A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye

Kereken egy évszázada, hogy George Mallory társával együtt örökre a Csomolungmán maradt, s meglehet, sosem járt a csúcson – akkor is legenda marad, ha egyszer megtalálják elveszett fényképezőgépét.

A brit George Mallory neve mára egybeforrt a Mount Everesttel, noha valószínűleg sosem járt a csúcson. Ő volt az első, aki szervezett expedíciókat vezetett a föld legnagyobb hegyére 1921-ben, 1922-ben és 1924-ben, és társaival kísérletezett először oxigénpalack használatával, ami akkor még teljesen új, éppen ezért megbízhatatlan és nehéz szerkezet volt.

Mallorynak tulajdonítható a híres mondás, amelyet – hibásan – mások (pl. Edmund Hillary, Reinhold Messner) szájába adtak már: „Mert ott van…”

George Herbert Leigh Malloryt már fiatalon érdekelte a hegymászás

Egy újságírónak felelte ezt 1921-ben, aki arról faggatta, miért akarja megmászni a 8850 méter magas Csomolungmát. Aztán 1924-ben egy tizenkét tagú csapattal tért vissza utolsó expedíciójára.

A csúcsmászással érdemben Howard Sommewell és Edward Norton próbálkozott először, utóbbi magassági rekordot döntött, 8570 méterig jutott, de vissza kellett fordulnia. A tapasztaltabb mászók kimerültsége miatt viszont Mallory nem válogathatott a társak között, így a tapasztalatlan mérnökhallgatóval, Andrew „Sandy” Irvine-nal vágott neki a hegynek.

Irvine előnye volt viszont, hogy ügyesen kezelte és javítgatta az oxigénpalackokat, valószínűleg Mallory ezért is választhatta őt, sejthette, hogy a magasabb régiókban már szükség lehet rájuk – még akkor is, ha az alpinizmusban is élő „gentleman társadalom” nem tekintette sportszerű megoldásnak. A csúcsmászást június 8-án kezdték, társuk, Noel Odell távcsövön figyelte őket.

Utoljára 12.50-kor látott két apró pontot a hómezőn, de a haladásukat nézve Odell észrevette, hogy órákkal lassabbak a tervezett ütemnél, ezért biztos volt benne, hogy visszafordulnak. Nem tudni, tényleg így volt-e, vagy a 37 esztendős Mallory makacssága tovább hajtotta a párost az északkeleti gerincen, de tény, sosem látták őket többé.

A brit hegymászó (balra) örökre beírta magát a hegymászás történelmébe

Az expedíció nélkülük tért haza, a szakmát és a közvéleményt pedig azóta foglalkoztatja a kérdés, vajon haláluk előtt feljutottak-e a csúcsra vagy sem. Bizonyíték sem erre, sem az ellenkezőjére nincs, de nagyon valószínű, hogy nem sikerült elérniük a legmagasabb pontot.

Ennek egyik oka, hogy a korabeli felszerelések még közel sem voltak olyan minőségűek, mint ma, de a legnagyobb probléma az Everest északi oldalán az ún. Második lépcső megmászása lehetett, amely egy összefüggő, közel 40 méteres sziklafal 8600 méteres magasságban. Ezt 1960-ban mászta meg először hivatalosan egy kínai expedíció, de csak úgy sikerült, hogy elhelyezett a falban egy alumíniumlétrát, amely ma is ott van.

A kérdés megválaszolásában, miszerint Mallory és Irvine fent járt-e a csúcson, fontos mérföldkő volt 1999, amikor az amerikai Conrad Anker vezette expedíció megtalálta Mallory megfagyott holttestét 8157 méter magasságban. A fényképezőgép azonban nem volt nála, amellyel dokumentálhatták a csúcs elérését, és amely valószínűleg Irvine-nál maradt, aki után a mai napig kutatnak.

Érdekes, hogy 1999-ben Anker megpróbálta megmászni a Második lépcsőt úgy, hogy nem használta a létrát, csak hogy közelebb kerüljön a válaszhoz, Malloryéknak vajon sikerülhetett-e leküzdeni a falat. Mivel nem járt sikerrel, arra a következtetésre jutott, hogy ezen a kritikus ponton az 1924-es páros sem juthatott túl, véleményén azonban később változtatott.

Mallory holttestének megtalálása:

Ami miatt tovább él Mallory legendája, hogy 1999-ben a holmijai között nem találták meg felesége fotóját, amiről korábban ő maga mondta, hogy az Everest csúcsán hagyja, ha eléri. Esetleg mégis járt fent, és ott elhelyezte a képet?

Irvine holttestét azonban a mai napig nem lelték meg, 2010-ben Tom Holzel amerikai történész behatárolta azt a területet, ahol rábukkanhatnak. 2001-ben megtalálták az utolsó táborhelyüket, egy japán kutató pedig azt állítja, a képeket elő lehetne hívni még most, száz év után is.

Egy viszont biztos, Mallory legendája akkor is tovább élne, ha megkapnánk a válaszokat.

A Himalája első áldozata

A brit Albert F. Mummery hattagú csapatával 1895 nyarán elsőként tett kísérletet egy nyolcezres hegy megmászására, célja a föld kilencedik legmagasabb hegye, a 8126 méter magas Nanga Parbat csúcsának elérése volt. A könnyű felszerelésű expedíció sok tekintetben meghaladta a korát, de az akkoriban az egyik legjobb mászónak tartott Mummery végül a Himalája első halálos áldozata lett, miután augusztus 24-én egy lavina elsodorta két gurkhával, Ragobir Thapával és Goman Singhettel együtt. Holttestüket sosem találták meg. A Nanga Parbatot csak 58 év múlva sikerült megmásznia az osztrák legendának, Hermann Buhlnak, de a két időpont között eltelt csaknem hat évtized tragikus volt, ugyanis 1953-ig 31-en vesztették életüket a hegyen.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Arra figyelt, nehogy elájuljon a magabiztos győzelmet hozó Európa-bajnokságon
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.