A bringássisak jelentősége gyerekeknél

Valóban nehéz feladat, amikor szeretnénk rábírni gyermekünket, hogy bringázás közben viseljen sisakot. Bár szülőként sokat tehetünk az ügyért, a legfontosabb tényező a kortárshatás.

Sok anyukának és apukának gyűlik meg a baja azzal, hogyan beszélje rá gyermekét a kerékpárossisakra. Az alábbiakban bemutatunk néhány hasznos tippet, de ne feledjük, könnyen elképzelhető, hogy próbálkozásunk csak többszöri nekifutásra lesz sikeres.

 

Minél hamarabb, annál jobb

Figyeljünk arra, hogy idejében szoktassuk hozzá gyermekünket a sisakhoz. A lurkók már a háromkerekűn is hordhatnak fejvédőt, hogy lássák, mit kell tenniük, mielőtt járgányra ülnek. Ha megtanulják, hogy sisakot kell húzniuk, mielőtt nyeregbe pattannak, egy életre beléjük vésődik a szokás.

 

Bízzuk rájuk a kiválasztást!

Nagyobb eséllyel szoktatjuk hozzá gyermekünket a fejvédőre, ha ők választhatják ki maguknak, milyet szeretnének. Előfordulhat, hogy drágább darabra vetnek szemet, de ne sajnáljuk rá a pénzt, mert egy megbízható termék súlyos sérülésektől is megóvhatja a csemetét!

 

 

Mi is hordjunk sisakot!

Jó példát mutatunk, ha mi is viselünk bukósisakot, így a gyerekek látják, hogy fontos a biztonságunk és az egészségünk.

 

Biztassuk a többieket is sisakhordásra!

Sokat tehetünk az ügyért, ha gyermekünk barátait is a fejvédő viselésére buzdítjuk, hiszen a kortárshatás az egyik, ha nem a leghatékonyabb módszer. Nyert ügyünk van, ha a szomszédságban vagy a környéken bicikliző családok tagjain is sisak van, de ha a mi gyermekünk az egyetlen, aki fejvédőt hord, már jóval nehezebb a dolgunk.

 

Beszéljünk gyermekünkkel!

Fontos megértetnünk velük, miért kell bringássisakot hordaniuk. Jó, ha tudják, hogy a bringájuk nem játék, hanem az első járművük, továbbá éreztessük velük, hogy szeretjük őket és nagyon fontosak nekünk! Arra is figyelmeztethetjük őket, hogy ha nem viselnek fejvédőt, a fejük könnyen megsérülhet, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

 

Fotó: Sandrine Mulas/Hans Lucas/AFP

 

Tartsunk gyorstalpalót!

A tapasztalat azt mutatja, nem elég, ha a gyerek fejére kerékpárossisakot teszünk, el is kell magyaráznunk, miért van erre szükség. Mondjuk el nekik az alapvető biztonsági utasításokat, így pontosan megértik, hogy mi értelme van fejvédőt viselniük.

 

Említsünk példákat más sportágakból is!

Sportközvetítések nézése közben hangsúlyozzuk, hogy milyen sok sportoló visel fejvédőt! Erre legjobb példa az amerikaifutball-játékosok, a jégkorongozók, a baseballosok vagy az autóversenyzők lehetnek.

 

Vigyük el gyermekünket egy kerékpárversenyre!

A kerékpárversenyzőknek szinte a világ minden táján fejvédőt kell viselniük, ezért ha elvisszük gyermekünket egy bringás sporteseményre, testközelből tapasztalhatja meg, hogy a menő kerekesek is védősisakot hordanak.

 

Fotó: AFP

 

Jutalmazzunk!

Dicsérjük meg gyermekünket, vegyünk neki meglepetésajándékot, ha magától húz fejvédőt, hiszen ezzel is arra bátorítjuk, hogy hordjon sisakot!

 

Fejvédő nélkül ne engedjük őket nyeregbe ülni!

Legyünk következetesek, mert ha néha elnézőek vagyunk, nem értik meg a sisak fontosságát. Ha nem akarnak fejvédőt húzni, mondjuk meg nekik, hogy találjanak ki másmilyen játékot, vagy ha bringával szeretnének eljutni valahová, értessük meg velük, hogy gyalogolniuk kell vagy buszra kell szállniuk.

 

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint a kerékpárbaleset miatt sürgősségi osztályra szállított gyerekek közel nyolcvan százalékát fejsérüléssel kellett kezelniük az orvosoknak. Fontos adalék, hogy a fejsérülést szenvedők egyike sem viselt bringássisakot, és a kutatók azt is megállapították, hogy a sürgősségi ellátásba kerülők általában kisebb valószínűséggel használtak fejvédőt, mint az átlagbringások. Lényeges megállapítás, hogy gyerekek körében a fejvédőviselési hajlandóság az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az osztályra bevitt, fejvédőt nem viselő gyerekek mindössze 16 százaléka úszta meg az esetet valamilyen maradandó idegrendszeri károsodás nélkül.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.