Bebizonyítaná a magyar bringás, hogy helye van a nagy múltú olasz csapatban

Valent Márk, a Team MBH Bank Colpack Ballan CSB csapatának tagjaként nagy célokat tűzött ki maga elé az évre.

Mielőtt az idei évről beszélnénk, tekintsünk vissza egy kicsit: milyen volt a tavalyi esztendőd?

A tavalyi volt az első U23-as évem, ez pedig mindig vízválasztó – mondta a 19 esztendős Valent Márk a Csupasportnak. – Ilyenkor már elitversenyzőkkel szemben mérethetjük meg magunkat, ezért nagyon fontos volt nekem ez az év. Összességében remekül sikerült, sokat fejlődtem, rengeteg tapasztalatot szereztem, nagyon hasznos volt. Rögtön sikerült megnyernem az U23-asok között az országúti országos bajnokságot, míg összetettben a felnőtteket is figyelembe véve a hatodik helyen végeztem. Ezzel kifejezetten elégedett voltam, erős motivációt adott a folytatásra, hiszen láttam, hogy nincs messze a mezőny eleje, néhány év múlva reális cél lehet az első hely megszerzése. Amit még kiemelnék, az a Tour de Hongrie, rengeteg tapasztalatot szereztem itt, fontos mérföldkő volt.

Ez volt az első olyan versenyem, amelyen összemérhettem a tudásom a profikkal, olyan kiválóságokkal, akik a Tour de France-ra készültek. A magyar körverseny egyfajta előfutam volt nekik, szinte mindenki itt volt, aki számít.

Nagyszerű volt testközelből megtapasztalni, hogy miképp is működik ez a világ. Remek élménnyel gazdagodtam.

Volt olyan esemény, amely nem úgy ment, ahogy elterezte?

Habár nagy élmény volt a Tour de Hongrie, ám nem volt egyszerű, rengeteg nehézség jött elő, sok technikai problémám volt. Ráadásul többször is elestem, döcögős volt, de egyáltalán nem rossz emlék.

Javában zajlik a felkészülés: hol tart most?

Nagyon jó formában érzem magam, január eleje óta Spanyolországban készülök, több mint egy hónapot itt leszek. Két csapatedzőtábor van, közte nem utaztam haza, kint maradtam edzeni. Alicante mellett vagyok, minden profi, kiváló körülmények között készülhetek, otthon nem lehet ezt a munkát elvégezni. Egyébként szinte az összes profi csapat a környéken készül, bármerre megyek, mindenhol profi versenyzővel találkozom. Most élvezem a felkészülést, remek helyen vagyok, az első versenyem pedig várhatóan február végén Olaszországban lesz.

A Team MBH Bank Colpack Ballan CSB nem régen mutatta be az idei keretét, köztük három magyar kerékpárossal, ön is a csapat tagja. Jelentős célokat tűzött ki maga elé az olasz egyesület, két év múlva profi csapatként lenne ott a Giro d’Italián.

Nagy múltja van ennek a csapatnak, az egyik legrégebbi, híres klub, amely magas szinten működik. Az MBH Bank névadó szponzora lett az egyesületnek, ahogy ön is mondta, nagy célokat tűzött ki a csapat. Tavaly az U23-as Giro d’Italián nyert szakaszt, és szinte az összes versenyen számoltak vele. Idén rengeteg megméretésen leszünk ott, s mindig a győzelem a cél. Ami az eseményeket illeti, a Tour de Hongrie és az U23-as Giro d’Italia kiemelten fontos, előbbi az érzelmi szál miatt is, utóbbi pedig – olasz csapat lévén – prioritást élvez. Jelenleg kontinentális, jövőre viszont a tervek szerint prokontinentális lesz az egyesület. Ahogy említette, három magyar bringás van a keretben, összesen tizennyolc versenyző alkotja a csapatot.

Elképesztően profi körülmények vannak, meglepődtem, hogy három bringát kaptam az idényre, egy Magyarországon, kettő Olaszországban. Ja, és ehhez jár még egy időfutambicikli.

Több nagy név van, aki kiemelkedik a csapatból, ám Sergio Merist mindenképpen kiemelném, talán ő a legtapasztaltabb versenyzőnk.

Ön milyen célokat tűzött ki az évre?

A legfontosabb az, hogy továbbra is jó tempóban fejlődjek, nehéz fenntartani a gyors javulást. Lendületesen szeretném folytatni, biztosan lesznek olyan versenyek, amelyeken kiemelten fontos szerepet szán nekem a csapat, ezeken be akarom bizonyítani, hogy igenis helyen van az egyesületben.

 

Nyitókép: Demkó Balázs

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.