Képeslapról tervezte a csúcshódítást, végül napokig küzdött az életéért a sziklafalban

Máig ellentmondásos az Eiger északi falának történetében az olasz Claudio Corti szerepe, aki 1957 nyarán kilenc napot töltött pokoli körülmények között, de túlélte – évtizedekig vádolták azzal, hogy cserbenhagyta társait.

A Svájci-Alpokban, az Eiger hírhedt északi falának tövében 1957. augusztus 5-én reggel Fritz von Almen belenézett a családi szálloda teraszán álló távcsőbe, és zergék után kutatva négy mozgó alakot pillantott meg a rettegett sziklafalon, akik a csúcs felé igyekeztek. Ez mindig izgalmat keltett a bámészkodókban, hiszen addig csak tizenhárom alkalommal mászták meg az Eiger északi falát, amely minden évben követelt halálos áldozatokat.

A négy hegymászó egy német és egy olasz hegymászópár volt, akik a Hinterstoisser-haránt után úgy döntöttek, együtt másznak. Előbbit két fiatal és vakmerő alpinista, az egyaránt 22 éves Günther Nothdurft és Franz Mayer, utóbbit Claudio Corti és Stefano Longhi alkotta, egy elég valószerűtlen páros, amelyet csak igazol a tény, hogy négyük közül egyedül Corti élte túl a kalandot.

Már eleve különös volt, ahogy rávette a számára ismeretlen, 40 éves Longhit – akinek nem volt tapasztalata a jégen, és kiemelkedő hegymászómúlttal sem dicsekedhetett –, hogy tartson vele egy ilyen őrült vállalkozásban. Ráadásul nem „vesződtek” azzal sem, hogy részletesen tanulmányozzák a klasszikus Heckmair-útvonalat, amin első olaszokként akartak feljutni, Corti csak egy képeslapról szerezte hiányos információit.

Azt gondolta, a nyers erő, amely addig mindig kisegítette, az Eigeren is ki fogja, azzal azonban nem számolt, hogy az a hely minden mástól különbözik az Alpokban.

Hogy tervük mennyire távol állt a valóságtól, arra jó példa, hogy a mentésükre igyekvő elismert francia hegymászó, Lionel Terray a távcsőbe nézve csak ennyit mondott: „Ezek hullák.” Erős szavai annak köszönhetők, hogy látta, a négyes mennyire lassan halad annak ellenére, hogy a vihar már a nyakukon van, márpedig az Eiger északi falát még jó időben sem könnyű megmászni.

És ahogy számítani lehetett rá, a dráma be is következett. A mászók visszafordulni már nem tudtak, a 90 kilós Longhi pedig elfáradt, és fagyási sérüléseket szenvedett a hidegtől. Az Istenek traverzénél egy zuhanás után Corti ugyan megtartotta, de nem tudott visszamászni a többiekhez, ezért a cuccaival a sziklához rögzítve maradt, mentésre várva. Társai sosem látták őt többé.

Cortit nem sokkal ezután eltalálta egy kő, így ő sem tudott tovább mászni, ugyanakkor Nothdurft és Mayer elérték a csúcsot, azonban ereszkedés közben a ködben lezuhantak, holttestüket csak négy év múlva találták meg.

Corti négy napon át küzdött az életéért egy sziklapárkányon ülve (amit később róla neveztek el), háromszáz méterrel a csúcs alatt. Ekkorra már nemzetközi, az eddigi legnagyobb alpesi mentőexpedíció szerveződött a mentésre, amelyből a svájci hegyimentők tüntetőleg kimaradtak. A csapdába került Longhit azonban nem tudták szorult helyzetéből kihúzni, mert nem tudtak leereszkedni hozzá, a sziklafalhoz béklyózott holtteste két éven át kísértette vádlón a völgyet – a távcsövekből tisztán kivehető volt –, míg egy svájci csapat lehozta.

Corti volt az első, akit élve kimentettek az Eiger északi oldaláról

Corti összesen kilenc napot töltött a falon, húsz kilót fogyott, mielőtt megmentették, és egy drótkötél segítségével felhúzták az Eiger csúcsára, majd levitték. A legnagyobb indulatokat azonban összefüggéstelen beszámolója keltette, az pedig szellemi képességeit is megkérdőjelezte, hogy képtelen volt felfogni saját felelősségét és a tragédiában játszott szerepét, valamint megköszönni és értékelni az őt megmentő hegymászók elképesztő teljesítményét (ez volt az első sikeres mentés az Eiger északi faláról).

A kórházban is csak azt kérdezte az őket társai cserbenhagyásával vádló hegymászótársaktól: „Szerintetek elismerik a mászásomat, mint az Eiger északi falának első olasz megmászását?”

Claudio Cortinak később még voltak elismert eredményei, nevét azonban örökre beárnyékolta az északi falon történt 1957-es tragédia, őt pedig az „Eiger rabjaként” emlegették. Bár a sajtó hadjárata miatt a gyanú sokáig rajta maradt, végül tisztázta magát, 2010-ben halt meg 81 évesen.

A halál a nyomában járt

Nem csoda, hogy Claudio Corti nem tudott könnyen társat találni az Eiger északi falának megmászásához, ugyanis már addigra sem volt jó a híre. Nem a hegymászóképességeivel volt gond, erős volt és ügyesen mászott, de csak úgy hullottak ki mellőle a társak: 1952-ben belecsapott a villám a partnerébe, két évvel később egy másik társa zuhant a mélybe, 1955-ben pedig mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek újabb partnerével. Ezek után nem csoda, ha mindenki nemet mondott Corti hívására, aki már 1956-ban társat keresett az Eiger északi falának megmászásához, amely addigra rögeszméje lett.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2018 novemberében)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.