Bringára pattanhatunk akkor is, ha visszatérnek a mínuszok?

Megfelelő öltözettel és felkészültséggel sokat tehetünk biztonságunkért, de néha érdemes a meleg szobát választanunk.

Az utóbbi napokban jelentősen enyhült az időjárás, elindultunk a tavasz felé, de nem zárható ki, hogy visszatérnek még néhány napra a mínuszok. De ha már előkerültek a bringák, adódik a kérdés: érdemes-e extrém hidegben is kerékpárra pattanni. Két kerékpáros szakportál, a cyclingmagazine.com és bicycling.com erre kereste a választ.

A nagy hideg nem akadály, de…

Mint minden testmozgást, a kerékpározást is végezhetjük kemény hidegben, de érdemes figyelnünk néhány aprónak tűnő, ám annál fontosabb részletre. Mindazon túl, hogy rétegesen kell felöltöznünk, nem szabad megfeledkeznünk az aláöltözet minőségéről! Ha kell, a biciklisnadrág alá húzzunk jégeralsót, amely melegen tartja lábizmainkat, felülre pedig vegyünk műszálas pólót, amely gyorsan felszívja a nedvességet, megakadályozva, hogy testünk kihűljön! Egy pár remek téli bringáscipő és orkánkesztyű is elkelhet, de a hétköznapi bringáskesztyű is jó szolgálatot tehet. A fejünkre húzzunk polárcsuklyát és síszemüveget, amely hatékonyan véd a fagy ellen!

Mikor ne menjünk bringázni a hidegben?

Amennyiben intervallumedzéseket vagy nagy intenzitású tréningeket szeretnénk végezni, váltsunk inkább görgős kerékpárra, és válasszuk a meleg szobát, illetve az edzőtermet! Ha a dermesztő hidegben végezzük a fent említett edzésfajtákat, és nem melegítünk be alaposan, továbbá nem megfelelő testtartásban tekerünk, könnyen megsérülhetünk.

Tekintsünk el a kerékpározástól akkor is, ha kint minden csúszik! A ficammal, húzódással és töréssel végződő esések jelentős része akkor történik, amikor a bicajjal havas, jeges felületre merészkedünk. Bár a bringázás friss hóban nem jár jelentősebb kockázattal, mindenféleképpen csökkentsük a sebességet és a távot!

Ne feledkezzünk meg a megfelelő gumiabroncsról sem, mert csak a téli változat védhet meg a balesettől, főként akkor, amikor az út széle jeges, és nincs rendesen letakarítva.

Ha nem készítettük fel megfelelően bringánkat a téli időjárási viszonyokra, a rendkívül hideg napokon válasszunk inkább más, biztonságosabb sporttevékenységet. Abban az esetben is érdemes a görgős kerékpárra ülnünk, ha kifejezetten érzékenyek vagyunk az extrém hidegre, könnyen megfázunk vagy hajlamosak vagyunk a légúti betegségekre.

Mi történik testünkkel a dermesztő hidegben?

Izmaink összehúzódnak és megfeszülnek, ami némiképpen korlátozza mozgásunkat, ezért az első néhány száz métert kifejezetten nehezebbnek érezzük. Tekerés előtt alaposan melegítsünk be, és csak lassan fokozzuk a tempót!

Zimankóban a vér testünk belseje felé áramlik, hogy megvédje létfontosságú szerveinket a kihűléstől. Ezért kiálló testrészeink, ujjunk, fülünk, orrunk, kezünk és lábujjunk különösen fázni kezd.

Pulzusszámunk csökken, ezért amikor mozogni kezdünk, szívünknek többet kell dolgoznia, hogy felmelegítse izmainkat, aminek következtében pulzusszámunk és vérnyomásunk is megemelkedik – ezért is fontos az alapos bemelegítés.

A légutak összehúzódnak, és úgy érezzük, nehezebben kapunk levegőt. Mindez azért van, mert amikor belélegezzük a száraz és hideg levegőt, légutunk és tüdőnk kevesebb meleghez és nedvességhez jut. Ha szánk elé sálat vagy bringásmaszkot teszünk, a belélegzett levegő felmelegszik, mielőtt leér a tüdőbe.

Orrlyukunk egyik legfontosabb feladata, hogy tüdőnk számára benedvesítse és felmelegítse a belélegzett levegőt. Amikor beszívjuk a száraz és hideg levegőt, orrunk fokozott üzemmódba kapcsol, aminek következtében több folyadékot termel, így orrunk csöpögni kezd. Ez ellen nem tehetünk sokat, de egy bringáskesztyűre erősített puha orrtörlőkendővel hatékonyan enyhíthetünk a tüneteken.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.