Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája

Sokáig a Mount Everest legnagyobb tragédiájaként tartották számon az 1996-as eseményeket, sőt a történtek továbbra is megosztják a hegymászó-társadalmat.

Rob Hall

Sokáig csak a legjobb hegymászók jutottak el a Föld legmagasabb hegyére, a 8849 – a legújabb, 2020-ban elvégzett mérés szerint pontosan 8848.86 – méter magas Mount Everestre, a helyzet azonban a kereskedelmi expedíciók megjelenésével a kilencvenes években kezdett megváltozni. A lényeg, hogy aki befizet egy magas összeget, annak megteremtik a feltételeket a csúcsra jutáshoz.

Edzeni és felkészülni ugyan nem tudnak senki helyett, de minden másról gondoskodnak (sátor, étel, utazás, csúcsengedély, fix kötelek, tapasztalat), hogy a kliensnek csak a mászással kelljen foglalkoznia. Több mint huszonhat évvel ezelőtt, 1996 tavaszán két kereskedelmi expedícióról, az új-zélandi Rob Hall vezette Adventure Consultantsról és az amerikai Scott Fischer vezette Mountain Madnessről szóltak a hírek.

Május 10-én ugyanis a kitörő hatalmas viharban rivalizálásuk odáig vezetett, hogy nyolc ember meghalt a hegyen, köztük a két tapasztalt vezető is. A tragédia oka leginkább abban keresendő, hogy mindkét vállalkozás számára kiemelten fontos volt a csúcs elérése, ezért olyan döntéseket hoztak, amelyeket normális körülmények között biztosan elvetettek volna.

Ráadásul egy időben indították el a csúcstámadást, s mivel aznap harminchárman indultak el a csúcsra, a Hillary-lépcsőnél, 8760 méter magasan a fix kötelek hiánya miatt torlódás alakult ki, órákig kellett várni, míg a vezetők rögzítik őket.

Anatolij Bukrejev segített a másik expedíció bajba jutott tagjainak Fotó: Shutterstock

A közelgő vihar jeleire pedig nem visszafordultak, hanem folytatták útjukat, így az az ereszkedésnél csapott le rájuk. Rob Hall hegyivezető az ügyfelek miatt órákig volt az Everest csúcsán, ezért ereszkedéskor már vészjelzést adott le, mert egyik ügyfelével, Doug Hansennel kifogytak az oxigénből a halálzónában. Hansen később eltűnt a viharban, Hall pedig csapdába esett, mert kimerült, s nem tudott tovább ereszkedni.

A kazah származású tapasztalt orosz mászó, Anatolij Bukrejev, a Mountain Madness másik vezetője ekkor már a négyes táborban próbált segíteni, végül három hegymászót megmentett: Sandy Hill Pittmant, Charlotte Foxot és Tim Madsent. Ügyfeleik mindannyian visszatértek, másnap azonban 8300 méter magasban megtalálta vezetőjük, Fischer megfagyott holttestét a délkeleti gerincen.

Rosszabbul járt az Adventure Consultants, amelynek három ügyfele veszítette életét a hegyen, és a vezető, Rob Hall is meghalt 8749 méteren, mert már mozdulni sem bírt, a mentésére igyekvők pedig nem értek el hozzá.

Back Weathers élete végéig testén viseli az 1996. májusi vihar következményeit. Fotó: Shutterstock

Halálát kihűlés okozta. Utolsó óráiban műholdas kapcsolat segítségével az alaptábori rádión keresztül még beszélt feleségével, akivel közösen a Sarah nevet adták két hónap múlva születendő gyermeküknek, majd május 11-én nem válaszolt többé a hívásokra.

Leginkább hihetetlen az idén 75 esztendős Beck Weathers története, aki bár a csúcstámadásban nem vett részt – csak bevárta a többieket –, kis híján életét vesztette. Társai többször halottnak hitték, segítségkérését nem hallották a viharban, mégis túlélte, igaz, orra, jobb karja és bal kezének ujjai lefagytak.

Az év tragédiái azonban nem értek véget, másik oldalán a hegy további négy halálos áldozatot követelt, így a 16 áldozatot követelő 2014-es, valamint a 22 áldozatot követelő 2015-ös, lavinák okozta tragédiákig ez volt az Everest legsötétebb éve.

A tragédia a kultúrában

Az eseményekről két ellentmondásos könyv készült: Jon Krakauer Ég és jég, valamint – erre válaszul – az 1997-ben az Annapurnán elhunyt Anatolij Bukrejev Hegyi őrület című könyve, keresve a felelősöket. Saját szerepüket mindketten másképp látják, de mivel Bukrejev vérbeli hegymászó volt, Krakauer pedig újságíró, valószínűleg előbbi áll közelebb a valósághoz. Baltasar Kormákur rendezésében Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Sam Worthington és Josh Brolin főszereplésével 2015-ben film készült az eseményekről Everest címmel, amely hitelesen ábrázolja az eseményeket és magát a hegymászást, egyúttal csodálatos, látványos képekkel teszi érthetőbbé a történetet.


Az 1996-ban a Mount Everesten elhunytak névsora

Csen Jü-nan, Scott Fischer, Rob Hall, Doug Hansen, Andrew Harris, Bruce Herrod, Namba Jaszuko, Dorje Morup, Tsewang Paljor, Tsewang Samanla, Ngawang Topche és a magyar Everest-expedíció tagjaként Reinhard Wlasich is, aki Erőss Zsolttal együtt a csúcsra tartott, de szervezete 8300 méteren, a sátorban feladta a küzdelmet, ezért Erőss is visszafordult.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.