A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Lassan három évtizede a Mount Everest első tömeges tragédiájának, amelynek figyelmeztető jelnek kellett volna lennie azoknak, akik jelentős hegymászómúlt nélkül akarják megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát – más kérdés, hogy a nyilvánvaló tanulságok ellenére sajnos egyáltalán nem lett az.

Elsőként az amerikai újságíró, a csúcsot maga is megmászó Jon Krakauer vállalkozott az 1996-ban történtek pontos leírására egy évvel később megjelent Ég és jég című könyvében. A történet lényege, hogy a kereskedelmi expedíciózás hajnalán két cég, az Adventure Consultants és a Mountain Madness vezetett magashegyi túrákat az Everest legmagasabb pontjára, a csúcstámadás abban az évben a felelőtlen rivalizálás, a nyilvánvaló emberi mulasztások sora és a kitörő vihar miatt tragédiába torkollt, a két társaságból összesen nyolc ember vesztette életét a hegyen, többek között a két hegyi vezető, Rob Hall és Scott Fischer.

A tragédia oka leginkább abban keresendő, hogy mindkét vállalkozásnak kiemelten fontos volt a csúcs elérése, ezért vezetői olyan döntéseket hoztak, amelyeket normális körülmények között biztosan elvetettek volna. Egy időben indították el a csúcstámadást, harminchárman kapaszkodtak felfelé, emiatt a Hillary-lépcsőnél, 8760 méter magasan torlódás alakult ki, órákig kellett várni, amíg a vezetők rögzítik a fix köteleket. A közelgő vihar jeleire pedig nemhogy visszafordultak volna, hanem folytatták útjukat, így az az ereszkedésnél csapott le rájuk.

Krakauer könyve volt az első, amely hitelesen igyekezett ábrázolni a történteket, még ha a saját szerepét minél jobb színben akarta is feltüntetni, alaposan összerakta az eseményeket, és világította meg az összefüggéseket.

Ezzel nemcsak az Everestet hozta közelebb az olvasókhoz, de azt is megmutatta, a hőskor után hogyan néz ki egy nyolcezres megmászása, hogyan működik a kereskedelmi expedíciózás.

A könyvben az egyéni tragédiák is hangsúlyos szerepet kapnak, például Rob Hallé, aki a csúcsrégióban csapdába esett, a kimerültség miatt mozdulni sem bírt, utolsó óráiban műholdas kapcsolat segítségével még beszélt a feleségével, akivel a Sarah nevet adták két hónap múlva megszületendő gyermeküknek, majd május 11-én nem válaszolt többé a hívásokra. Vagy ott van Beck Weathers hihetetlen története, akit társai többször halottnak hittek, segítségkérését nem hallották meg a tomboló viharban, mégis túlélte, igaz, orra, jobb karja és bal kezének ujjai lefagytak.

A 16 halálos áldozatot követelő 2014-es, valamint a 22 mászó életébe kerülő 2015-ös, lavina okozta tragédiáig az 1996-os volt az Everest legsötétebb éve. Krakauer könyvére válaszul a hegyivezető Anatolij Bukrejev megírta a Hegyi őrület című könyvét, saját szerepüket mindketten másképp látják, de mivel Bukrejev vérbeli hegymászó volt, meglátásai valószínűleg közelebb állnak a valósághoz.

Az izlandi színész-producer, Baltasar Kormákur rendezésében 2015-ben film készült az történtekről Everest címmel, amely hitelesen ábrázolja az eseményeket és magát a hegymászást, egyúttal csodálatos, látványos képekkel teszi érthetőbbé a tragédiát.

(Jon Krakauer: Ég és jég, Park könyvkiadó, 2000)

A cikk megjelent a Nemzeti Sport 2024. március 2-i Képes Sport mellékletében

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!
A mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az idei Vivicittán
Újabb ismeretlen távra készül, kíváncsi, hogy milyen teljesítményt nyújt
Super Mariót és gondolát is rajzolt már a profi japán GPS-futó

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.