A siket hegymászók nagy kalandja: irány a világ teteje!

Scott Lehmann és Shayna Unger a középiskola óta egy pár, tíz éve szenvedélyük a hegymászás. Nincs egyszerű dolguk, hiszen a kommunikáció náluk máshogy működik, mint társaiknál.

A hegymászás már önmagában nagy figyelmet és koncentrációt igényel, de mi a helyzet, ha két siket sportember próbál feljutni egy több ezer méteres csúcsra? Hogy kommunikálnak egymással a veszélyes, éles helyzetekben? Erről készített hosszabb riportot az outsideronline.com, amely bemutatott két rutinos siket hegymászót, Scott Lehmannt és Shayna Ungert. Összeszokott párosnak számítanak, mivel már a középiskola óta együtt vannak, és bár egymással jelnyelv segítségével kommunikálnak, a hegymászásban ennek számos akadálya van. Hogy mást ne mondjunk, egy veszélyes szituációban nem tudnak odakiabálni a másiknak. Ennek ellenére már számos nagy csúcsot meghódítottak, köztük a Mont Blanc-t, a Kilimandzsárót vagy az Aconcaguát. Sőt, Unger testvérével, Chaddel kiegészülve ők lettek az első, kizárólag siketekből álló expedíció, amelyik feljutott a Denalira. Sok helyzetre saját, jól látható jelet alakítottak ki, ha például azt akarták jelezni a másiknak, hogy álljon meg, akkor egy nagy X-et formáztak a karjukkal. Emellett az átlagosnál jóval többet készülnek egy-egy expedícióra.

Miután egymást értik meg a legjobban, ha tehetik, vezető nélkül másznak, de természetesen előfordult olyan, amikor ez kikerülhetetlen volt. Ők sem tagadják, hogy eleinte a vezetőjükben is volt némi félsz, de később elismerte, hogy ugyanolyan profin másztak, mint bárki más.

De ahhoz, hogy az egészről pontosabb képet kapjunk, érdemes tíz évet visszamenni az időben. Az egész 2012-ben indult, amikor Lehmann két egyetemi csoporttársával sikertelenül próbálta meghódítani a washingtoni Rainier-hegyet. Annyira megtetszett neki, hogy némi rábeszélés után Unger is vele tartott, és 2015-ben már együtt mászták meg a Kilimandzsárót.

„Semmihez sem hasonlítható az az élmény, amit a mászás ad. Minden alkalommal, amikor expedícióra indulunk, elmerülök a természet szépségeiben. Csak mi vagyunk és a hegy. Olyan gyönyörű látványban lehet részünk, ami a hétköznapi élet során elképzelhetetlen” – mondta Unger.

És hogy mi a következő cél? Nos, nagy kalandra vállalkoztak, ugyanis az a tervük, hogy az övék lesz az első, csak siketekből álló expedíció, amely meghódítja a világ hét legmagasabb hegycsúcsát.

Ezzel egyébként másokat is motiválni akarnak. Ahogy Scott Lehmannt fogalmazott korábban a dailymoth.com-nak adott interjúban, bárki bármire képes, ha igazán hisz benne.

„Nyolc évvel ezelőtt nulla tapasztalattal vágtunk bele a hegymászásba. Fogalmam sem volt az egészről. Ezért azt üzenem a gyerekeknek és mindenkinek, hogy bármire képesek. Ne kételkedjenek magukban csak azért, mert nem elég tapasztaltak valamiben. Higgyenek magukban és a szenvedélyükben. Ez nemcsak a hegymászásra vonatkozik, hanem bármire az életben. ”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig
Fejlámpa, esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz
Csécsei Zoltán: Elindultam a lejtő aljáról!
A magyarok közül ki futhatja a legjobb időt a Spartathlonon?
A túrával összekötött csapatépítés összehozza a kollégákat

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.