Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Függetlenül attól, hogy valaki mászott-e már hegyet, illetve a jövőben akar-e, vagy sem, érdemes elolvasnia Benedek István Csavargás az Alpokban című könyvét.

Benedek István Csavargás az Alpokban című könyve egy testvérpár hegyi kalandjain keresztül olyan világba repít vissza minket, amelyben még tényleg a kaland és a hegyek szeretete volt a fontos. Amikor az ember ezt a klasszikus hegymászókötetet olvassa, vagy az jut eszébe, ő hogyan kezdett el mászni, vagy ha eddig nem tette, sürgősen el akarja kezdeni. Nem túlzás azt állítani, hogy ezen a könyvön generációk nőttek fel, nemzedékekhez került közelebb nemcsak maga a hegy- és sziklamászás, hanem a kalandvágy, a felfedezés izgalma.

Mostanában, amikor a globális felmelegedés miatt irtózatos ütemben olvadnak a gleccserek, omlanak a hegyek, nincs nosztalgikusabb olvasnivaló ennél a könyvnél. A felállás egyszerű, a szerző kamaszkorára emlékszik vissza, benne pedig a saját és öccse hegyi élményeit beszéli el úgy, mintha külső szemlélő lenne, de minden oldalon érezni, hogy a történetek vele estek meg, ráadásul nincs bennük semmi barokkos túlzás, egyik legnagyobb erénye éppen az őszinteség.

A mű egyben korrajz is, emlékeztet bennünket arra, hogy a múlt század első felében még nem úgy volt, hogy a haverjainkkal ráböktünk egy pontra a térképen, hogy holnap odamegyünk, akkoriban sokkal nagyobb bátorság és kitartás kellett, ha utazni akart az ember, ami még kiváltság is volt.

De éppen ez tette értékesebbé és szebbé a túrákat és az emlékeket, és talán magyarázatot ad arra is, hogy az Alpoknak biciklivel nekivágó déd- és nagyapáink miért voltak bátrabbak és kalandvágyóbbak a mai fiataloknál, akiknek annyi lehetőségük van már más elfoglaltságot találni a digitalizált világban; talán elég, ha három másodpercre látják a hegymászás jelképévé vált legendás hegy, a svájci-olasz Matterhorn képét a telefonjuk böngészőjében, és már lapoznak is tovább.

Amellett, hogy az emberközeli történetmesélés miatt tényleg nagy élvezet olvasni Kisember és Öreg (ahogy magukat nevezi a könyvben) történeteit, hozzáállásuk klasszikus, ma már alig létező értékekre tanít. Kedvenc részem a könyvben az, amikor a testvérpár megmássza a „Matyit”, azaz a Matterhornt (képünkön), és magukkal visznek egy ott megismert mászót, akinek bizalomgerjesztő képe és zergetollas kalapja van, a felszerelése is mutatós, de akiről a nehéz mászás közben kiderül, hogy se tudása, se tapasztalata, úgy kell felhúzni a csúcsra – el is nevezik „Tetűnek”. Annyira lassítja őket, hogy menet közben legszívesebben otthagynák, csak hogy gyorsabban haladjanak, mégsem viszi rá őket a lélek. És miért?

„Együtt indultunk, együtt kell végigjárni az utat, akármi lesz” – hangzik az idősebbik testvér (valójában a szerző) bölcsessége. Ma ezzel szemben azt látjuk, hogy a Himalájában már szinte csak a pénz számít, embereket hagynak meghalni, noha segíthettek volna rajtuk, de a csúcs elérése a mai embernek fontosabb, mert kiposztolhatja a Facebookra, Instagramra, Twitterre, TikTokra, majd dobogó szívvel számolgathatja a lájkokat. Ma már ez számít, nem a kaland.

Annak, aki még nem vett a kezébe hegymászásról szóló könyvet, ezt ajánlanám elsőnek. Még akkor is, ha olyan világba kalauzol minket, amely már rég a múlt ködébe veszett.

(Benedek István: Csavargás az Alpokban, Gondolat Kiadó, 1963)

A cikk megjelent a Nemzeti Sport 2023. szeptember 23-i Képes Sport mellékletében

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.