Elkészült az idei bringás versenynaptár  

Idén is remek kerékpáros-eseményekből válogathatunk, amelyekből csokorba gyűjtöttük a legérdekesebbnek ígérkezőket. A lista még nem teljes, a szövetség további programokat ígér.

A Magyar Kerékpáros-szövetség (MKSZ) nemrég tette közzé hivatalos honlapján 2021-es versenynaptárát, amelyben nemcsak versenyeket, hanem remek szabadidős rendezvényeket is találunk. Bár a naptár még nem teljes, mivel többek között a terepkerékpáros szezon csak ősszel indul, továbbá a BMX-cross, a művész- és pályakerékpár eseményeinek pontos időpontja is csak később derül ki, de így is izgalmas év elé nézünk. Természetesen – és erre az MKSZ is felhívja a figyelmet – a koronavírus-járvány miatt még változhat a rendezvények helyszíne és időpontja, de a szövetség arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet megtartsák.

 

Országúti kerékpár

Kétségtelen, az év legnagyobb eseménye a Tour de Hongrie (május 12–16.). A legrangosabb hazai kerékpáros körverseny színvonala évről évre emelkedik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a négyszeres Tour de France-, kétszeres Vuelta a Espana- és egyszeres Giro d’Italia-győztes brit Chris Froome új csapata, az Israel Start-Up Nation is jelezte indulási szándékát.

A rangos hazai nemzetközi versenyek számát gyarapítja a Visegrád4, amely 1.2-es besorolással szerepel a nemzetközi szövetség Europe Tour-naptárában. Az esemény időpontja július 10.

Természetesen megrendezik a hegyi országos bajnokságot (április 18.), az időfutam ob-t (június 18.), illetve az országúti ob-t (június 20.), de szólnunk kell a kritérium ob-ról (szeptember 4.) és az utánpótlás ob-ról is – utóbbit a Tamási kerékpárosnapok keretében tartják meg június 26-án.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A szabadidőbringások egyik legjelentősebb rendezvénye lesz a 18. Kínok kínja országúti nyílt mezőnyverseny május 2-án Esztergomban, amely az AKESZ amatőr bajnokság első futama. Izgalmasnak ígérkezik a május 29-i Csákvár Országúti Maraton is, amelyen a 75 és a 130 kilométeres távon rendeznek versenyeket. Aki a hosszabb távokat szereti, nevezzen be az október 9-i Vértes Országúti Maratonra is.

 

Hegyikerékpár

Rengeteg esemény várja idén a mountain bike szerelmeseit. Az olimpiai cross country (XCO) szakágban július első hétvégéjén (3-4.) tartják a Magyar Kupa-forduló első állomását Zalaegerszegen (a nemzetközi szövetségtől a C3-as besorolást kapta), amelyet további három követ. Július 17-én kerül sor az országos bajnokságra Csömörön. Április 25-én, Ózdon rajtol az ország egyik legizgalmasabb amatőr hegyikerékpáros versenysorozata, a négy állomásból álló B-MTB-Series.

A cross country maratoni elkötelezettjei semmiféleképpen se hagyják ki a Magyar Kupa-sorozat állomásait, az elsőt május 29-én rendezik Bakonybélben, az ob-t pedig június 12-én Nagykovácsiban.

A downhill szakág rajongói sem maradnak esemény nélkül: augusztus 13. és 15. között az országos bajnoki címért szállnak nyeregbe a szakág legjobbja az eplényi Bringarénában.

 

 

Ami a szabadidősöket illeti, ebben az évben is bőven találhatnak maguknak programot, mivel a cross country szakágban lesz négy eleminátor futam és több maratoni verseny is – előbbiből az elsőt március 6-án, Budaörsön rendezik.

 

BMX

Meglehetősen foghíjas egyelőre a BMX-versenynaptár, hiszen nincsenek még benne a nyári olimpiai játékok programján szereplő BMX-cross szakág eseményei. Ami biztos: július 24-én Debrecenben rendezik a freestyle (szabad stílusú) ob-t, amelyen vélhetően találkozunk majd az egyik legígéretesebb hazai reménységgel, Szepesi Tiborral.

 

 

Triál

Június 27-én és 28-án szintén Debrecenben gyűlnek össze a szakág legjobbjai, hogy megmérkőzzenek az országos bajnoki címért.

Címlapfotó: MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.