Zach Bitter tudta, Csécsei mire képes

Beszéltünk az új világrekorderrel! Az amerikai ultratávfutó már az általános iskolában is futott, de csak az egyetemi évek alatt váltott hosszabb távokra, s Csécsei Zoltán teljesítménye is inspirálta a csúcs megdöntésében.

Zach Bitter amerikai ultratávfutó a napokban – phoenixi otthonában – megdöntötte Csécsei Zoltán 12 órás futópados világrekordját, miután 158.75 kilométert teljesített, jó kilenc perccel később pedig a 100 mérföldig is eljutott. Átlagosan 4:33 perc alatt gyűrt le egy kilométert, ami öt másodperccel jobb, mint Csécsei mutatója.

Mint arról sportoldalán az amerikai kereskedelmi televíziós társaság, a CBS is beszámolt (cbssports.com), Zach Bitter futópadon sosem futott többet 30 mérföldnél (48.23 kilométer) a kísérlet előtt.

A sikeres csúcsdöntést több ezren követték a Zoomon keresztül, többek között olyan elismert ultratávosok, mint Kristina Fireball, James Stewart és Don Freeman.

Mielőtt azt hinnénk, Zachnak gyerekjáték volt felülmúlnia a rekordot, hadd emlékeztessünk mindenkit: a csúcskísérlet közben futópadot kellett váltania, mert szervezete dehidratálódni kezdett, s egy hűvösebb szobában folytatta a versenyt.

 

„Elsősorban a száz mérföld az erősségem, több alkalommal is teljesítettem különböző távokat, az ötven kilométerestől kezdve egészen a kétszáz kilométeresig – mondta a csupasport.hu szerkesztőségének a remek atléta. – Még az általános iskolában kezdtem el futni, de csak az egyetem alatt kaptam rá igazán, amikor a Wisconsini Egyetem színeiben álltam rajthoz. Ekkor jöttem rá, hogy a hosszabb távokat kedvelem, így egyetemi tanulmányaim befejeztével ezekre a versenyekre kezdtem el összpontosítani. Az első ultramaratonit kétezertízben teljesítettem, azóta pedig a százmérföldes és a tizenkét órás futás világrekordját is megdöntöttem. Az Egyesült Államokat három alkalommal képviseltem a száz kilométeres futó-világbajnokságon.”

 

Zach elárulta, éppen a londoni 100 mérföldes viadalra készült, amikor kiderült, a koronavírus-járvány miatt elmarad a megméretés. Mivel nem szerette volna, hogy kárba vesszen az addig elvégzett edzésmunkája, ki kellett találnia valamit. A megváltó ötlet ekkor pattant ki felesége, az ultrafutóberkekben magasan jegyzett Nicole Bitter fejéből.

„Egy nap odajött hozzám, és azt mondta, tennünk kell valamit ebben a patthelyzetben. Eszébe jutott, mi lenne, ha futópadon teljesíteném a száz mérföldet. Őszintén szólva már első hallásra sem tűnt rossz ötletnek. Korábban neves hosszútávfutókat láttam a padon, többek között Jacob Puzeyt és Dave Proctort, így azt gondoltam, miért ne tudnám én is megcsinálni. Persze korábban meg sem fordult a fejemben, hogy az új futóközegben is próbára tegyem magam, ám most nem láttam más lehetőséget a versenyzésre. Örülök, hogy végül így döntöttem.”

Pedig a remek futó még csúcsformája közelében sem járt, amikor nekiállt a kísérletnek. Év elején rövidebb, tempósabb távokat futott, és csak a tél végén kezdte el a nagyobb távokat. A felkészülés e szakaszában az első két hét alatt 140, majd a következő héten 120 mérföldet teljesített, és csak ezt követően váltott futópadra. Az egyik hétvégén 22, a másikon 21 mérföldet futott. A tudatos edzésmunkának köszönhetően elérte, hogy 5 perc 53 másodperc alatt teljesített egy mérföldet (1.6 kilométert).

„Tudtam, hogy Csécsei Zoltán mire képes, láttam az időeredményét, mielőtt nekivágtam a csúcskísérletnek. Amióta ismerem, tisztelem, és a jövőben is így lesz. Azzal is tisztában voltam, hogy Dave Proctor tizenkét óra alatt csaknem kilencvenhét mérföldet futott, s bár ez hivatalosan nem minősített eredmény, a két sportember teljesítménye döbbentett rá, még náluk is jobb lehetek. Most kis időre takarékra állítom magam, és hagyom, hogy a szervezetem visszaálljon a normál üzemmódba. Egy hét múlva vélhetően elkezdem a könnyített edzéseket a természetben, de hogy mit csinálok az év hátralévő részében, még nem tudom. Mint mindenki, én is arra várok, hogy újra normálisan versenyezhessek.”

Aki szeretné megnézni Zach Bitter futásának első hét óráját, itt megteheti.

Ha valaki a csaknem hat és fél órás második etapra kíváncsi…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.