az egyik csapattársammal viccből beneveztem a huszonnégy kilométeres távra. Úgy mentem neki, hogy még életemben nem futottam ennyit, semmi tapasztalatom sem volt, mondhatni »meghaltam«. De a versenyhangulat megtetszett, jól éreztem magam. Ezután már a futás került előtérbe, mellette keresztedzéseket végezem, a futballt pedig abbahagytam.”

Bár eleinte nem szerette a dombokat, Bence később a terepfutást is megkedvelte, barátai ugyanis gyakran jártak ki futni a természetbe. Velük kezdett el komolyabban edzeni, hol aszfalton, hol terepen. Emlékezetes versenyei közül a május 15-i zalaegerszegi Koraszülött Futást emelte ki.

„Hatvanöt kilométert futottam 5 óra 59 perc alatt, amivel második lettem. Július 8-án a Backyard Ultrán is részt vettem, ahol óránkénti indulással sikerült összességében 80.5 kilométert megtennem. Ez volt a leghosszabb távom egy nap alatt. Megemlíteném Murányi Gábor barátomat, aki még aktívabban ultrázik, neki köszönhetően sikerült megszeretnem a hosszú távokat.”

Tuboly Bence nemrégiben a Szavanna Trail huszonhárom kilométeres távján szerzett dobogós, harmadik helyet. A verseny a nagy meleg ellenére is nagyon tetszett neki, egy óra negyven perces időt lőtt be magának, de így, hogy pár perccel több lett, is elégedett az eredményével.

„A huszonhárom kilométerben ötszáz-hatszáz méter szint volt, és a harmincegy fok is megviselte az embert, de nagyon tetszett, jó volt, biztos, hogy vissza fogok ide térni. Kicsit fura volt, hogy nagyrészt homokos pályán kellett futni, ez is nehézséget okozott. De összességében elégedett vagyok, az 1:43:40-es időeredményemmel is.”

A futás mellett hobbiszinten Spartanozik is Bence, de elmondása alapján az csupán jó buli. Előfordul, hogy mikor nincs más versenye, akkor elmegy a barátaival például a sprint távra. Komolyabb tervei természetesen a terepfutással vannak az idén őszre.

„A következő versenyem az október 7-i Vadlán lesz, ott ötven kilométeren indulok, amiben körülbelül ezerkétszáz méter szint van. Ott négy óra húsz perces időt szeretnék menni, ha ez összejönne, azzal maximálisan elégedett lennék. Már most a nyár folyamán erre készülök, pont ezért is jött jól most a Szavanna Trail. A másik Zalaegerszegen a Szilveszteri Hegyimaraton lesz, ott negyven kilométert fogok menni, abban is van majdnem nyolcszáz méter szint. Tavaly három óra két perc alatt teljesítettem, most három óra alá szeretném bevinni. Ez a két fő versenyem az idei évre.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Disznóbendő-rugdosástól az Európa-bajnokságig
Csordás Csaba ezerszer futott fel az Írott-kőre
Hogyan eddzünk a kánikulában? Schwarzenegger tippjei a nyári edzésekhez
A kisbabájával állt fel a dobogóra, mert mindketten megérdemelték a tapsot
Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.