„Kiütöttük a gazfickót”: 70 éves az Everest meghódítása és a történelmi időzítés

A magashegyi hegymászás történetének egyik legdicsőbb fejezete a Mount Everest első megmászása volt hetven évvel ezelőtt, 1953-ban, amely akkoriban minden bizonnyal a leggyorsabb hírként söpört végig a világon.

1953-ban a britek már a kilencedik expedíciót szervezték (az elsőt 1921-ben) a világ legmagasabb hegyére, a 8849 méter magas Mount Everestre, amelyen a magassági rekordot akkor már nem ők tartották: egy évvel korábban egy svájci expedíció 8595 méterig jutott, mégpedig a déli, nepáli oldalon mászva. A vállalkozások ekkoriban fordultak a déli útvonal felé, holott addig észak, azaz Tibet felől próbálkoztak – a váltás oka, hogy az 1949 őszén megalakult Kínai Népköztársaság 1950-ben bekebelezte Tibetet, illetve az addig bezárkózó Nepál kinyitotta kapuit a külvilág előtt.

A britek okkal érezték úgy, sietniük kell, ha elsőként akarnak felérni az Everestre, ezért grandiózus vállalkozást indítottak.

Az Indiában született John Hunt ezredes vezette 1953-as expedíciót katonás és nagyon alapos szervezés előzte meg. A hegymászók modernebb ruházatot vittek magukkal, és úgy döntöttek, nem aggályoskodnak a pótlólagos oxigén használatával kapcsolatban sem: ezt is a kísérlet szerves részének tekintik, és kétszeresére növelték a légzőkészülékek hatékonyságát.

A csapat április elején indult el, 12-én érte el az 5455 méteren fekvő alaptábort, ezután a kilenc magashegyi tábor kiépítése csaknem egy hónapot vett igénybe. Az első csúcstámadás május 26-ra esett, de a végsőkig kimerült Tom Bourdillon és Charles Evans alig száz méterrel a legmagasabb pont alól kénytelen volt visszavonulni – egyrészt mert kifutottak az időből, másrészt mert a légzőkészülékek sem működtek rendesen.

Az időjárási ablak miatt a második csúcstámadás május 27-én indult, a tapasztalata és erőnléte miatt legesélyesebbnek tartott páros, az új-zélandi Edmund Hillary és a serpa Tenzing Norgay veselkedett neki. Utóbbi már hatodszor próbált feljutni a Csomolungmára, ott volt az 1952-es svájci expedícióban és a magassági csúcsot felállító csapatban is. Egyébként maga Hillary választotta őt társául, miután a második tábor felé tartva, a Khumbu-jégesésen megmentette az életét.

A csúcsnak május 29-én hajnali fél hétkor indultak neki a 9-es, legfelső táborból, mínusz 27 fokban, de remek időben. Hol egyikük, hol másikuk haladt elöl és taposta a havat, majd a Déli-csúcs (8749 m) elérése után olyan területre léptek, ahol még nem járt ember.

A később az első megmászójáról Hillary-lépcsőnek elnevezett, tizenkét méter magas sziklaképződmény leküzdése után helyi idő szerint 11.30-kor érték el a 8849 méter magas csúcsot, ahol az ízig-vérig gentleman Hillary kezet nyújtott Norgaynak, aki viszont átölelte társát.

Edmund Hillary és Tenzing Norgay, háttérben a Mount Everest

Negyedórát tartózkodtak fent, fényképek készültek a brit, a nepáli, az indiai és az ENSZ-zászlókkal. Amikor leértek, Hillary első szavai ezek voltak honfitársához, George Lowe-hoz: „Well, George, we knocked the bastard off”. Azaz: „Nos, George, kiütöttük a gazfickót.”

A hír pedig villámsebességgel érkezett Angliába, ugyanis másnap James Morris, a The Times tudósítója az alaptáborból futárt küldött Namche Bazaarba egy kódolt üzenettel, ami Hillary és Norgay sikeréről számolt be: „A HOHELYZET ROSSZ STOP ELORETOLT BAZIS TEGNAP ELHAGYVA STOP JAVULASRA VARUNK STOP”. A megállapodás szerint az üzenet eleje jelentette a csúcs elérését, a középső része pedig Hillaryre vonatkozott.

Onnan távíró segítségével a katmandui brit nagykövetség is tudomást szerzett róla, ment is a hír tovább London felé, egészen II. Erzsébet június 2-i koronázási ünnepségéig, ahol az új uralkodó maga jelenthette be a világnak.

Mindez 70 évvel ezelőtt történt, ehhez képest nemcsak az időzítés volt fantasztikus, de akkoriban valószínűleg ez volt a leggyorsabban terjedő hír. Sir Edmund Hillary 2008. január 11-én, 88 éves korában hunyt el, Tenzig Norgay pedig 1986. május 9-én, 71 évesen.

Bár a sportértéke továbbra is magas, a Mount Everest oxigénnel történő megmászása a nagyszámú kereskedelmi expedíciók miatt mára már devalválódott, és hogy a világ mennyire megváltozott, azt nemcsak a hegy lejtőin sorban álló tömegek és az alaptábor zsúfoltsága mutatja, hanem például az is, hogy az alaptáborban 2003-ban internetkávézó nyílt, és ma már széles sávú internet is segíti az expedíciókat.

HILLARY ÉS NORGAY VISSZATÉRÉSE

AZ EXPEDÍCIÓ RÉSZTVEVŐI

Vezető: John Hunt ezredes (brit, 42 éves). Tagok: Charles Evans (brit, 33), George Band (brit, 23), Tom Bourdillon (brit, 28), Alfred Gregory (brit, 39), Wilfrid Noyce (brit, 34), Griffith Pugh (brit, 43), Tom Stobart (brit, 38), Michael Ward (brit, 27), Michael Westmacott (brit, 27), Charles Wylie (brit, 32), Edmund Hillary (új-zélandi, 33), George Lowe (új-zélandi, 28), Tenzing Norgay (indiai-nepáli, 38), Serpa Annullu (nepáli), James Morris (brit, újságíró, 26) és 362 teherhordó.

 

Suhajda Szilárd tragikus halála kapcsán egy korábbi cikkünkben felidéztük a Mount Everesten járt magyar expedíciókat, a sikereket és a hegyen maradt honfitársaink emlékét is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.