A porfelhő időnként közbeszólt

Vasárnap rendezték Eplényben az MTB downhill országos bajnokságot, amelyen a porfelhő jelentette a legnagyobb kihívást – a lelkes bringásoknak azonban ez sem jelentett különösebb akadályt.

Az eplényi Bringaréna adott otthont a hegyikerékpárosok downhill országos bajnokságának, amelyen – a tavalyihoz hasonlóan – hat kategóriában kétszáz bringás állt rajthoz. Négy kategóriában (elite férfi, női, junior és masters) csak licences versenyzők indulhattak, az open és merevvázas kerékpárosok kategóriájában azonban bárki. Legtöbben – csaknem 130-an – a népszerű open versenyre neveztek, amelyet Németh Ádám nyert meg.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó elite futamokban a férfiaknál a DVTK-Freeriders kerékpárosa, Ferenczi Marcell, a nők versenyében a FRO Racing bringása, Megyaszai Lilla ért elsőként célba. A férfi elite kategóriában nem sikerült a triplázás Palotai Gábornak, akinek ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel. Ennek ellenére a FRO Racing 25 éves versenyzője jó hangulatban nyilatkozott a csupasport.hu-nak.

„Két másodperccel maradtam le az országos bajnoki címről, ami ezen a pályán soknak mondható. Sajnos az első letörés előtt nagyobbat hibáztam, a nagy porban kicsúszott a biciklim. Bár nem álltam meg, elvesztettem a lendületemet, és pont egy sík rész következett, amelyet egy emelkedő követett, így nem tudtam visszanyerni az eredeti tempómat. Mindez rányomta bélyegét az időeredményemre is, így végül második lettem, nem sikerült tehát sorozatban a harmadik bajnoki címemet begyűjtenem. De ilyen a versenyzés, jövőre újra megpróbálom” – értékelte a hétvégi teljesítményét Palotai Gábor.

A versenyzők – a hőmérsékletet tekintve – szerencsésnek vallhatják magukat, hiszen bár pénteken és szombaton nagy volt a meleg, vasárnap fújt a szél, és a nap sem sütött Eplényben a verseny alatt. Bár délutánra újra felmelegedett a levegő, a kora délutáni ob-döntőre így is majdnem ideális körülmények között tekerhettek a downhillesek. Az egyetlen kihívást mégsem az időjárás jelentette.

„Mivel az ob-t megelőzően hosszú ideje nem esett az eső, szinte mindenki hibázott, mert a pálya iszonyatosan poros volt, de így is teljesíthető volt, nem esett szét” – árulta el Palotai Gábor.

„Nekem nagyon jól sikerült ez a hétvége – kezdte az értékelést a női verseny győztese, Megyaszai Lilla, aki az ausztriai Semmeringben készült a vasárnapi ob-ra. – Sajnos a szombati edzéseken nem tudtam részt venni, így csak a péntek és a vasárnap délelőtt maradt arra, hogy begyakoroljam a pályát, de mivel régóta Eplényben tartják az országos bajnokságot, a helyszín nem volt ismeretlen számomra. A vasárnapi időmérőt követően – amely nagyon jól sikerült – éreztem, bőven maradt még bennem a kora délutáni döntőre.”

Megyaszai Lilla jó néhány külföldi pályát is kipróbálhatott már, így kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy véleményt formálhasson az eplényi pályáról.

„A külföldi pályákhoz képest az eplényi nagyon rövid. Ahogy az időeredmények mutatják, két perc alatt le lehet rajta jönni, míg a külföldi pályák jóval hosszabbak, ezért nagyobb kondíciót igényelnek. De az eplényi – lankás mivolta ellenére – szintén bővelkedik kihívásokban, hiszen itt is vannak ugratók és gyökeres részek, így nem egyszerű gyorsan végigmenni rajta” – tette hozzá a felnőtt női magyar bajnok downhilles.

Néhány nap pihenőt követően Megyaszai Lilla a szeptember végi olaszországi enduro-csapatvilágbajnokságra, Palotai Gábor pedig a hétvégi csehországi, spicáki Európa-kupa-versenyre készül.

Hegyikerékpáros downhill országos bajnokság, Eplényi Bringaréna, 2019. augusztus 9–11.
Bajnokok
Elite férfi: Ferenczi Marcell (DVTK-Freeriders)
Női: Megyaszai Lilla (FRO Racing)
Junior: Fábry Kamil (Kellys Factory Team)
Masters: Cser Máté (FRO Racing)
Open: Németh Ádám
Merevvázas: Molnár Gergely

Fotók: LiMiT Racing Team Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.