Volt, amit szemfényvesztésnek tartott, de a legtöbb módszer bevált

Fizikailag és mentálisan is jó állapotban van kiváló öttusázónk, Marosi Ádám, aki a kondiedzések mellett jógával és túrázással tartja karban a testét.

A világbajnok és olimpiai bronzérmes Marosi Ádám úszóként kezdte pályafutását, de öttusázóként teljesedett ki. Az egyik legösszetettebb sportág számos különböző mozgásformára épül, ám így is szükségesek a kiegészítő edzések, amelyek a sérülések megelőzésében is segítenek.

„A sok edzés mellett kezdetben nehéz volt időt szakítani a kondira, pedig a mélyizmokat már fiatal korban meg kell erősíteni – mondta Marosi Ádám. – Mindig tudatos versenyző voltam, ezért fokozatosan építettem fel magam. A jó vérkeringésem és izomzatom miatt sohasem voltam sérülékeny, de harmincéves korom után már voltak kisebb sérüléseim.

Ennek köszönhetően elkezdtem még tudatosabban foglalkozni a kiegészítő edzésekkel és a regenerációval a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, Rácz Levente segítségével. Sportolóként kísérletezni kell, ezért kipróbáltam az újdonságokat – volt, amit szemfényvesztésnek tartottam, de a legtöbb módszer nagyon bevált.”

A 38 éves Marosi fizikailag és mentálisan is jó állapotban van, ami természetesen nem a véletlen műve. Rövid kihagyás után újrakezdte az edzéseket, eközben pedig az étrendjére is figyel.

„Öttusázóként könnyebben tudom karbantartani a testem, mintha csak egyféle mozgást végeznék – fogalmazott Marosi. – Vívásban készségfejlesztő, reakcióidőt javító gyakorlatokat is csinálunk a mesteremmel, Halla Péterrel, a futás pedig elengedhetetlen a jó állóképességhez – elvileg mindenki képes rá, de ezt is tanulni kell, hogy hatékony legyen. Nemcsak a testemmel, hanem az elmémmel is rendszeresen foglalkozom, mentális központba járok, ahol a koncentráció javítására és a problémamegoldásra helyezzük a hangsúlyt. Ahhoz, hogy harminchét évesen világbajnokságot nyerjek, olyan szakemberek kellettek, akik nem feltétlenül azt helyezték előtérbe, hogy néhány évig a legjobbak között legyek, hanem arra is figyeltek, hogy pályafutásom után egészséges maradjak. Öt-hat éve életmódot váltottam: minél kevesebb stressz, minél több olvasás, zenehallgatás és túrázás a természetben.”

Marosi Ádám másfél évvel ezelőtt kezdte el az Országos Kéktúrát, elmondása szerint a természetben képes a legjobban kikapcsolódni. A túrázás mellett rendszeresen jógázik, amelynek szintén rengeteg pozitív hatása van a testre és a lélekre egyaránt.

„Egyedül szeretek túrázni, mert nem kell alkalmazkodnom másokhoz, és elmerülhetek a saját gondolataimban. Korábban nem tudtam elképzelni, hogy hat-hét órát töltsek a természetben, de olyannyira felgyorsult a világ, hogy szükségem van a feltöltődésre. Ilyenkor kikapcsolom a telefonomat, csak gyönyörködöm a tájban, és sok mindent átértékelek az életemben…

A jógával már korábban, hat éve találkoztam először, nagyon szeretem benne, hogy célirányos és jól felépített – nem győzöm hangsúlyozni, hogy az erősítéshez hasonlóan fontos a nyújtás is.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.