Clint Eastwood nem félt a „halálfaltól” sem

Vasárnap töltötte be kilencvenedik életévét a legendás amerikai színész és rendező, Clint Eastwood, aki annyira komolyan vette a munkáját, hogy 1974-ben a világ legveszélyesebb sziklafalától sem riadt vissza.

A színészként már befutott Clint Eastwood 1971-ben kezdett el dolgozni rendezőként is, negyedik filmjét, a Bosszú az Eiger csúcsán címűt 1974-ben kezdte el forgatni az egyik legveszélyesebb alpesi sziklafalon, az Eiger legendás északi falán.

Bár megtehette volna, hogy a biztonságos, steril körülményeket választja, végül nem stúdióban vették fel a jeleneteket, hanem 1974 augusztusában stábjával együtt elutazott Svájcba, az Eiger északi falának tövébe, Kleine Scheideggbe.

Az Eigernek akkor már nagyon rossz híre volt, „halálfalnak” is hívták, addig ugyanis 41 ember vesztette életét, miközben a hegy csúcsára igyekezett feljutni.

És a forgatás követelte a negyvenkettediket, ugyanis augusztus 13-án – miután társával elkészítették a sziklaomlásról készült veszélyes felvételeket – egy szikla kiszakadt felettük a falból, és elsodorta a stábnak segítő 26 éves hegymászót, David Knowlest.

Egy átlagos forgatási nap az Eigeren

Ezután Eastwood le akarta állítani a forgatást, de a hegymászók meggyőzték, hogy folytassa, egyrészt mert addig is tisztában voltak a kockázattal, másrészt nem akarták, hogy Knowles halála hiábavaló legyen.

Eastwood végül beleegyezett, de onnantól fogva minden mászó- és kaszkadőrjelenetet maga vett fel, pedig az operatőre, Frank Stanley úgy gondolta, felesleges a film miatt ekkora kockázatot vállalni, ráadásul ő maga is balesetet szenvedett, és átmenetileg tolókocsiba is kényszerült. Az esetért a rendezőt hibáztatta, aki szerinte türelmetlen volt, és nem fordított elég időt a felkészülésre egy ilyen speciális forgatási helyszínen.

Eastwood egyik legveszélyesebb jelenete (amely a fenti képen látható), amikor 1200 méterrel a völgy fölött lógott egy kötélen, és a forgatókönyv szerint le kellett vágnia magát, hogy szabad legyen.

„Semmiképpen sem akartam, hogy kaszkadőr helyettesítsen ebben a jelenetben, mert teleobjektívet akartam használni, amely lassan közelít az arcomra, így a nézőknek látnia kellett, hogy valóban én vagyok az” – mesélte utána Eastwood.

Találkozás Messnerékkel

A film forgatása alatt Clint Eastwood és stábja nem akármilyen társasággal találkozott a fal aljában: az Eiger északi falának megmászására készült Reinhold Messner és Peter Habeler is, 1978-ban ők voltak az első emberek, akik pótlólagos oxigén nélkül mászták meg a világ legmagasabb hegyét, a 8850 méter magas Mount Everestet.

„Az Eiger északi falát 1974-ben másztam meg először Messnerrel, mindketten fiatalok és erősek voltunk, a szikla száraz volt, az idő jó, így tíz óra alatt feljutottunk – mesélte 2018 márciusában a Nemzeti Sportnak adott interjújában Habeler. – Találkoztunk Clint Eastwooddal is, aki éppen akkor forgatta a Bosszú az Eiger csúcsán című filmjét, és meghívott minket vacsorázni, amelyen Reinhold végig Clinttel beszélgetett, míg én inkább az egyik színésznőt, Heidi Brühlt választottam.”

 

Alsó sor: Clint Eastwood, Reinhold Messner, Heidi Brühl és Peter Habeler

Clint Eastwood karrierje során 65 filmben játszott, és 38 filmet rendezett, rendezőként két filmje is elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjakat: az 1993-as Nincs bocsánat és a 2005-ös Millió dolláros bébi. A Bosszú az Eiger csúcsán (The Eiger Sanction) című filmet 1975 májusában mutatták be New Yorkban, íme az előzetese:

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.